Zabri


Futbolu götünden izleyen çok. Bu model, Sabri'yi Uğur'a tercih eder. Çünkü Sabri "koşuyordur", "yırtınıyordur", "yürektendir". Daha bir sürü bok püsür. Bakın, bu adam futbol bilmiyor. Pas vermeyi bilmiyor. Pozisyon bilgisi yok. Uğur'un Sabri kadar çabuk olmadığını gören insanlar "ulan Zabri'nin hakkını yedik be" diyip, bir nevi günah çıkartıyorlar. Hayır amına koyym. Bunun sencesi bencesi yok, bu adam Galatasaray'ın sağ beki için Uğur'dan daha uygun değildir.
Bu adam, bugün de görebilirdiniz, ileri çıktığı atakta, top kaybedilip karşı atak gelirken geri dönmüyor. Bu mu koşan adam?
İleri çıkışlarda bek ve orta saha oyuncuları üçgenler oluşturarak çıkar. Sonra orta saha oyuncusu bekin önüne salar, bek gider ortayı açar ya da atak ileri taşınmış olur. Sabri bunu yapamıyor. Ve bu söylediğim şey, bir bekin, Galatasaray gibi nasıl oynamak istediği bilinen bir takımda banko oynayan bir bekin yapması gereken en önemli şey. Bu salak anca ara sıra kendisi alıp gidiyor ve orta açabiliyor.

4-1 yendik, neredeyse sezonun en iyi maçını oynadık. Önde deli gibi bastık, hele de ilk yarım saat. Unutulacaktır, ama ben unutmayacağım. Yediğimiz golün tek sebebi bu adamdır.

Bu adam sağ bekimiz olduğu sürece, bizim istediğimiz bek katkısı gelemeyecektir sağdan. Ve kim bu adamı Uğur'a tercih diyorsa, futbol bilgisinden şüphe ederim. Bu kadar da kesin.

Edit:Selocan dedi ki, "Abi bu dediğin Rijkaard'ın futbol bilgisine laf etmek değil mi?" Güzel nokta. Sürekli yaptıkları için "vardır bir bildiği", "şundan yapıyor yav" dediğimiz adam, niye Sabri'yi banko oynatıyor, ya da "oynatıyor"? Bir kere Uğur'un farkında olduğunu söyleyerek başlayalım. Yani bazıları gibi "adam değil" gözüyle bakmıyor ki, Sabri yokken Barış'ı filan çekmedi beke. Ona da önem veriyor, bu bariz. Uğur yerine Sabri tercihine ise oyuncuları tanıma süresiyle alakalı bakabiliriz. Sonuçta bizim Sabri'ye bakışımızla, Rijkaard'ınki farklı. O yüzden bizimki gibi bakabilmesi için zaman lazım. Sonuçta bu adam takımın başına geldiğinde ne Uğur'u biliyordu, ne de Sabri'yi. O sebepten yeterli farkındalığa ulaşması için zaman gerekiyor.

11 yorum:

M.T dedi ki...

kelimesi kelimesine katılıyorum sana. yenilen tek gol de Sabri'nin adamını boş bırakmasından geldi zaten. he Uğur mu Sabri mi dersen cevap: ikisi de değil. ikisini toplasan ancak bir sağ bek eder. dediğin gibi Galatasaray'da banko oynamak futbol zekası ve kabiliyet ister. amigoluğu tribünere gelenler fazlasıyla yapıyor zaten. Sabri'nin en iyi becerdiği şey ise taca giden topa yetişmeye çalışmak. o sayede milli takıma kadar yükseldi. garip ama gerçek...

bonaventure dedi ki...

afedersin ama aptalca olmuş.
3-5 gündür antrenmanlara çıkan ve 2 aydır sakat olan adamı, en formda zamanında bile rakibini güreşerek durdurabilen adama tercih etmek bence aptallık o yüzden. tekrar kusura bakma, belki sabri en iyisi değil ama kötü olduğunu uğur uçarı savunarak anlatmak bence aptallık. neyse. iyi akşamlar.

L dedi ki...

sabri eğer gs altyapısından çıkmasaydı, 1.ligde oynar mıydı ondan bile emin değilim.
umarım bu yaz sezonu bir bek transferi olur. bizim oynamak istediğimiz futbol düzeni için dani alves vari bir bek gerek. ha zaten ondan kaç tane var diyeceksin, o ayrı.

L dedi ki...

@bonaventure:

hocam yanlış yerden bakmak, yanılmak sorun değil de, böyle aptal filan...
neyse eyvallah.

bonaventure dedi ki...

:)
kusura bakma. her gün okuduğun adamı insan bazen kankası zannediyor. biraz ileri gitmişim;)

L dedi ki...

:)
sorun diil abi. o kadar bağımlılık yarattık mı ki ya :)

bonaventure dedi ki...

o kadar olmasa da bayaa bir yapmışsındır:D

bonaventure dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
L dedi ki...

hehe, eyvalla :)

Leo dedi ki...

Abi eleman 2 aydır sakat hafta başından beri idmanlara çıkıyor. Maç başı kendi de dedi maç içerisinde kondisyon bakımından eksik olduğumu farkettim koşamadım yeteri kadar dedi.

Sabri'yi beğenmezdim ama bu sene sakatlanana kadarki performansıyla kendini geliştirdi. Rijkaard'ında etkisi büyüktür. Artık eskisi kadar topu tribüne atmıyordu. İsabetli ortaları gün geçtikçe artmaya başladı. Sakatlanmasaydı bunları söyletmezdi emin ol.

Yenilen golde bolca zamanı varken geri koşmadı, doğrudur. Ama bence Rijkaard maça çıkarken bunu göze alıp oynattı Sabri'yi. Çünkü bir kaç hafta sonra Uğur değil Sabri banko oynayacak o kanatta.

Futbol bilgisi eksik tamamen fiziki gücüyle oynuyor çok da yetenekli değil. Doğrudur. Ama zaten Rijkaard'ın gelmesi bizim futbolumuzdaki kazmalara doğru yolu göstermek değil mi? Yukarıda saydığım kötü özellikleri iyi olsa bu hızıyla büyük takımlarda oynardı zaten. Dani Alves bile her maç 3 ortayı Nou Camp'ın 3. katına atmıyor mu?

Sabri genç olmasına rağmen kaç yıldır bu takımda oynuyor. Düzelmeye başladığı zaman bile ağır eleştirmek bizi bir yere götürmez.

Bu yazımdan Uğur'u kötülediğim çıkmasın. O da gayet yetenekli ve pozisyon bilgisi olan, top kesebilen bir oyuncu. Ama kanat bindirmelerinde eksik olduğu da bir gerçek. Rijkaard'ın kafasında kanatlardan yardıran beklerin kullanıldığı bir oyun anlayışı var. Bence bu yüzden Sabri'yi tercih ediyor. Kazanan haklıdır derler. Sene sonu görülecek kim haklı. Bu kadar konuştuğum(uz)a bile değmez aslında.

L dedi ki...

abi ben daha genel bişeyden bahsediyorum. rijkaard'ın onu tercih etmesi benim hatalı olduğumu filan göstermez. vardır bir şey kafasında, oynatıyodur. deli gibi koşuyo salak, kim oynatmaz. ben direkt diyorum:bu adamın takımdaki varlığı, tarihteki en büyük hatalardan.