Retro 118

Nerden Nereye "Eurobasket Özel" 3

Sun Jihai


Kaç sene oldu bilmiyorum da, beş seneden fazla oldu, İspanya Basketbol Milli Takımı Li-Ning marka formalar giyiyor. Başlarda yadırgıyorduk tabii, "kim bunlar amk" falan diye de, alıştık. Şimdi normal geliyor. Yok Shaq'a sponsor oldular, sonra Espanyol'la anlaştılar vs. Bu sezon başında da Sevilla ile anlaştılar. Sevilla'nın Avrupa için özel formalar geleneği dışında bir artıları yok şimdilik. Aşağıdaki resim ortada. 3 tane birbirinin aynısı forma. Joma'dan sonra olmadı bu, ama konumuz başka.


Şu sıralar devam eden Eurobasket 2011'de İspanya takımı'nın giydiği formalar, sanki bu Sevilla'nın giyeceği formaların kolsuz hali. Hani direkt renk olarak aynısı yok, ama her şey ortada. Yani muhtemel öyle değildir ama, insan biri yapılırken, diğerinin düşünüldüğü ya da direkt alıp ona yapıştırıldığını aklına getiriyor ister istemez. Henüz yeterince yol katetmediklerinden mi diyelim nedir artık...


Bu İspanya formasıyla ilgili bi' husus daha var, ona da geleceğiz.

Retro 117

Smodis


Kuzen, ben ve kardeşim gezinirken kuzenin tanıdığı bir berber dükkanına girdik. Selam vs derken kafalar yukardaki televizyona döndü. Evden çıkmadan o gün Denizli-Göztepe maçı olduğuna dair bi'şeyler okumuştum, ama bu maç o değildi sanki. Nedeni de formalar. Bir-iki yakın çekimden sonra anladım ki, bu maç o maç. Fakat giyilen formalar konusunda ufak bi' sıkıntı var gibiydi?

Halledilmesi ancak seneleri bulur, ama hakikaten buralarda forma kültürü çok geride abi. Her postta yakınıyoruz işte neredeyse. Şu maçta Denizli neden beyaz giyer? Neden "esas" formamız o kadar değersiz bizim için? Gerekirse "uğrunda öleceğimiz" o takımın forması neden bu kadar atıl kalıyor? Bu Anadolu takımları'nın deplasman forması tutkusunun altında ne var, çok merak ediyorum.

İlk bakışta siyah üstünden gidip, Denizli'nin düz siyah, öyle olunca da Göztepe'nin beyaz forma giydiğini düşünebiliriz mesela. Ama öyle de değil. İki takımın da deplasman forması giydiği maçlar. Ne dersen de.

Retro 116

Meyde


Bu sezonun en iyi forma ikilisi Inter'in olabilir. Sadeliğin ve şıklığın dibine vurdular. Tabii yine özellikle bu konularda kurulacak cümlelerin "öznel" olduğunu belirteyim. Yani o iki formayı bombok bulanlar da vardır eminim. Neyse işte, geçen sezonki bi' değişik geçişli çubuklu ve feci 90'lar'ı çağrıştıran iki formadan sonra, bilinçli midir bilmem ama, tam tersi, çok sade 2 forma var bu sezon. Ve yakın dönemi andıran bir forma var ayrıca.




Giyildiği dönemden de (02-03 ve 03-04 sezonları) net hatırladığım bu çapraz çift şeritli beyaz forma, benim tüm zamanlarda en sevdiğim 10 formadan biridir. Bir ara denk getirebilirsem almayı bile düşünüyorum. Yıllar sonra hemen hemen aynısını yeniden giyecek olmaları çok hoşuma gitti.

2. resim, 03-04 Inter forma tanıtımı. Büyük umutlarla gelen, fakat sadece kısa Inter kariyeri değil, bütün Ajax sonrası kariyeri büyük bir fiyaskoya dönüşen Van der Meyde de orada. Tosun da. Büyük Kaptan Javier de, emektar Toldo da. Oha şimdi farkettim, çok simetrik dizilmişler lan. Maç içinden bu beyaz formanın doğru-düzgün fotoğrafını bulamadım. O yüzden bu 2. resmi koymak zorunda kaldım, o dönemden. Ki beyaz, aslında önceki sezonun forması, ama çok sevildiğinden mi, ya da başka bir sebepten mi, sonraki sezon da giyilmesine karar verilmiş ve bu tanıtımda yer almış.

Nerden Nereye "Eurobasket Özel" 2

Harun


''HADİ LİNÇ EDELİM !11!!11!!''