Anma


Dün Özhan Başkan'nın anısına siyah forma ile çıkılacağını düşünenlerin sayısı çoktu. Federasyonun izin vermediği söyleniyor, ancak bence kulüp olarak böyle bir girişimimiz olmadı. 1 hafta önce bir kaç taraftar forumlarda bu güzel düşünceyi dile getirmiş, 2 günde de insanlar işi o kadar yaymıştı ki, bir anda maça siyah formayla çıkıyoruz oldu. Kulüpten gelen resmi bir açıklama da olmayınca, o maça siyah forma ile çıkılmayacağı belliydi işin başında. Her neyse federasyon izin vermedi deyip geçelim (e 2003'te nasıl vermişlerdi (!) )


Özel tek maç giyilen anma formaları deyince benim aklıma, Manchester United'ın 10 Şubat 2008 günü Manchester City karşısında giydikleri formalar gelir hemen. Anma forması deyince siyah formalar hazırlanır, giyilir falan. Ancak Manchester united o maça, anma sebebi olan olayın yaşandığı sezon ki Manchester United formasını giyerek, dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir düşünceye imza atmıştı.

O senelerin orjinal forması

6 Şubat 1958 günü Manchester United futbol takımı Kızılyıldız ile oynanan maçın ardından dönüş yolundalardı. 609 sayılı British Airways uçağı Berlin'de karlı bir günde, buzlu pistte kalkış esnasında düşmüş ve içinde futbolcuların, takım direktörlerinin ve gazetecilerin olduğu pek çok insan hayatını kaybetmiş veya yaralanmışlardı. Bir takımın başına gelebilecek en kötü olayı yaşamıştı Manchester United.


10 Şubat 2008 günü bir derbi maçında United'lı futbolcular, üzerinden tam 50 sene geçmiş uçak felaketini ve ölen futbolcuların anısına, maça resimlerde gördüğünüz formalar ile çıkmışlardı. Ne göğüs reklamı, ne Nike amblemi, ne de Manchester United arması bulunuyordu formada. Ayrıca sırtta da isim yazmıyordu, sadece numaralar vardı. Maça çıkan ilk 11, tıpkı 50 sene önce olduğu gibi, 1'den 11'e kadar numaralandırılmışlardı. Yani United da normalde 20 giyen bir oyuncu 8 numarayı giymişti sadece o maçlık vs... Ayrıca formanın şekli şemali de tıpkı o 50 sene önce giyilmiş olan forma ile aynıydı. 2007-2008 sezonunda giyilen o tek maçlık forma; bırakın sezon başında belirtilen tipte olmamasını, hiçbir UEFA kriterine de uymayan bir formaydı. Ancak Premier Lig yetkilileri modern zamanlar için acayip olan bu formaya çok anlamlı bir görev üstlendiği için tek maçlık da olsa izin vermişti.

1 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Her şey tamam da, o numara olayına nasıl izin verdiler, hâlâ aklım almıyor.