17

Bir süre önce Idefix'te, üst kısımda bir hareketli reklam göze çarpıyordu. Bir velet tutmuş kitap yazmış sik kadar haliyle, dayılar da basmış reklamı:"Türkiye'nin en genç yazarı". Yaş 17, yazmış bi'şeyler, ne olduğu hakkında fikrim yoktu ama, daha önce bu "genç yaşta kitap yayımlamak" meselesi hakkında kafa yorduğumdan ve örnekleriyle karşılaştığımdan, bir ön-hazırlık vardı bünyede. Yani "aa ne güzel genç dimağ" filan demedik.

Daha önceden içinde bulunduğum bir sözlük vardı, orada da benden ufak bir dayı, çok faaldi böyle. Bi' tane çıkmış kitabı vardı, bir tanesinin üstünde çalışıyordu. Bilmemkaçtane de projesi vardı. Yani bu işlere erken yaşta girişmek güzel, tamam;ama o yaşa kadar işin "alma" kısmını, yani okuma kısmını az-çok halletmeden, "verme" aşamasına geçmek ne kadar doğru? İstediğin büyük yazara sor, iyi yazar (büyük değil, o sonraki mevzu) olmanın sırrı, önce yeterince okumaktan geçer, ve de okumayı sürekli kılmaktan geçer. Sen daha o işin belli bir kısmını halletmeden kitap yayımlatmaya girişirsen, ben seni ne kadar kaale alayım? İstediğin kadar yetenekli ol, becerikli ol, ne yazar. Bu konudaki fikirlerinizi de beklerim bilhassa, sevgili okur.

İşte o başta bahsettiğim genconun, yediği bazı haltlar varmış. Ben de yeni öğrendim, şurdan alayım. İşin şekilsel kısmı hakkında söyleyecek çok sözüm var esasen ama, neyse şimdik.

6 yorum:

Leo dedi ki...

abi eleman bizim okulda 11e gidio sözel. Tanıdık yani. Ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışılır ama gençlere ilham verdiği kesin. Hele bizim okulun cadde çocuklarından oluştuğunu düşünürsen, öyle bir okuldan böyle bir olay çıkması hiç olmazsa çocuk açısından sevindirici. Zaten kitap deneme kitabı bildiğim kadarıyla. Öyle çok alım yapcak bir şey yok. Eleman kendinden hareketle yazıyor yani kitabı.

L dedi ki...

abi bilmiyorum, yani içerden başka olabilir, ama dışardan görünenler pek olumlu değil. ilham demişken de, cadde çocuuna ilham gitmesin yani, olmasın o, gerek yok.

Leo dedi ki...

abi milleti ayırman bence yanlış. Bir şeyler değişecekse bu tek tek bilinçli bireylerin hareketleriyle olmaz. Bu ülke kalkınacaksa cadde çocuğu da akıllanacak sokak çocuğu da. Onların kendi kendilerine bunu başarma olasılıkları yok denecek kadar az. E sen bu memleketi seviyorsan, uğraşacaksın, zor biliyorum, yola getireceksin onları. Başka çözüm yolu biliyorsan bana da söyle

L dedi ki...

ben senin kadar optimist bakamıyorum bu meselelerde. yani bir şeyler hallolacaksa, herkesin de yardımı olmasın, ki ayrıca zaten herkesin yardımı olamaz. sihirli değnek yok ortada di mi? adam olan olur, kalan sağlar bizimdir demişler.

Leo dedi ki...

Senin sağ olarak gördüklerin 1000 kişide 1 kişi var mıdır?

L dedi ki...

keşke.