(T)aciz

Bu taciz/tecavüz olayları çok sinir bozuyor evet. Ama daha sinir bozucusu da, insanların ve de medyanın buna şaşırması. Bu konuda Akşam yazarı Atılgan Bayar da yazmış bugün. Bu olanlara şaşırmak demek, yaşadığın ülkeyi tanımamak demektir. Etrafında olan bitenle ilgilenmiyorsun, veya haberin yok demektir. Evet, bu tip şeyleri aklımızda çok tutmak istemiyoruz. Neden, çünkü moral bozuyor. Yakınlardan birinin başına gelse bile, insan hemen gömmek istiyor zihninin derinliğine.

Birkaç sene önce bizim burdayız işte. Ben ve 2 arkadaş, sahilde oturuyoruz. Sabahlamıştık sanırım. Laf lafa yol veriyor, konudan konuya hop-zıp. Nerden geldiyse bu taciz meselesine geldi konu. O bahsetti bu bahsetti, ben anlattım derken, bilanço şu: Üçümüzün de o gün itibariyle sevgilisi/kız arkadaşı olan kişiler taciz veya tecavüze maruz kalmıştı. "Hassiktir" diye kalakaldık. 3 kişi lan, oran yüzde yüz. O günden beri bu işlere daha farklı bakarım. Göründüğünden daha sık olduğuna kendimi inandırmaya çalışırım-çünkü öyle. Ama "görünürde" hiç öyle değil. Ulan bu ülkenin doğusunda tecavüze uğrayan kız öldürülüyor ya da tecavüz eden ibneyle evlendiriliyor. Böyle şeylerin duyulduğu ortamda tabii ki "olmuyor" gibi algılanır. Ne olacaktı ya.

Memlekette cinsel kültür yerlerde sürünüyor. En temel şeyleri arkadaş ortamında öğreniyorsun. Öğrendiğin şeyler de yapılan küfür ve esprilerle içiçe gidiyor. Nasıl ciddi şekilde özümseyebilirsin ki sen bu işi? Ben liseye başladığımdaydı sanırım, cinsel eğitim dersi mi ne koymuşlardı-şimdi var mı lan? Daha ilk cümle, hoca "meni" mi ne dedi, kahkaha koptu milletten... Dakka 1 gol 1 amına koyym. Onu bırak, o yaşa gelmiş herif, olabilecek her şeyi öğrenmiş. Ama nasıl öğrenmiş. Sen sonradan "çocuk şöyle olur" yok "gusül abdesti almak gerekir" dersen ne işe yarar abi.
İkili ilişkiler desen, eğer çok dışa dönük ve piç değilsen, cinsel doyuma ulaşman çok zor. Ki böyle olan adam da, işin suyunu çıkarıyor. Yapamayan, çekinen, beceremeyecek olan ise, artık bastırdıkça bastırıyor cinsel isteği. Ondan sonra da cesareti olan gidip birine saldırıyor-artık hangi masum, suçsuz kızcağıza denk gelirse. Olmayan da yallah 31'e. Kimi orospu çocuğu da, üniversite ortamlarından yararlanıp, hafiften kafası güzel olan kıza çöküyor. Ne ala amına koyym.

Bu sezonun başları gibiydi. İşte diziler başlamış filan. Hanımın Çiftliği'ne bazı dayak sahneleri olmuştu, bilen bilir. Bunun üstüne de medyada salak-saçma tartışmalar çıkmıştı. İşte böyle sahneler televizyonda olmalı mı falan-olmamalı amına koyym, hep güzel şeyler olsun değil mi, hayatın tek yüzü anlatılsın. O ara bir gazetede okumuştum sanırım. Malum, bizim "sanat dünyası"nda çok Adana kökenli var. Sormuşlar birkaçına, cevaplar şu paralelde hep:Adana insanı böyle şey yapmaz. Adanalı insanlar hep kibardır. Şöyle harikadır, böyle şükeladır.
...
Şimdi tamam. Adanalılar öyledir, eyvallah. İstanbullu desen, zaten koca İstanbul. İzmir, modern şehir, tamamdır. Ankara başkent halihazırda. Orda olmaz öyle şey. Bursa-Eskişehir, sanayi filan var oralarda. Geç oraları da. Sinop'ta olmaz, Antalya'da olmaz, Balıkesir'de olmaz, Artvin'de olmaz. E o zaman AMINA KODUMUN ÇOCUKLARI, bu ülkede karısını döven, çocuğunu döven, baldızına sarkan, kızına tecavüz eden orospu çocukları nereli? Ne kadar güzel lan. Herkes kendi ilini-ilçesini, doğduğu yeri kayırsın, oh bitti.

Aynı şekilde, 2-3 gün önce bu tecavüz vakaları ortaya çıkmış. Kanal D'de canlı yayın, Siirt'tendi sanırım. Arkadaşla izliyoruz. Kendisine 786 yıllık gazeteci diyen, ama berbat konuşan bir adam, o anda ekranda. O da aynı yere geldi:Siirtliler böyle insanlar değillerdir... Yav dayı, bütün şehir biliyormuş mevzuyu, saklamış, bir sene mi ne geçmiş, sen neden bahsediyorsun ya. Doğu'yu biliyoruz az çok o konularda çok şükür.
Ama bu kendi memleketini aklama çabası çok çocukça be abi. Hallere bak ya.

Son olarak, 2. paragrafta bahsettiğim türden böyle bildikleri olan okurlarımız varsa ("okurlarımız" ne lan, gazete miyiz biz) yorum kısmında bahsetmelerini istiyorum-isim filan önemsiz. Bu tip konuların konuşulması iyidir, farkındalığı sağlar. Akıldan çıkmamasını sağlar. Vicdanı dürter. Hesaplaşırsın. İyi gelir.

8 yorum:

gerisi önemli değil... dedi ki...

bi ağbimin kızı nişanlıyken, evlenmesine az bir süre kala evli birine kaçmıştı. nişanlısını da tanıyordum. kızın eski sevgilisini de tanıyordum. eski sevgilisi söyledi bana, kız 12-13 yaşındayken tecavüze uğramış. nişanlısına da söyleyememiş. babasının, yani benim ağbinin bile haberi yok. utancından kaçmış. yuhh demiştim. çok var böyle olaylar ya, a q dünyası cehennem gibi bir şey. daha bir dünya duyduğum var a q.

L dedi ki...

abi bi de o var, değincektim ama, sinirle sonları yazınca kaldı. böyle bişey olunca, söyleyemiyorlar. korkuyolar. lan nası bi cinsellik imgesi oluşuyosa kafada, zorla sana biri bişey yapınca bile utanan sensin. sonra da zaten daha beter oluyo.

teşekkürler ayrıca.

Unknown dedi ki...

abi ben de hafiften de olsa cinsel tacize uğradım, ve her kadın ucundan kıyısından yaşamıştır bu olayı derim. akrabaları tarafından taciz edilenleri mi ararsın, eli kolu rahat durmayan ve yeni evlenmiş abi arkadaşlarını mı, gırla hikaye var kulağıma çalınan, hangi birini anlatayım... cinsel olarak istismar etmeye ve edilmeye çok açığız. aslında cinsel olarak çok azgın bir toplum değiliz, sadece bu doğal dürtüyü ne şekilde tatmin etmemiz gerektiğini adam gibi öğretmemiş kimse işte insanlarımıza. hatunlarda genelde "göster ama verme" mantığı var. bunun karşılığında tecavüze uğramaları mı gerekiyor, hayır tabii ki, ama erkeği fikrinden caydıracak bir ceza sistemi de yok. sikivereyim diyor, sikiyor ve siktir olup elini kolunu sallaya sallaya gidiyor. erkek tatminsiz, hatun tatminsiz, holivud dizilerini izleyip müslüman mahallesinde yaşamaya kalkınca sapıtıyorlar. doğu'daki hadiseler daha da çetrefil. din, aile, aşiret baskısı, töreler, kar kış çökünce eve kapalı kalıp çıldırmalar... çoğu köyün evinde uydu bağlantısıyla sittin tane porno kanalı izlenir. adam işsiz, evde yatıyor, aklı sikinden başka bir şeye çalışmıyor, bütün işi karıya - ya da karılarına yaptırıyor çünkü hayvanoğluhayvan. ay sinirlendim bak yine. kadına, hayvana, bebeğe, kavuna, mümkün olan her delik ya da deliğimsiye sikini sokmaya çalışan bu heriflerden bir iki tanesinin penisini kökünden kesin bakayım, ödlerinin korkusundan daha altı ay erekte bile olamaz ibneler.

neyse, tecavüz dünya çapında bir şuçtur, sadece türkiyede oluyormuş gibi ay vay edilmesine de karşıyım. türk erkeği mi hayvanlık ediyor sadece, avrupada amerikada omuyor mu sanıyorsunuz? insanın kafasında biten bir olaydır bu, kişinin ilke ve prensipleriyle ilgilidir. edebiyat yapmayayım be, aslında sadece kişinin insan olup olmamasıyla ilgilidir. bazı batılı eşşek kafalıların en büyük fantazisidir tecavüz, kadın ya da erkek, bebek ya da çocuk pek de fark etmez onlara. uzak doğuya neden giderler sanırsınız, afrikada hiv ve cümle virüsler basbayağı yayıldı da oraya daha az el uzatır oldu o riyakar ucuzcu sözde-medeniyetçiler. bizim siirtliler cahil gerzeklerse, bu sözde medeniyet uşaklarına ne sikim denir bilmem. bunların da penislerini kesmeye teşebbüs edenlere pek rastlanmıyor ama abi, insanlık suçuymuş organ kesmek. siktirin lan, suudi arabistanda kesiyorlar, ama o da şeriat aşkına, haklar aşkına değil.

yani götü kollamak gerek abi, bu her yerde geçerli. adamı manyak ederler zorla. ve dünyadaki her mahallenin her sokağında en az bir sapık yaşıyordur sanırım. insan nüfusu çok kalabalık, ve genetik, etik ve eğitimsel olarak deformasyonlu insan sayısı çok çok çok fazla. benim şehrimde kasabamda olmaz böyle şey diyene sadece gülerim, azıcık gözlerini açsalar, ah bir açabilseler o gözlerini... neyse, akıllı ve farkında yaşamak şart, başka türlü her türlü bok gelir insanın başına. neyse çok yazdım, gidiyorum. ;)

L dedi ki...

mrs jayne'e teşekkür ediyoruz efenim katkılarından dolayı.

gerisi önemli değil... dedi ki...

doğudaki işin daha beteri ise tüm ailenin, cümbür cemaat neredeyse aynı yerde yatması. doğduklarından beri ana babalarının, ağbilerinin, yengelerinin seslerine maruz kalıyorlar.

ben cem yılmaz'ı takdir etmişimdir bu yüzden. hani aksaraya uzaylılar iniyor gora'da. herif hemen tecavüz ediyor. tarihi de verir. 14 temmuz 1789. fransız devriminin tarihi!

valla işin dünya boyutunu natural born killers mükemmel anlatıyor aslında. o pembe diziye benzeyen bölüm.

az kaldı 2012'ye, hepimiz kurtulacağız! :)

Burak Eken dedi ki...

Yıllar önce Ekmek Teknesi diye bir dizi vardı. Dizinin başrolü Savaş Dinçer, 5 genç kız babası, mahallece sevilen bir fırıncıyı oynuyordu.

Dizinin bir bölümünde, bu fırıncının kayınbiraderinin işgüzarlığı yüzünden, şu an tam hatırlayamadığım şekilde evin perdeleri ortadan kayboluyordu (başka bir şey de olabilir, dediğim gibi tam hatırlayamıyorum ama evde perdeler yoktu). Hâliyle mahalleli de bu durumu ayıplıyordu. En sonunda mahalledeki bir hoca da (imam mıydı, neydi, tam hatırlayamadım, din bilgini diyelim) fırıncı Savaş Dinçer'in yanına gidip, durum hakkındaki kötü düşüncelerini söylüyordu. Tam hatırlayamıyorum ama şöyle bir şey demişti: "Bu nasıl iş? 5 tane genç kızın var, namusunu korumak senin görevin. Bakan eden olsa ne yapacaksın? Perdesiz ev mi olur?"

Bu sözler üzerine Savaş Dinçer şu cevabı veriyordu: "Hocam, haklısın da, o perde önce gözde olacak."

Kısacası, Savaş Dinçer'in de dediği gibi, olay erkekte bitiyor. Bunun şehirden şehire değiştiğine hiç katılmıyorum. Erkek, her yerde aynı erkek. İnsanda bilinç olmadıktan sonra, Siirt'te de aynıdır, Paris'te de...

miracsaral dedi ki...

Ben taciz ettim, tacize de uğradım, tacize uğramış sevgilim de oldu. Bu meseleleri ucundan bilirim.

Taciz etme kısmı -en azından benim için- ailem tarafından aşırı yüklenen egom sayesinde gerçekleşti. Pişman mıyım? Olmadığım bir gün bile yok. Ama asıl kendimden iğrendiğim şey, tacize uğrayana kadar yaptığım tacizden zevk almam oldu.

Taciz etmek ya da uğramak ne olduğuna ya da kim oludğuna bakmıyor. Ayrıca erkak ya da kadın da farketmiyor.

Bu bokta kimse masum değil.

L dedi ki...

@gerisi önemli değil:

az kaldı abi. biraz daha dişi sıkmalıyız.