Sergi


Koko B abimiz zaten "Kim bu?" sorusuna cevabı vermiş. Ben de başka bi' açıdan ele alacağım.

08-09 Şampiyonlar Ligi finalinde, Barcelona maçı 2-0 alırken, 2 değişiklik yaptı. İlki 2. golden sonraydı, Henry yerine Keita girdi. Iniesta sol öne geçti falan. Ardından bitime yakın, bir değişiklik daha yapıldı. Iniesta çıkarken, giren oyuncu Pedro idi. Çok iyi hatırlıyorum, aşırı şaşırmıştım Pedro seçimine. Neden piyasaya çıkışı gerçekleşmiş, düzenli şans bulan Bojan değildi? O sezon Pedro ana rotasyonda yoktu henüz. Toplamda 14 maçta oynamıştı:6 lig, 3 kupa, 5 de Ş. Ligi. Ve bunların neredeyse hepsinde sonradan girmişti-golü de yoktu. İşte o gün Pedro'nun oyuna girişiyle, dün -daha önce ligde hiç A takım forması giymeyen- Sergi Roberto'nun oyuna girişi aynı anlama geliyor.


Guardiola, genç oyuncuları büyük maçlarda pek beklenmedik -hatta alakasız- şekilde oyuna alarak, onları en üst seviye maçlarda birden sahaya atarak, ilerisi için alıştırmaya çalışıyor. Düşünsenize, sezon içinde çok az oynamış bir Pedro, Ş. Ligi finalinde, süre ne kadar olursa olsun, sahaya ayak basıyor. O havayı soluyor. Sonraki sezon 6 turnuvada birden gol atarak rekor kıran Pedro, o günden ilham almış mıdır sizce? Cevap belli.

Aynı şeyi diğer gençlere de yaptı Pep. Mesela Jonathan Dos Santos'u, geçen sezon Ş. Ligi gruplarındaki 2-0'lık Inter maçında son anlarda oyuna soktu. 1-2 ay sonra da, içerdeki kritik Villarreal maçında 11 başlattı.

Ve bunları, beklenmeyen oyunculara yapması daha güzel. Çünkü, bazı genç oyuncular zaten az-çok tanınmış halde oluyor, ya da takımda yeri ufaktan belirginleşiyor. Onları almak kolay, ilk akla gelen şey. Ama hiç oynamamış olanı -ya da çok çok az oynamış olanı- oyuna sokmak, bambaşka. Hem oyuncu, hem de takım için.

Barcelona'nın altyapı verimliliği, özellikle son dönemde hepimizin malumu. Ama bunu yaparken izlediği yol da, en az o kadar önemli.

0 yorum: