Dübürzade


Bu sezon (yani 2010'in ikinci yarısı ve 2011'in ilk yarısı. Futbol ve Basketbola dayalı kafa işte) çokça Ankara ile muhattap oldum. Hem de oraya gitmeden. Kişisel tarihimde kısmen iz bırakmışlığı vardır zaten Ankara'nın. Bu kez de 2 adam sayesinde bayağı bir Ankara'yla içli-dışlı olduk. İyi ki de olduk. "Adam" diyorum, çünkü ortada farklı alanlarda eserler var, ve "2 kitap" desem, tam karşılamayacak. Öbür türlü hiç olmaz. İkisi de benim için farklı şekilde ilerledi. Birini önce izledim, sonra çok geçmeden okudum. Diğerini -geç kalmadan- okudum, sonra izledim. Biri zaten (Behzat Ç.) fazlasıyla geniş kitlelere yayıldı, ama diğeri (Bizim Büyük Çaresizliğimiz) ne kitap, ne de film yoluyla çok fazla kişi tarafından bilinmeyecek/okunmayacak/izlenmeyecek. Bu çok üzücü.

Bizim Büyük Çaresizliğimiz'i (kitabı yani, aslını) ufaktan duymuştum. Ki zaten isim en baştan bi' çarpıyor. Sonra biraz zaman geçti, filminin çekildiğini haber aldık. Filme kalmadan okumak gerekti, ve okudum. Beklentim olumlu bi'şeylerdi, fakat oraları aştı geçti. Uçtu.

Gerek kendimi bu konularda çok yeterli görmediğimden, gerek spoiler sıkıntısı olmasın diye (becerebilirsem onu da), filmle ilgili çok bi'şey yazmayacağım. Ama şunlar var:

1. Ne olursa olsun, öyle bir hikayeyi, bir de "izlemek" güzel bir deneyimdi.

2. Kitaptaki hava filme de yansıtılabilmiş.

3. Filmi izledikçe, Barış Bıçakçı'nın 167 sayfaya nasıl o kadar şeyi sığdırabildiğine hayret ettim. Az iş değil lan.

4. Oyuncu tercihleri müthiş.

Kitabı okuyan biri için, film eksik kalıyor gibi. Oturmuyor tam. Sadece filmi izlemişseniz, çok sorun yok. Kendi içinde güzel. Zaten ödül muhabbetleri falan da var. Ama kitabı okuduktan sonra izleyince, ister istemez mukayese, onda şöyleydi, bunda böyle falan filan. Yani şunu söyleyeyim:Bu hikayeyi kitaptan okuyun. Bu adamların hikayesini oradan öğrenin. Filmi izlemişseniz bile, gidin kitabı okuyun derim.
Birkaç nokta daha var, ama onları özellikle yazmak gerekebilir belki. Kalsınlar.

Ayrıca film ve kitapla ilgili bir yazı için şurdan.

Son olarak da, sırf şu manzara için bile izlenir bu film.

0 yorum: