Küçük Muhammed


Beşiktaş'ın süper yeteneği Muhammed, Mart ayının başından beri BJK A2 takımı ile antrenmanlara çıkmaya başlamış. 15 yaşındaki bir çocuk için A2 takımı bence güzel bir seviye. Yaşıtları minikler takımı, Under bilmemne takımlarında oynarken, Muhammed A takımla arasıra aynı mekanda antrenman yapan ve ciddi bir ligi olan A2 takımının bir üyesi olmuş. Gerçi Batuhan, Messi ! 16 yaşlarında A takımda arasıra oynarlardı. Belki gelecek sene Muhammed de o seviyeye gelir.

2006 yılında Muhammed'i pek çok takımın istediği haberleri yayılınca, o zamanlar pek çok video paylaşım sitesinde, haberlerde vs... Muhammedin minik takımlarda herkesi ipe dizdiği çok video yayınlanmıştı. Yani her yetenekli çocuğun böyle videosu olur, Ronaldinho'dan biliyoruz. Ancak bu videolardan çok, Avrupa'nın önde gelen kulüplerinin alt yapılarına katma çabaları benim bu çocuğa olan ilgimi arttırdı. İngiltere'den, İtalya'dan pek çok takımın ilgilendiği söylendi (abartmış da olabilirler). Kuşkusuz en büyük olay Barcelona'nın Muhammedi denemek üzere İspanya'ya çağırması oldu. Bu olay abartı değildi, adam harbiden gitti oraya ve denendi. Sonra da döndü ülkeye. Bekledik sonuç ne olacak. Bir şey olmadı, kaldı Beşiktaş'ta. Daha sonra bir takım haberler çıktı, Barcelona röportaj yasağı koydurtmuş, Muhammed onu çiğnemiş bunun sonucunda vazgeçmişler diye. Barcelona gibi dediğim dedik bir kulübün böyle bir sebebi olabilir, şaşırmam. Ancak esas konunun bu olmadığı sonradan ortaya çıktı. Barcelona Muhammed'i beğenmiş ve alt yapıya kazandırmak istemiş. Ancak Muhammed'i tek başına istemişler. Yani ailesini çağırmamışlar, gelecekse tek gelecek demişler. Ailesi bunu kabul etmemiş ve Muhammed'i tek göndermemişler Barcelona'ya. Sonucunda da bu yetenekli çocuk Beşiktaş'ta kalmış.

Çocuğun adının Muhammed olması edepsiz laflar etmemi engelliyor, açık konuşayım. Bu herif şu anda dünyanın en gelişmiş alt yapı düzeninin kurulu olduğu takımda, dünyanın en iyi futbol oynayan takımının ilk 11'inin 8 'ini alt yapısından çıkartmış olan bir takımın okulunda yoğruluyor olacaktı. Saçma sapan bir sebep yüzünden Barcelona'ya gidemedi.

Yetenek çok başka bir şey. Ben Barcelona alt yapısında, annem idman yaparken Cruyff'un eline doğsam, 18 sene boyunca yemesem içmesem bir Messi olamam. Bu adam yetenekli, doğuştan Allah vergisi. Ancak Muhammed de yetenekli, bu adamın Barcelona alt yapısında yoğrulması başka, Beşiktaş alt yapısında yoğrulması başka. Arda Türkiye'nin çıkarttığı en yetenekli oyuncu, ancak aynı adamın bir de Barcelona alt yapısında klonu olduğunu düşünsenize. Nasıl bir fark olurdu.

Ben Arda'nın yurtdışına gidip orada oynamasını ve hakkını vererek oynamasını çok istiyorum. Karadağ'ın bile Jovetic'i varken Türkiye'den gerçek anlamda bir yıldızın çıkmaması, en tanınmış ismin Hakan Şükür olmasını yediremiyorum. Arda Avrupa'ya gittiği takdirde inş bir ilk olacak. Muhammed belki Arda'dan da yetenekli ve Barcelona gibi bir takımın alt yapısında yetişmesi gibi bir durum söz konusuydu. Yani bu takımın bu konudaki başarısını görünce Muhammed'in 4-5 sonrasının Messi'si olma ihtimali hiçte uzak değildi. Ancak belki ailesinin, belki de başka dış etkenlerin sonucunda, Türkiye'nin Barcelona'da oynayan bir süper yıldızı olma hayalleri de suya düşmüş oldu. Ben şimdi sormak istiyorum. Messi'yi Old Boys'un alt yapısından Barcelona'ya getirdiklerinde ailesini de çağırmışlar mıydı ? Ailesi karşı çıkmış mıydı tek gitmesine ? Her zaman ki gibi çok büyük bir fırsat kaçtı.

Bir şeyimiz düzgün olsun be yeter yani... Son olarak Sinan Vardar'ın Muhammed için söylediği söz ile noktayı koyuyorum. "Barcelona nasıl Messi'yi yetiştirdiyse, biz de aynı modelle Muhammed'i yetiştireceğiz" (Küfür etmeyin).

5 yorum:

ahmetcan_48 dedi ki...

Abi hakikatten ne oldu kaldı bu çocuk ya?

Selocan dedi ki...

Abi bak bu çocuğun ailesi tv'ye çıkmıştı. Maddi durumları da berbattı. Evleri falan yaşanmaz haldeydi. Ben çocukla beraber Barcelona'ya gitmek istemelerini anlıyorum bu sebepten. Ancak BJK takımının Barça'nın bu isteği üzerine aileye güvence vermesi gerekirdi. Babasına bir iş verselerdi,ya da anasına. Biraz durumlarını toparlasalardı ailesi de gitmezdi, kalırdı burada. Beşiktaş bunu yapmadı ve sonucunda belki de Türkiye'nin çıkartmış olduğu en büyük yeteneği kaybetmiş olduk. Beşiktaş'da en yetenekli Türk oyuncunun kendi bünyesinden çıkması fırsatını kaçırdı.

Yani bazen öyle olaylar olur ki, işin en sonunda para falan insanın umrunda olmaz, olmamalı yani. Çok yazık oldu diyorum başka bir şey demiyorum. İnş herif süper yeteneği ile yine güzel noktalara gelir.

Adsız dedi ki...

Messi'nin hastalığının (Fragile X) tedavisini Barça üstlendi, ailesi yanında olmuştur sanırım ama kesin bir bilgim yok. Benim bahsedeceğim başka bir şey zaten; açıkçası ben inanmıyorum ailesinin gelmesini istemediklerine. Lyon'dan (Gerland FC) 7 yaşındaki bir çocuğu transfer etti Barcelona; bonservis bedeli ödemediler, ailesininse tek isteği işsiz babaya bir iş bulunması oldu ve bu istek kabul edildi. Annesinin İspanyol olduğunu duymuştum, belki bu yüzden izin vermişlerdir ama Muhammed gibi müthiş bir yeteneği de bu yüzden kaçırmazlar sanırım. Çünkü inanılmaz bir oyun görüşü var ve bu yaşıtlarından onu ayıran özelliği. Yetenek çoğu gençte var ama sahayı bu kadar iyi göremiyor çoğu. Barça altyapısı için de bu çocuk biçilmiş kaftandı bu özelliğiyle. Benim tahminim, Beşiktaş kulübü zorluk çıkardı. Çünkü çıkıp da "en iyi şekilde yetiştiririz" falan demeleri boşuna değil. Hayır birisi de sormaz mı bu adamlara; "e Batuhan'ı heder ediyorsunuz usta, o çocuk ne olacak?" diye, anlamadım ki...

Not: Konuyla alakalı http://chaogrey.blogspot.com/2009/09/barcelona-lyon-hatt.html

Selocan da yorum bırakmış zaten şimdi gördüm.

Selocan dedi ki...

Geçen Muhammed ile bir röportaj yaptı lig tv. BJK maçında top toplayıcıydı. Neden gitmedin Barcelona'ya dediler. Ailem de gelmek istedi onlar beni tek istediler dedi. Tabi o zamanlar 11 yaşında çocuk ne kadar anlar sebebini, ya da ona ne anlatmışlar da böyle söyledi bilemem. Belki de esas sebebi o değildir de Muhammed'e öyle demişlerdir. Sonuçta bana da saçma sapan bir sorun gibi geliyor, çözülemez miydi yani. Beşiktaş'ın senin de dediğin gibi kesinlikle bir etkisi vardır.

Çok yazık abi. İnsanlar, kulüpler vs... o kadar bencil ki olan Muhammed'e oldu. Düşünsenize Messi'nin Türk olduğunu.

Fırsat gelmesi için hiç çaba göstermeyen bir ülkeyiz, şansa fırsat geldiği zaman da, onu hiç eden bir ülkeyiz. Ne biçim bir ülkeyiz ???

liverpoolandkop dedi ki...

Cimnastik alt yapısından çıktıktan sonra en fazla 2. Sergen olur o çocuktan. Batuhan abisi yardımcı olur ona =D