Manchester United'ın Geçmişi ve Bugünü


1878'de işçiler tarafından kurulan Newton Heath FC takımının ilk kullandığı formalarının rengi sarı yeşildi. Daha sonra takım büyük finansal sorunlar yaşadı ve 1902 yılında el değiştirmek zorunda kaldı (yani satıldı). El değiştirdikten sonra kulübün adı Manchester United oldu ve renkleri de değişti. 24 senedir kullandıkları sarı yeşil formaları kalktı ve kırmızı üst-beyaz şort-siyah çorap kombinasyonu geldi. Böylelikle Kırmızı Şeytanlar efsanesi doğmuş oldu.


1907 Kırmızı forma
Manchester United yine de kuruluş renklerini unutmadı ve dönem dönem sarı yeşil formasını away forma olarak kullandı. 1992-1993 sezonu başında, yani Manchester United'ın İngiltere Ligi'ne katılmasından tam 100 sene sonra, bu renkler bir kez daha görücüye çıktı. Çünkü tam 100 sene önce, başka bir adla da olsa, bu renkler ile ilk kez lige katılmışlardı. Bu sebeple takım, giydiği ilk formadan esinlenerek bir sarı yeşil parçalı forma üretti. Tanıtımı ise oldukça hoş. Resme dikkatli baktığınızda (aşağıdaki resim) 1992 dönemi oyuncuları ve teknik ekip, 100 sene önceki tarzda giyinip kuşanmışlar. Bıyıklar ve saç tasarımından bu rahat anlaşılıyor. Müthiş bir tanıtım şekli.


Bu arada Manchester United'ın forma seçimlerine de değinmek isterim. Bu adamların bu sene giydikleri, beyaz üstüne lacivert şort 3rd formaları da, aslında 100 yılı aşan bir tarihin içinde saklı. 1878-1892 ve 1894-1902 yılları arasında sarı yeşil formalarını giydiler. Dikkat ettiyseniz 1892 ve 1894 yılları arasında bir boşluk var. Sizce, bu boşlukta takım ne giydi dersiniz ? Takım o 2 sene, beyaz altına lacivert şort giydi. Tıpkı şimdi olduğu gibi... Bir anlamda, 3rd formalarında neden lacivert rengin kullanıldığını da anlaşmış oluyoruz. Yani adamların hiç bir forması sallama değil.



Seneler 2010 gösterdiğinde kulüp bildiğiniz üzere oldukça yüklü bir borç batağına saplanmış durumda. 700 milyon poundu aşan bir borçları olduğunu bildirdiler. Bu büyük borç batağı taraftarları çileden çıkardı. Zaten Glazer ailesini sevmezlerdi, bir de üstüne Türkiye'nin bütün Liglerindeki, bütün takımları satın alabilecek bir paranın, borç olarak açıklanması iyice delirtti taraftarları. Taraftarlar peki nasıl gösterdiler tepkilerini ? Özlerine dönerek. Taraftar gruplarının aldığı karara göre Glazer ailesi gidene kadar maçlara kırmızı kuşanıp gelmeyecek taraftarlar. Takımına desteğini sarı yeşil kuşanarak gösterecekler. Müthiş bir mesaj. Yani işçilerin kurduğu bir takım, ironik şekilde borç batağına saplanıp, elden ele geçerek, sonunda bir aile takımı oldu. Ancak taraftar o ilk takımı, yani işçilerin kurduğu takımı Glazer ailesine hatırlatmak ihtiyacı hissettiler. Sebebi yine, 108 sene öncesinde olduğu gibi, borç batağı. Bir anlamda sizin değil, bu takım bizim dediler. Peki bu takımı 1902 yılında, işçilerin elinden alan borç ne kadardı ? 2500 pound !

İşte formaları ve borçları ile Mancester United takımının tekerrür eden tarihi. Sizce en başa bir dönüş yaşanır mı ? Bu kadar borç varken zor.

Yazıya ilham veren ve resimlerin de kaynağı olan Flying Dutchman'dir.

0 yorum: