Yol Ayrımı

Selamın aleyk. Blog ekibi olarak son zamanlarda sıkıntılı günler yaşıyoruz. Büyük sorunlar var. Bunlardan ayrıntılı bahsetmem mümkün değil fakat, blogun varoluşu söz konusu. Binbir güçlükle, binbir emekle açıp devam ettirdiğimiz bu mekan, yakında bloglar aleminde yer almıyor olabilir. Biliyoruz çok bilinen/tanınan/okunan bir blog değiliz -çok da umrumuz değil zaten- ama, girenimiz belli çıkanımız belli. Kendi halimizde iyi vakit geçirmeye çalışıyoruz. Sonsuza kadar öyle gideceğini zannediyorsunuz ama, maalesef hayat acımasız.

Hüseyin Altıkıllı "aka Haketo Zaman" da bu ara pek blogla ilgilenemediği için, inisiyatifi ele alıyorum, ve artık zamanı geldi diyorum. Bunu yapmak zorundayım dostum, anlıyor musun beni.

Bir yol ayrımındayız. 8 tane opsiyonumuz var. Bunları tek tek sayarak, sizin de önerilerinizle, en doğru seçimi yapıp, o yolda ilerlemek istiyoruz. Sizin tecrübenize güveniyoruz sevgili okurlarımız. Deneme yapacak vaktimiz yok. Birini seçeceğiz, ve uygulayacağız. Umarız bu yeni stilimiz tutar ve, yırtarız.
Başlayalım.

1. İlk seçeneğimiz, bazı saygıdeğer abilerimizin yaptığı gibi, "ilk 5 dk boyunca Havranspor soldan gelemedi" türü analizler yapan bir futbol, olursa da azıcık basketbol katışıklı spor blogu. Bu stilde, uzun uzun maç yorumu olacak. Tabii doyurucu olacak bu analizler. Ve öyle bir yazacaksın ki, sürekli senin haklı olduğun ortaya çıkacak. Sen her şekilde "bilen" olacaksın. Bunun tutma olasılığı çok yüksek. Bu stil üstüne çok kastım mesela ben. Kalıplar hazır.

2. Ortalama veya vasat denebilecek bir blog açıp, ekşi sözlük'de tanıtmak. Ama öyle böyle değil. Her entry'de tanıtmak. Her entry'de 2-3 cümle yazıp, sonra linki patlatmak. Tabii sonra sözlükçülerin blogları başlığına da link vereceksin. Dayayacaksın reklamı. Belgarath'ın çömezi olacaksın, Ich'in çekirgesi olacaksın. Yapacaksın bunu. Bu seçeneklerin orta halli olanlarından hacı. Emin değilim.

3. Bu da, üsttekinin bir benzeri esasında. Normal olan biteni yazacağız. Yine futbol blogu böyle. Ama, başlıklar tamamen gazete usulu olacak. Örnek:"Galatasaray 3 puanı Havran'da bıraktı". Tersten deneyeceğiz yani. Blog kültürü yok efendim, medyaya alternatifmiş. Peeh. Biz blogda gazete stili yayıncılık yaparak da yırtmayı hedefliyoruz. Bu da orta halli bir opsiyon.

4. Yine spor ağırlıklı bir blog olacak. Ama, işe acayip sarılacağız ve, yazı yazamadığımız vakit -misal kız seni eve attı maç günü, yazamadın- özür dileyeceksin. Sanki böyle resmi, efendi gibi bir sitede yazıyormuşsun gibi, Ntvspor çalışanı gibi. Biraz düzen ya, okuyucuyu önemseyeceksin birader. Bak bizim şimdi sikimizde değil misal. Ama bu seçenekte öyle değil. Azıcık iş ahlakı ulan.
Havran'da bile işler nasıl yürüyor.

5. Bu belki de en uç örnek. Bilerek en sona bırakmadım ki, Havran usulu olsun. Moda blogu. Moda abi. Sikerim futbolu da, kitabı da müziği de. Para moda işinde. Takip et ufaktan trendleri, ne giyiliyor, ne çıkarılıyor. Azıcık da ayak yap. Bitti. 2 aya Vogue'da çıkmazsam, adam değilim.
Model de benim ha. Yani öyle millete "şunu giy, bunu tak" diyeceğiz ama, modeller biz olacağız. Nasılsa bizim burda doğal güzellik de bol. Dere, dağ, Havran, deniz filan. Al bi' de kıytırık makine. Bitti. Tabii bunu yapmadan önce İddaa'dan parayı kırmalıyız. Çünkü biz yırtana kadar, bir markanın "Fly Boy"u olana kadar, cepten yiyeceük.
Bu en üstünde durduğum seçeneklerden biri. Eğer tutarsa, bu bloga şimdi giren bloggerların hepsinin mekanını satın alacak kadar iş zıvanadan çıkar.

6. Yukardaki bazı seçeneklere benziyor bu da. Yine spor filan. Her maç sonrası yazı. Mynet'te, Vatanspor'da, Ntvspor.net'te ne varsa, anında bizde de o olacak. İstisnasız. Ama bu versiyon, daha bir popülist olacak. Mesela yan tarafa sevdiğin takımın tarihteki bütün oyuncularını koyacaksın. Bazı arkadaşlardan duyuyorum, "sığmıyor hepsi" diye, yalan. Kitabıma dinime yalan. Ben denedim, oluyor.
Ama bu seçeneğin esas özelliği, deli gibi reklam yapmak. En başta feysbuk hesabında, her postun tanıtımını yapacaksın. Her türlü reklam imkanını kullanacaksın. Ama bunu yaparken de, herhangi bir tanınma kaygısı varmış gibi değil. Tamamen safça duygularla yapıyormuş gibi kotaracaksın.
Ve de blogger resmin, bilgisayardan çekilmiş olacak. Bu, ilk bloggerlardan olan dedem Lappapzade Haşim efendi'nin vasiyetiydi. Bunu yerine getirmezsem eğer, kendimi ishalken altıma sıçmış gibi hissederim. Lapppapa'da yerine getiremedim bunu ama, zaten buranın olayı başka aga.

7. Marjinalimsi bir seçenek. Abi bunda, böyle bohem gibi ama, öyle olmayan bir hayat. Mesela senin 3 tane ana mekanın olacak. Bunlar arasında dolaşıp duracaksın. Ananın evi filan, bir de öğrenci evi. Biri de takıldığın elemanın. Ve çok dağınık bir hayatın olacak. 5 tane kırığın, 3 tane sana aşık serseri, senin 2 esas aşık olduğun yağız delikanlı, bir de darmadağın aile. Tabii bunları yazarken, karakterin dişi olduğunu söylememe gerek yok sanırım.
Bu konudaki idolüm sanırım blogunu kapattı. Olsun, biz burda neciyiz aminiyyum.

8. Mevkii gözeten blog. Bu da gayet cazip bir seçenek abi. Bööyle uzun uzun maç yazıları olacak. Ve maçta ne varsa onu anlatacak. Yani ne bir yorum, ne bir kendinden bi'şey katma. Gördüğünü yazacaksın. Benim böyle bir arkadaşım var. Adam yeteneksiz, sadece böyle yazabiliyor. Ama bu halde, hiç beklenmiyorken, gitti bir dergide yazmaya başladı. Yerel bir dergi ama olsun. O da bi'şey. Bak bize, bizde o da yok. Ne o öyle formalar vs.

Hepsini yazdım sanırım.
İşte böyle sevgili okurlar. 1 hafta içinde gelen talep doğrultusunda kararımızı vereceğiz. Umarız paranın olduğu seçeneği buluruz. Çok kazanırsak sizi de görürüz.

21 yorum:

Adsız dedi ki...

Hahahah süpersin yav. Gece gece moral verdi şu yazı. Yalnız 6. maddede biraz dokundurma yapılmış gibi bize ama, olsun o da güzeldir. Yeter ki dokundurma "geçirme"ye dönüşmesin. Eline sağlık.

Burak Eken dedi ki...

9. Böyle iyi, aynen devam. :)

L dedi ki...

abi emin ol bunu diyeceini biliyordum, bazı sebeplerden :)
ama sana değil.

Adsız dedi ki...

Kafamda bir fikir var, blog aleminin en yavşak yazısına imza atmayı düşünüyorum. Dostum kalmayabilir o yazıdan sonra. Peder Bey'le bile bozuşuruz belki, o derece...

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Ya abicim o kadar seçenek yaz, en temiz yolunu bulacağın seçeneği unut, varmı böyle bir olay.Al adresi bile yazıyorum.

www.lappapsah.com lappapşah usta ile yemek tarifleri.sağlıklı yaşam önerileri filan.abone lappapşah yaz 3152'ye gönder(vallaha burada rakamları böyle seçmeycektim ama orjinali 3151 olunca dayanamadım,affedin) blogda olmayan çok özel tarifler cebine gelsin tarzı kampanyalar.Parayı kırarsın şerefsizim.Sonunda reklamda bile oynarsın.

Vallaha...Bunu bir düşün derim...

L dedi ki...

@chao:

abi desteğe hazırım ha. yannız peder niye, onu merak ettim. onun da blogu yok inşalla :)

@vakilinchuk:

abi haklısın da, bloglar dahili kalayım dedim. şimdi zaten yeni site açıcaz, buna para yok :)

Selocan dedi ki...

Para kıracak blog fikrine her türlü varım.

Adsız dedi ki...

Mübalağa yapacaz derken sıçtık hehe.

L dedi ki...

@sportman:

burak, biz senin bildiğin gibi adamlar değiliz abicim. dinimiz imanımız para. o yüzden bu blogdan olabildiince uzaklaşmanı dilerim ki, ahlaksız bi insan olma. nıhah.

Burak Eken dedi ki...

Eğer bütün derdiniz paraysa, size öyle fikirler veririm ki; siz de beni hiç tanıyamazsınız. :)

Selocan dedi ki...

Bi de şöhret abi. Sırf kuru kuruya para olmaz. Şöhret olacak işin sonunda.

L dedi ki...

o konuya da sonra değineceğimi söyleyeyim. bu daha internetsel kısmı. para peşindeyiz bilader. ne öyle blog filan.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

2. maddeyi uygularsanız ismini "Ifuckthisgame!" filan koyun blogun, güzel olur.Genelde destek ve sabır gören ama yapabileceklerini henüz yapamamış bir futbol figürü seçer her fırsatta ona saldırırsanız süper reklam yaparsınız bence...

L dedi ki...

o modeli de yakından biliyoruz abi. öyle şekiller de var.

gerisi önemli değil... dedi ki...

sizin blog, nevi şahsına münhasır bir blog zaten. olduğu gibi kalsın bence :)

miracsaral dedi ki...

Moda blogu abi. En sikindiriğini yapsan bile kendini önemli hissediyorsun, ilgi alaka görüyorsun. Bir de nedenini bilsem daha iyi olacak ya, bulamadım.

Ekşi sözlük blogunu da ilk kez duydum o nedir hacı ya? İyiyse biz de yapah

L dedi ki...

@hiçkimse:

abi moda blogu çok acayip. daha derinlemesine bahsedecektim de, aceleye denk geldi. amına koyym, ordaki ablalarda bir hava, bir özgüven-topmodellerde yoktur. çok afedersin, istediin kadar paran mevkiin olsun, onları zikemezsin. öyle bi yerdeler.

bi de dergiler de "yeni çağın bilmemnesi" diye gazı veriyolar bunlara, iyice önü alınmaz oluyo.

ekşi blogu diye bişey de oldu sayelerinde. 2 satır yazıosun, sonra hop link. böyle elemanlar toplaşıp blog açıo filan. iyi tabi bazıları da, geneli cık.

@gerisi önemli değil:

valla düzen bizi de bu hale getirdi, arayıştayız:P

gerisi önemli değil... dedi ki...

bir öneri de ben bulunayım, izin verirseniz eğer;

blog takipçilerine eğlence düzenleyin, spor spikeri, sporcu, manken kızları da çağırın :)

L dedi ki...

abi ben dubai prenslerini çaırıcam sen ne diyosun :)

Cenky dedi ki...

Kurtulmaz bu blog siz kapatın en iyisi, efsane olursunuz bak :)

Ne kadar güldüğümü anlatmak için kelime bulamıyorum, zaten adına hasta oldum ben senin hocam.

Belki de bu cübbeden yola çıkıp uhrevi bir blog kurmak gerek, hazır çoğalmadan parsellenir piyasası. Bu posta 10 yorum atanın tüm dilekleri kabul olur falan diye. Yan tarafa da dilekleri kabul olmuş zatı muhteremlerin profil fotoları falan dizilir, hidayete erenler, ermişler hesabı:)

L dedi ki...

abi o kadar keyiflendirdiysek daha ne isteriz biz :)

ya o işe de el atma planı var ama, hoca vaazları netten yayınlıyo filan, gayet hakim yani. orda işimiz zor biraz :)