Proust

Beni var ya, Allah bildiği gibi yapsın. Şu blogda gerektiği, olması gerektiği kadar kitapla ilgili yazmıyorum ya... Neyse.


Okumaktan korktuğum 2 adam var şu kitap aleminde. Biri Proust, diğeri de Joyce. Sırf hörmetten, 07 yazında Ulysses'i alıp koydum kitaplığa. Yan yan bakıyor bana ordan. Bir kere -sonucu bile bile- giriştim okumaya, kısa süre sonra bıraktım. Daha uzun süre var o işin hallolmasına. Aslında Türkçe olmaz o iş ya, yeterli engliş yok. Olması da zor. Ebesinin amı kadar derine inmek lazım.

Diğeri 7 cilt (10 maç...) olduğundan, alıp rafta bekletmek gibi bi' olay da yok. Ama kısa süre önce Kayıp Zamanın İzinde'ye başlamasam bile, ön-hazırlık niyetine bazı şeyler yapmaya karar verdim ve harekete geçtim hacu. Yakın zaman önceki İdefiks siparişime Alen Dö Boton'un (harbi nasıl okunuyo' ismi tam olarak) Proust Nasıl Yaşamınızı Değiştirebilir'i ve Zeynep Candır'ın konu başlıklarına göre Kayıp Zamanın İzinde serisinde yer alan okumaya değer cümleleri/paragrafları içeren Proust'la Kayıp Zamanı Yakalamak'ını dahil ettim. İlkini okudum, ve bayıldım. İçeriği hakkında ufak bi' önyargım vardı, alakası yokmuş. Müthiş kitap. Daha da iyisi bilmiyorum nasıl olur, varsa da Fransızca öğrenirsek görürüz. İkincisine yakında başlayacağım ama, kitabın formatı düşündürüyor biraz.
Diğer dördü de üstteki ve aşağıdaki 3 kitap.


Bu en aşağıdaki resmi bi' blogdan aldım ama ismini unuttum, özür diliyorum eğer görürse. Arak yok yani. Yanlız bu Proust Bir Sinirbilimciydi İdefiks'te yok, nasıl yaparız bilmem.

Bu arada şu günlerde izlediğim ve çok sevdiğim bir filmde de Proust muhabbetinin geçmesi (anlayan anladı hangisi olduğunu, bahsedip spoiler vermeyelim şimdi) beni daha da heveslendirdi, onu da ekler.
Velhasılı, ben bunların hepsini okuyana kadar 1 sene filan olur. Anca ısınırız olaya. Sonra da dalarız 7 cilde. Ama tırsıyorum.

Birkaç gün sonra editi: Bunu unutmuşum, bu da var.


0 yorum: