Çıkartma

Blogu açtığımdan beri eksiklik olduğuna hükmettiğim bir konuda yazmak istiyorum. Yazdıysam bile belki 1 defadır o da. Yeni gelişmeler olduğu için, şimdi bahsetmek yerinde olacaktır.
Mesele, çıkartma, albüm ve koleksiyon işleri. Hem bakalım bloga girenlerden veya yolu düşenlerden kaçı bu işlerle ilgileniyor. Bir nevi anket görevi görür bu yazı belki.

Tabii bu işi yürüten firma Panini. Onun üstünden yürüteceğiz muhabbeti. Bütün icraatler onlardan çıkma. Zaten küresel çapta bile rakipleri var mı, çok merak ediyorum.
Az önce bir büyük marketten bu sezon NBA için çıkarttıkları 2009-2010 NBA Basketball Stars albümünün çıkartmalarından aldım. Panini bazen bu çıkartmalar için toplu paket yapıyor. Daha ucuza gelebiliyor. Bu albümü sezon başında görmüştüm marketlerde ama, ortalıkta çıkartmaların esamesi olmayınca almaktan vazgeçmiştim. Çünkü benim için öncelik çıkartmalar, albümü her zaman almayabiliyorum. Gerçi çok da bir para değil albüm, alınır yani.
Bildiğim kadarıyla NBA için ilk kez böyle bir albüm üretilip satılıyor Türkiyede. En azından ben kaç senedir bu işlerle ilgileniyorum, ilk kez gördüm.
"Beklentilerim şu kadardı" diyecek bir durum yoktu açıkçası, ne bekleyeceğimi bilemiyordum. Biraz kapanmadan önce Pivot'un verdiği kartlara benziyor ortaya çıkan iş. Normal oyuncuları klasik mantıkla dikey değil, yatay yerleştirmişler çıkartmaya. Çaylak serisi dikey konulmuş-sol altta bir "Rookie" ibaresi var. Bir "maç içinden" serisi var. Bir tane sanırım ödüller için seri var, bana Jason Terry'nin En iyi 6. adam ödülünü alırkenki resmi olan bir çıkartma denk geldi. Bir de sanırım "efsaneler" serisi var. Son olarak da farklı bir dokuyla üretilen, kartımsı bi'şeyler var. Takımların formaları ve logoları var sadece bu seride ve o formaların üstünde takımların kuruluş yılları var. Güzel olmuş.
Bana bu kez denk gelen çıkartmalardan bahsedecek olursam, tek bi'şey söyleyebilirim:sanırım Sacramento yöresine gidecek olan paketler buraya düşmüş, ve bir tanesi de bana denk gelmiş.

Panini'nin Şampiyonlar Ligi serisi var bir de, ilgilenenler bilir. 2000'lerin başında 2 sezon bu albüm ve çıkartmalardan aldım. Her yerde yoktu, ama bir-iki yerde buldum, oralardan da olabildiğince aldım. Sonra sanırım 06-07'ye kadar ortalıkta görünmedi. Ya da en azından benim oturduğum muhite gelmedi, memlekette vardıysa da. Son 2 senedir de kartları çıkıyor Ş.Ligi'nin. Onlar da gayet hoş mallar. Da, bu sene daha bir egzantriğini çıkarmışlar. Super Strike diye isim de koymuşlar. Daha pahalı olmuş, o sakat.
Önceki 2 sezon alıyordum ben Cl çıkartmaları, ama geçen sezon yine görünmedi. Geçen,1 ay oldu, girdim Migros'a. Bir baktım, geçen sezonun kartlarından bir paket. Nasıl düşmüş ne olmuş bilmiyorum, kaptım hemen. En azından geçen sezondan da, az da olsa bir şeyler bulunacak.

Son olarak da Türksel Süper Lig için olanından bahsedelim. Eğer yamulmuyorsam, geçen sezon da vardı bu albümden. Alacağım paketlerde Galatasaraylı oyuncuların çıkacağını bilsem, gider alırım biraz. Ama onun haricinde almayı düşünmüyorum açıkçası. Tabii alan vardır, 13 yaş civarı filan. Zamanında sakızdan çıkıyordu bu işler, ondan daha iyidir.

8 yorum:

müşkülpesent dedi ki...

panini euro88 alarak başlamıştım euro96dan sonra bakkalarda görünce çıkartmaları, kolleksiyon yapmayı bıraktım

L dedi ki...

tam da bu yazıyla ilgili resim ararken, euro 88 in albüm resmini gördüm. o kadar eskide olduğunu hiç bilmiyordum. benim siftah 96.

müşkülpesent dedi ki...

avrupa'da belki euro88 öncesi de vardır. hollandaya hayrandık formaları van basten gullit rijkaard falan

ben onu sirkecide bir kırtasiyede bulmuştum çıkartmaları da kadıköy nezih de falan bulnuyordu galiba.

italya 90,isveç 92,usa 94 falan full vardı ama nerede kimbilir arasam bulamam evin içinde

L dedi ki...

full ha, vay be. aslında sizin bu işin tarihi hakkında bi yazı yazmanız harika olur.

müşkülpesent dedi ki...

yazıyım da ne yazıyım kitap içinde çıkartmalar var işte gibi geliyor en başta :)

88 yılında abim alır getirirdi stickerları heyecanla açardık

90 ve 92 de babam sirkeciden alır getirirdi. 94 yılında da benden büyük kuzenimle kadıköye gidip alırdık aynı çıkanları da odamdaki çöp kutusuna yapıştırırdım hatta o çöp kutusunda valderama, mondragon ve maldini var hatırladıklarım arasında

L dedi ki...

o dönem sanırım 96 daki gibi coca-cola ile birlikte alma durumu yoktu?

müşkülpesent dedi ki...

yok direk kırtasiye ya da büyük kitapevlerinde satılıyordu zaten o coca cola durumu falan çıkıp bulması kolaylaşınca vazgeçtim nedense

L dedi ki...

anladım. çıkartmaları öyle edinmenin de, istediğin çıkartmayı seçebilme gibi avantajı vardı. ama tabii işin cola yüzünden genele yayılma durumu, pek de hoşa gitmeyen cinsten.