Gerçek Arsenal


Ben de dahil kime sorsak Arsenal'in klasik Home formasını ezbere, anında söyleyebiliriz. Gövde kırmızı ve kollar beyaz (kolların üstü ya da...). Bilmem kaç senedir de bu formayı giyerler. 2005-2006 sezonunda bir farklılık yapıp, tamamen düz bir bordo renk forma çıkartmışlardı (beyaz şort+ bordo çorap) ve bir anlamda İngilizlere hiç yakışmayacak Home forma değişikliğine gitmişlerdi. Oralarda yaşamadığım için taraftarın tepkisi ne olmuştur bilemiyorum, ancak buralarda şaşıran tanıdıklarım olmuştu. Ama ben İngilizlerin forma kültürünü çok iyi bildiğim için, bu işin altında da bir olay yattığını düşündüm ve ufak bir Gıgıl araştırmasına gittim.


Arsenal 1886 yılında kuruldu ve 2006 yılında 120. senelerini kutlayacaklardı. Arsenal kurulduğu zamanki ilk formaları; Bordo düz bir üst, beyaz şort ve siyah çorapmış. Yani adamlara kızıp bağırmanın bir anlamı yok. 120. senelerinde ve ayrıca Highbury'nin son senesinde, ilk formalarının modern halini tekrar gündeme getirmişler. Barcelona da bunu yapıyor bildiğiniz gibi. 100. ve geçen seneki 110. yıllarını kutlarlarken, ilk kuruluşta giydikleri parçalı formalarını gündeme getirmişlerdi. Lappap yazmıştı bu Barça'nın olayını. İşte Arsenal de aynı şeyi yapmış. Zaten İngilizlerin sallama forma yapmaları gibi bir durum olamaz.


Buradan da şunu anlıyoruz. Bazı takımların Home formaları illa ki kuruluş formaları olması gerekmiyor. Barçanın Home forması 100 yılı aşkın çubuklu olmasına rağmen, ilk formaları Parçalıdır. Arsenal'in de kırmızı gövde ve beyaz kol bizim için değişmez bir Home forma olmasına rağmen, hatta bence Ajax'tan sonra en kıdemli Home forma olmasına rağmen ve 100 yılı aşkın kullanılmasına rağmen kuruluş forması değildir. Bu tip takımların özel senelerinde kuruluş formalarını hatırlatması da başka güzel bir durum. Tabi 2005-2006 senesinde bordo çorap yerine siyah çorap giyselerdi tadından yenmezdi. Olsun o kadar.

1 yorum:

müşkülpesent dedi ki...

o formanın bir diğer ismi de highbury dir ve highbury de oynanan son sezon olduğu için de giyilmişti diye hatırlıyorum öyle de bir anlamı vardı yani.