Jeffren


Hani övünme falan değil de, belli süre bu NBA işleriyle uğraşınca, rakamlar, kimin neyi, ne kadar yaptığı kafaya kazınıyor. Mesela belli isimlerin herhangi bir maçta hangi rakamlarla oynadığını aşağı-yukarı tutturabilirsin. Özellikle bazı oyuncularda bu çok belirgin. Ve benim için de bu işin kralı Nowitzki.

Sabah kalktığımda skorlara bakıyorsam, Dallas maçının sayfasını açtığımda -ki genelde en skorer de o olduğundan, hemen sağda beliriverir- Nowitzki'nin 28-8-3 gibi bi'şeyler yaptığını görürüm. Hiç de şaşırmam. İstikrar mı dersiniz, ne dersiniz bilemem. Ama adamın olayı bu. Fakat, bu istatistiklerde bile "batan" bir şeyler var. Ne mi, ribaund rakamları.


Bu bahsettiğim sürede, artık kaç yılsa, ben Dirk'ün (ya da "Dirk'in", hangisiyse artık) çift haneli ribaund aldığını çok az gördüm. Ve kafaya takıp, gidip sezon ortalamalarına baktığımda da aynısını gördüm. Çok ilginç. Dirk'ün bu konudaki en yükseği 9.9. 9.9 lan, herhalde 5-6 ribaund falan alsa 10 yapacak ortalamayı. 01-02 ve 02-03'te arka arkaya 9.9 tutturmuş. Ondan da ötesi yok. Bu rakamlara bakıp da "abi nerdeyse 10 olmuş işte, sıkıntı nedir" denilebilir belki, ama bir şekilde gelememiş çift haneli ribaundlara.


2.13'lük bir power forvetin kariyerinde hiçbir sezonu 10 ribaund ortalamasıyla bitirememesi nasıl değerlendirilebilir? Potaaltında itiş-kakışı sevmemesiyle mi? Skora daha fazla konsantre olmasıyla mı? Ribaund konsantrasyonunun az olmasıyla mı? Burası böyle. Ama kariyer Play-off rakamlarına baktığımızda birazcık işler değişiyor.

İlk ve son Play-off sezonu hariç, bütün Play-off sezonlarında -ki 2000'den beri bütün sezonlarda Play-off yaptılar Dallas olarak- çift haneli ribaund ortalamalarına ulaşmış. Hatta 13 bile var bir sezonda. Genel Play-off ortalaması da 10.9 zaten. Peki bu rakamlardan, Nowitzki'nin post-season'da -en azından ribaundlara- daha konsantre olduğunu çıkarabilir miyiz? Muhtemel.

0 yorum: