Acıların Çocuğu Jordi


Cruyyf'un evladı Jordi, babası gibi kral olamadı futbol konusunda. Ajax'ın alt yapısında futbola başladıktan sonra babasının kıyağıyla Barcelona alt yapısına geçti. Daha sonra 94 yılında Barcelona A takıma yükseldi ve babası 96'da kovulduğunda o da gitti Barça'dan. Sonra 4 sene Manchester United forması giydi ancak hep rotasyon adamı oldu (4 sene 34 maç!). Banko 11 insanı değildi Jordi. Kısacası iyi bir topçu değildi. Alaves'de biraz parlasa da kaç kişi bilir orada top oynadığını ? Bana zaten bu 2 büyük takımda oynama sebebinin (Barça, Man U) de hep babası sayesinde olduğu izlenimini verdi. Sanki babasının oğlu olarak, onda da bir Cruyff geni olduğu ve illaki iyi oynayacağı izlenimini yaratmış olabilir gittiği takımlar. Yani ne de olsa Johan'nın oğlu, ne kadar kötü oynayabilir diye düşünmüşlerdir muhtemelen. Ancak babasının genlerini alamamış, ne suçu var çocuğun. Belki babası topçu olmasaydı, o da hiç düşünmeyecekti futbolcu olmayı. Ya da babası Cruyff olmasaydı hiç Barça ve Man U forması giyemeyecekti Jordi.

Jordi bana en son Rocky filmindeki Rocky'nin çocuğunu hatırlatır. O da babasının isminin gölgesinde kalmıştır. Herkes ona ismi yerine Rocky'nin oğlu falan diye hitap ederler. Bence Jordi'de böyle. Belki hiçbir zaman futbolcu olmak istememişti, ancak Maradona'nın torunu ve Aguero'nun oğlunun nasıl futbolcu olacağı kesinse henüz 1 yaşındayken, Jordi'nin de kaderi babası tarafından çizilmişti. Dedim ya hiçbir zaman büyük bir topçu olmadı. Cruyff deyince kimsenin aklına Jordi gelmez, hep babası gelir. Hiçbir takımda hatırlanacak bir efsane olamadı küçük Cruyff. Fakat bence çabalıyordu. Cruyff adı altında hatırlanmaktansa kendi adını yaratmaya çalıştı sanki. Bu sebeple formasının arkasına Cruyff değil Jordi yazdırdı hep.


Şimdi Jordi 35 yaşında, muhtemelen sezon sonu bırakacak futbolu. Malta liginde Valletta adında bir takımda futbol oynuyor. Aynı zamanda bu takımın Hollandalı teknik direktörünün asistanlığını da yapıyor. Belki futbolcu olarak istediği yere gelemedi Jordi. Babasının gölgesinde kaldı. Şimdi sormak lazım, futbolu bırakınca teknik direktör olacak mı ? Olacaksa babasını gölgede bırakabilecek mi bu konuda ? İşi çok zor. Çünkü babası bu oyunu en iyi oynayan adamlardan biri olmasının yanında, bu oyunu yaratan adam. Barcelona'da teknik direktörlüğü malum. Kısacası bu konuda da Efsane. Ancak Jordi'nin de bir şansı var açıkçası. Çünkü babası sadece Barcelona teknik direktörlüğünü yaptı 8 sene ve şimdi ise hobi niyetine Katalan Milli takımının başında. Yani her ne kadar efsane bir teknik direktör olsa da, futbolculuğu gibi ulaşılamayacak bir seviyede değil TD başarısı. Bu sebeple Jordi bu ezikliğinden kurtulabilir gibime geliyor. Futbolu iyi bilmek ve yönetmek için iyi oynamaya gerek yok. Şuan en büyük örneği Mourinho. Jordi de belki iyi bir topçu değil ancak öğrendiği çok şey vardır mutlaka Johan'ın oğlu olarak.

Ben bu Jordi'ye çok üzülüyorum ama iyi bir TD olacağına da inanıyorum.

0 yorum: