Nate Dogg



Genelde burada kendimce kitap önerileri yaparım, ya da çıkmış/çıkacak kitaplardan bahsederim. Bu kez öyle değil. Herhangi net bir tavrım yok kitapla ilgili. Ben almam misal. Zaten konu da o değil. Tam Idefix'te yeni çıkan kitaplara bakarak "lan her yer Kanuni, Hürrem, Osmanlı doldu taştı" derken bu kitaba rastladım. Sanki birileri cevap verir gibi bana.

Cidden Kanuni-Hürrem ekseninde kitap çıkartmayan yayınevi kaldı mı, merak ediyorum. Gerek tarihi roman, gerek dönemi anlatan araştırma, her yayınevi en az 1 kitap salmıştır piyasaya. Ya da eskiden yayınladıklarını, yeniden basmıştır. Bu, evet normal ama, biraz fazla oldu. Çakallık derecesi çok yükseldi. Olayın birçok boyutu var. "Millet ne olursa olsun da okusun." Bir de, "Böyle vesilelerle okuyacaklarsa, kalsın." Ben tam ikisinin ortasındayım. Memleketteki okuma oranları, rakamlarını her gün görüyoruz. Durum buyken, biskuvi ambalajındaki yazıları okusan bile kardır. Yoldan geçerken elektrik direğindeki ilanları okusan bile kardır. E ama bunu, bir tv dizisi aracılığıyla yapmak ne kadar doğru? "Yaprak Dökümü'nün kitabı çıkmış" cümlesi henüz çok yeni. Bu kafa varken, sen dizi merakıyla Kanuni okusan ne olabilir ki? Neye yarar? Sonra da okumaya devam edecek misin? Tamam, "aracı oluyor" diyebiliriz belki ama... Belki.

Bu kitap özelinde bakacak olursak, İskender Pala'nın da bir kitapla bu furyaya katılmasına, hiç o kafada biri gibi görünmemesine rağmen, nasıl bakabiliriz bilemiyorum. Umarım yayınevinin kurnazlığıdır. Sonuçta şöyle bir vukuatları da var. E son zamanlarda Şah&Sultan çıktı filan derken, iyice popülerliğinden yararlanmak istiyorlar sanırım. Ve herkes de yemiyor hani.


Mesela bu ara yine aynı konularla ilgili bir kitap çıktı ki, buna ben "vay çakal" diyemem. En fazla belki, zamanlama açısından cinlik yapmışlardır. Dizi falan var diye işte. Bu kitap, taa kaç sene önce Cahit Ülkü'nün yazdığı Son Hazaryalı isimli tarihi romanın devamı niteliğinde, ve zaten bekleniyordu. Son Hazaryalı gayet iyiydi, tavsiye ederim. Bunu da bi' ara alacağız artık.

Evet, bu hafta da "entelliğimizi" yaptık, hadi eyvallah.

0 yorum: