Ters

Bu blogu ciddi ciddi takip eden okurlar (var mıdır ki lan?) eminim en çok post başlarındaki "ulan ne zamandır yazıcam, yazamıyorum anoktamenoktake" şeklindeki hayıflanmalara uyuz oluyorlardır muhtemelen. En azından ben olsam, olurdum. Sürekli bazı şeyleri geç yazıyorum. Hatta bazılarında o kadar gecikiyorum ki, yazsam okuyan "lan bu konu neydi, 5 sene önce miydi" filan der. Bu neden böyle, o konuda da bir fikrim yok. Şimdi yazacağım mesele de aynen öyle. Allahtan güncel bi'şey değil.

Şimdi malum, son dönem bu memleketin çıkardığı en büyük futbolcu bünye Arda Turan. Özellikle son 2 sezonda sempatik halleri olsun, ne bileyim oynadığı reklamlar filan olsun, ilişkisi olsun, bayağı bir Törkiş Bekım vaziyeti var. Sercan veya bir başkası kendini aşmadığı sürece, uzun süre de böyle gidecek. Bu sezon veya öbür sezon dışarı kaçtığı zaman başarılı olursa da, pekişecek bu durum. Büyük yetenek, şudur budur, ama Arda'yla ilgili, şöyle etrafa baktığınızda pek de farkında olunmayan, veyahut farkında olunsa da, hakkı verilecek kadar üstünde durulmayan çok değerli, çok önemli bir nokta var. Arda'nın oynadığı esas mevkii, ters kanat. 07-08 ve bu sezon ara sıra gördüğümüz gibi merkezde de oynayabiliyor. Fakat gerçek ve kendini en rahat hissettiği mevkii, sol kanat.
Ben daha önce ülke çapında bu kadar önemli bir oyuncunun böyle bir ana özelliğe sahip olduğunu hatırlamıyorum. Ve bu özellikten, sanki herkes farkındaymış gibi, hiç bahsedilmemesine deliriyorum. Belki Meleke, ne bileyim Demirkol filan yazmıştır zamanında ama, hak ettiği kadar asla bahsedilmiyor bu mesele hakkında. Farkındalık eksikliğinden olduğunu düşünüyorum tabii ki. Ülkede Arda'yı Messi'ye tercih ederim diyen insanlar var. Hele şu son bi' hafta üstüne yine söyleseler bu lafı, ne komik olur ulan.

Eğer Arda'yı müstesna kılan bir husus varsa, bu da ters kanat oyuncusu olmasıdır. Ne bileyim, klasik bir 10 numara olsaydı, ya da bir düz kanat olsaydı Arda, bu kadar önem arz etmeyecekti. Ama şimdi durum çok başka.

Ters kanatın teknik verimliliği çok başka bir mesele. Önemi şurda ters kanatın:Son 6-7 yılda dünya futboluna damga vuran büyük oyuncuların çoğunun ya ana mevkiisi ters kanat, ya da yarı zamanlı ters kanatta oynayabiliyorlar. Sol baştan sayalım;Messi, Ronaldinho, Ribery, Henry, Robben, Cristiano Ronaldo, Kaka. Bu adamları takımlarının maçlarını izlerken, ya bütün karşılaşma boyu, ya da bir bölümde ters kanatta oynarken görebilirsiniz.

Tabii ben genel olarak "ters kanat" diyorum ama, başka usturuplu bir terim bulamadığımdan öyle diyorum hepsine. Yoksa Messi ve Dinho'nun kanat oyuncuları olmadığını biliyoruz hepimiz. Biliyor muyuz? Sergen Yalçın bilmiyor, ondan eminiz.

Kısaca, Arda'nın bu özelliği, pek üstünde durulmayan bir hadise. Bunun sebebi de, yukarda da yazdığımız gibi, farkında olmama. Ben şahsen çok seviniyorum bir yerli oyuncunun, tuttuğum takımın yıldızının, böyle bir özelliğe sahip olmasına.

0 yorum: