Kaptan


İdefix'te yok diye alamamıştım önceden, dün okulun kütüphanesinde buldum-garip evet. Yayına çıktığı dönemi hatırlamıyorum ama, birkaç sene önce "çok yankı bulmuştu o zaman" diye okumuştum. E normal. Memleketin kültür hayatında söz sahibi kişilerin veletken/çömezken/kimse tanımıyorken Kaptan'a yazdıkları söz konusu. Okurken ben de merak ettim, acaba hangi cümleler çıkarıldı falan.

Benim kapakta gördüğüm isimlerden en çok İsmet Özel merakımı çekti. Pek öyle yansıtılmasa da, son birkaç on yılın en önemli kültürel şahsiyetlerinden ikisi bunlar. Mektupları okudukça, daha derinde nasıl bir ilişkileri vardı ikisinin, öğrenmek istiyor insan. Ama muhtemelen, zaman içinde kopmuşlardır. Bana öyle geliyor en azından. Sadece o mu, buradaki çoğu kişiyle öyle olmuştur. Murat Belge var mesela. Ya da Çetin Altan. Bu adamların durdukları yeri düşününce, tahmin şansımız oluyor.

Kaç kişi böyle bir kitabın yayınlanmasına izin verir ki. O açıdan çok önemli bu kitap. İlhan'ın piyasada yer edinmelerinde, saygın bir isme sahip olmalarında büyük pay sahibi olduğu Buket Uzuner, Selim İleri gibi isimlerin mektupları çokça yer almış kitapta doğal olarak.

0 yorum: