Maradona 3. olabilecek mi ?

Dünya Kupasını hem futbolcu hem de teknik direktör olarak kazanan şu ana kadar sadece 2 isim var. Biri Brezilyalı Mario Zagallo, diğeri de Alman Franz Beckenbauer. Her 2 isim de kendi ülkelerinin başındayken kazandılar bu kupayı. Başka bir ülkenin başındayken değil. Bence bu da ilginç bir istatistik.

Mario Zagallo 1958 ve 1962 yılında Brezilya Milli Takımında futbolcuyken bu kupayı kaldırdı. 1970 yılında da bir zamanlar formasını giydiği takımın başındayken Dünya Kupasını kazanma başarısını gösterdi. Aynı Zagallo işi biraz daha abartıp 1994 yılında da, Carlos Alberto Parreira Brezilya'nın başındayken, kazandığı 4. kupalarında da bu takımın yardımcı antrenörlüğünü yapıyordu. Yani o zamana kadar Brezilya'nın kazandığı 4 kupada da parmağı olan bir adam Zagallo. Bu adam 1995 yılında durmamış ve tekrar Parreira'nın boşalttığı koltuğa geçerek, bir kez daha Brezilya'da 1. adam olmuştur. 1998'de finale çıkan takımın başında yine Zagallo vardı. Yani 5. başarısı direkten döndü. Zidane o maçta kafa atsaydı, belki de 5. kupa 4 sene önceden gelirdi.

Ne güzel resim bu be

Franz Beckenbauer'i herhalde anlatmaya gerek yok. Almanların efsane ismi 1974 yılında, Almanya Dünya Kupası'nı kazandığı zaman o takıma en büyük katkıyı veren isimlerin başında geldi. 1984 yılında Jupp Derwall'in Galatasaray'a gelmesi sonucunda Alman Milli takımının başına geçti. 1990 yılında da bu kupayı teknik direktör olarak kazandı. Ayrıca Franz, tıpkı Guardiola gibi kendi oynadığı ve efsane olduğu takımında (Bayern Münih) teknik direktör olarak da Şampiyonlar Ligi'ni (Şampiyon Kulüpler Kupası) kazanan isim olma başarısını da gösterdi.


Şimdi Maradona; hem futbolcuyken, hem de futbolculuğunu yaptığı kendi ülkesinin başında teknik direktörken, bu kupayı kazanıp listeye adını yazdıran 3. isim olma peşinde. Umut var mı ? Maradona felaket bir teknik direktör. İşin bu kısmına bakarsak Brezilya ve İspanya gibi ülkelerle baş edemez. Ya da Capello gibi bir futbol dehasını alt edemez. Ancak Arjantin'in çok kaliteli ve geniş bir kadrosu var. Her ne kadar zor da gözükse bir mucize olabilir ve bu adamın ismi tarihe bir daha yazılmış olur. Ancak diğer teknik direktörlere de haksızlık olur diye düşünüyorum. Hakikaten bu oyunu çok iyi oynasa da berbat yönetiyor. (son 4 ay Cruyff'dan ders alsın)

0 yorum: