Geleceğin Total Temsilcisi


Rinus Michels'den başlayıp, Johan Cruyff, Frank Rijkaard, Pep Guardiola ile devam eden bu seride sıradaki eklenen halka kim olacak ? Tabi ki yukarıdaki isimlerden başka Total futbolu çok iyi bilen ve uygulamaya gayret gösteren teknik adamlar oldu. Örneğin Neeskens. Ancak bahsettiğim şeyi anladınız. Bu 4 isim kadar büyük bir patlama yapacak olan kişi kim. Kısacası sırasıyla Total futbolun dedesi, babası ve oğulları olan yukarıdaki isimlere, ilerde eklenecek olan küçük oğul veya torun kim olacak, onu arıyoruz.


Guardiola'ya gelene kadar bu işin üstadları Hollandalılar'dı. Hayatı boyunca Ajax forması giymiş Rinus Michels; hem Ajax, hem Barcelona, hem de 1 seneliğine de olsa Los Angeles Astecs takımında, Cruyff gibi bir ilahının içindeki cevheri çıkartmasını sağladı. Rinus, Teknik direktörlük yaparken, Johan Cruyff onun desteğiyle Total futbolun kapılarını iyice açmaya başladı. Bugün Cruyff'tan bahsediyorsak, yüzyılın teknik direktörü Rinus Michels'in de onun üzerindeki etkisini konuşmamak olmaz. Tabi bunlar uzun konular, ileride uzun uzun anlatırız. Johan Cruyff; zaten kim olduğunu konuşmak yersiz. Bugün, birçoğumuzun bilmediği, ancak ağzından düşürmediği Total futboldan bahsediyorsak onun sayesinde... Bu adamın 2 tane oğlu var. Biri hiçbir zaman onun teknik direktörlük yaptığı dönemde Barcelona forması giymemiş, hatta hiçbir zaman Barcelona forması giymemiş Frank Rijkaard. Frank Rijkaard muhakkak futbolculuk döneminde de Total futbol felsefesini benimsemiş bir adam, ancak onun bu felsefenin en büyük ustalarından biri olması haline getiren zamanlar, teknik direktörlük zamanları ve Rijkaard'ın teknik direktör iken yanında bulunan bu işin üstadları. Josep Guardiola ise Rijkaard'dan biraz daha şanslı. Cruyff gibi bir üstad ile uzun süre çalışma fırsatı olmuş, Rijkaard'dan biraz daha fazla total futbol tenceresinde pişmiş bir adam. Sonuç zaten ortada.


Kısaca kimin ne olduğunu anlattık, ama esas konudan da saptık tabi. Total futbolun gelecekteki ismi kim olur diye sormuştum. Her ne kadar Hollandalılar ile başlasa da bu ekol, aslında hepsinin altında Barcelona var. Son olarak bayrağı Guardiola'ya devretmeleri artık sadece Barselona topraklarından geçmiş kişiler dışında İspanyol, ya da Katalan kişilerine de geçtiğini düşünüyorum bu bayrağın. Ancak Hollanda da bu bir ekol, bu sebeple ilerde Cruyff'un ufak bir parmağını değdirdiği sürpriz bir Hollandalı da, Total futbol'un prensi olabilir. Biraz daha gerçekçi düşünürsek yine Barcelona, hatta yine o memleketin bir ferdi bayrağı taşıyacak isim olacak. Peki bu isim kim olacak ?


Rijkaard ve Pep henüz gencecik adamlar, daha ilerde çok takım çalıştıracaklardır. Ancak hayatta herşey toz pembe değil. Zamanında Cruyff bile şutlanmıştı Barcelona'dan (daha sonra pişman olsalar bile). Guardiola'nın ve Barcelona'nın bu müthiş futbolunun da elbet bir süresi olacaktır. Süre dolunca da yeni arayışlara gidilecektir. Peki yahu kim olacak ? Bence geleceğin total futbol temsilcisi, hem de çok da uzak olmayan bir geleceğin ismi Xavi olacak. Tıpkı Guardiola gibi müthiş bir oyun zekasına sahip ve arkasında Cruyff'dan başlayan, Rijkaard ile devam edip Guardiola ile son bulan bir total futbol fırtınasında çarpılmış bir adam bu Xavi. Hem de taa alt yapıdan beri. Daha küçümenken sadece futbol oynamayı değil, onu okumayı öğrendi. Sadece Xavi değil tabi bunu öğrenen, alt yapıdan gelen herkes öğreniyor. Ancak Xavi'de ben bu ışığı görüyorum. Bence Guardiola'dan sonraki isim Xavi olacaktır. Belki hemen arkasından gelmez, ancak birgün elbet onun da adını bu total futbol insanlarının arasına yazacağız.

3 yorum:

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Favorim Pep a takıma geçerken altyapıya onun yerine getirilen Luis Enrique. Daha ileride Xavi'de o nokta için önemli bir aday olacaktır, ama araya Luis girer.

Selocan dedi ki...

Haklısın Luis Enrique bir adım daha önde olsa gerek. Zaten Pep ile aynı yolları takip ediyor.

L dedi ki...

ben xavi'nin kesinlikle işin teknik adamlık kısmına el atacağını düşünüyorum.

ayrıca pep barça sonrasında böyle takım takım dolaşıp da hocalık yapacakmış gibi gelmiyor bana ya, bakalım görelim.