Kim Jong-Un


1994 Dünya Kupası zamanını şöyle-böyle hatırlıyorum. O yazdan aklımda yer etmiş birkaç şeyden biri de bu forma. Hangi gazete hatırlamıyorum, Dünya Kupası rehberi gibi bi' şey vermişti. Orada Güney Kore'nin aşağıdakine benzer bir toplu fotoğrafı vardı. Belki de aynısı, bilemiyorum.


Diğerlerine hiç benzemiyordu, o yüzden bayağı bir kafamı meşgul etmiş, ilgimi çekmişti. O zamanlar elbette şimdiki bilgim ve zevkim yok. Ama yine de bir şekilde dikkat çekmiş.


Aradan birkaç sene geçip, bu işlere ciddi merak salmaya başlayınca, bir yerlerde yine görmüştüm bu formayı. Ve o zaman daha bir şaşırtmıştı. Çünkü zamanının ötesinde bir formaydı bu. Yaka kısmı, fazlasıyla 90'lar forması olduğunu belli eder şekilde tasarlanmış. Eğer onun yerine daha "modern" bir v yaka koysanız, ciddi ciddi şimdi bile giyilir bu forma. Gelmiş-geçmiş en iyi milli takım forma tasarımlarından biri olabilir.



Şu dayı da belli ki bu işlere meraklı. Eski formaları çizme işine girmiş. Üstteki görseli oradan aldım. Ki hangi formanın kupada hangi maçta giyildiğini de yazarak, amme hizmeti yapmış.



İnternette olan fotoların nerdeyse hepsi bunlar. Ki bunları da kaç farklı arama sonucu bulabildim. Hep diyorum, 2005 yılından bir maçtan fotoğraf bulmak bile kimi zaman büyük sıkıntı. Öncesi hele...


Formayı üreten firmanın adı Rapido. Kendi adıma pek de bilindik bir marka değil. Ama şahsen böyle bir tasarıma imza attıkları için ben büyük takdir ettim. İnanılmaz.

Bu fotoğraflar için bakınırken, sürprizvari bir şeyle de karşılaştım. Meğer Güney Kore'nin yeni deplasman formasında, 94 Dünya Kupası'na giyilen bu formalara "selam çakılmış". Yenilenmiş versiyon da diyebiliriz. Çok da iyi etmişler.





Tabii bu tasarım akla yine "milli formada farklı renk olur mu?" sorusunu getiriyor. Belki çok yer kaplamıyor ama, sarı ve siyahın görülmesi söz konusu yine de.

Edit: Yazıyı bozmadan buradan gireyim: son foto, yorumlarda Burak'ın da söylediği gibi, gerçek değilmiş. Yeni Kore deplasman forması, aşağıda gördüğünüz.

3 yorum:

N. Burak dedi ki...

Adam bayağı iyi çalışmış yalnız, çok beğendim blogunu. Abi o en son koyduğun forma da gerçek değil sanırım.

L dedi ki...

aga fotoyu aldığım linki bulamadım. ama en azından "bu olabilir" düzeyinde bir şeyler var. o kesin.

b.p. dedi ki...

yeni formada numara nike logosunun altında olaymış keşke...