Kesin



Kesin Ofsayt 2001'de ilk basımı yapılan bir kitap. Başka da basımı olmamış -doğal olarak. Yani 1000 nüshadan birini buldun, buldun. "Buluru var mı" peki, evet. Kitapyurdu'nda var, Nadirkitap'ta da var. Öhm neyse.

Türkçe'deki futbol kültürü üstüne yazılmış bütün kitapları okumuş değilim, ama bu kitabın en önemlilerinden biri olduğunu söylemek için, hepsini okumaya gerek yok gibi. Eğer yamulmuyorsam, bu konu(lar) üstüne pek kitap yok bizde.

Kitabın en çarpıcı kısımları, televizyondan futbol maçı izlemekle, stattan izlemenin ne kadar farklı olduğunun uzun uzadıya anlatıldığı, bir maçı televizyondan izlemeye oturmuşken, aslında bize nelerin "izletildiği"nin anlatıldığı ilk bölümler. İlaveten, spor programları hakkındaki eleştiriler de çok sağlam ve, açıkçası insan şaşırıyor, taa 2001 yılında bile vaziyet ne haldeymiş aslında.

Kitaptan çokça alıntı yapacağım, burda kalabalık etmesin. Eğer bulabilirseniz, kesin okuyun derim. Yani çünkü, medyanın futbola, hatta daha genel olarak, spora etkisinin çok da farkında olmuyoruz. Zira zamanla alışıyoruz, farketmiyoruz. Bu kitap, biraz da olsa, o sinsice bünyeye yayılmış olan medya bağışıklığını kırmakta yardımcı olabilir.

0 yorum: