Jucy


Hep "abi işte böyle olmalı" şeklinde örnekler verdiğimiz, feyz aldığımız Prömiyer Lig'den, bu kez garip bir vaka var elimizde.

Şimdi hafız, bunların büyüklerden üçünün forma kırmızı ağırlıklı olduğundan (hatta kırmızı yoğunluğu bile sıralı: kırmızı forma-kırmızı şort, kırmızı forma, sadece gövdesi kırmızı olan forma) birbirleriyle oynadıkları zaman, ister istemez deplasman forması giyiliyor malum.


İşte beyazdır, sarıdır, gridir. O sezon hangi takımın, hangi renkse "away" forması, onu giyerler. Fakat bu sezon, Arsenal'ı dışarda bırakırsak (orada 3. formanın giyilmesi normal, ki eskiden beri öyle yapıyorlar) bu 3 takımın United ve Liverpool'un sahasında yaptığı maçların çoğunda 2. yerine 3. forma giyilmiş.


Elimizde yüzde 75 gibi bir oran var. Tek istisna Old Trafford'daki United-Pool maçı. Şimdi buradan FA'e soruyorum: Ulan götverenler, biz buralarda sizden örnek verip "forma kültürü" vs. derken, sizdeki bu manzaralar ne? Bu tablonun sorumluları kimse, bir an önce görevlerinden alınmalarını diliyoruz.


Edit: Yazarken kaçırdığım ya da unuttuğum kritik bir nokta olmuş. Sezon başında da 1-2 tartışmıştık bazı arkadaşlarla. Nike'ın forma politikasıyla alakalı olarak, United ve Arsenal'ın koyu deplasman formaları, "away" olarak sunulmuştu. Onunla ilgili büyük ihtimalle. Sırayla, isimlendirmeyle alakalı yani.

7 yorum:

Gian ULUCIAI dedi ki...

İyi de bu resimdekilerin (ironik bir şekilde l'pool hariç) hepsi zaten away formalar. Liverpool Old Trafford'da away formasını giyemiyor çünkü United'ın çorapları siyah, United avrupa maçları dışında evinde sürekli siyah çorap giydiği için Liverpool beyaz çoraplı 3rd formayı giymiş, FA'lik bi durum söz konusu değil.

L dedi ki...

1. hocam zaten FA kısmı makara. bizim ne haddimize de, "fa el atsın" filan :)

2. eğer şeyi diyorsan, tamam, bu sezon nedense, normalde 3. forma olarak adlandırılan koyu deplasman formaları "away" olarak tanımlanıyor. hatta sezon başında birkaç kişiyle tartışmasını da yapmıştım. orda bir karışıklık var.

Gian ULUCIAI dedi ki...

"Normalde 3." diye bi durum yok, o sene üretici neye karar verdiyse o forma away olur. Bu iki takımın tedarikçisinin Nike olduğu ve Nike'ın bir sezonda en fazla 2 forma yapıp önceki sezonun away formasını 3rd olarak kullandırdığını düşünürsek uygulamada bir hata yok. Şimdi bu maçlarda Utd ve Arsenal iki sene öncesinin beyaz ve sarı formayla çıksaydı daha güzel bir görüntü mü olucaktı yani? Utd'ın son on senedeki away formalarına bak beyazla siyah-mavi dağılımı nerdeyse eşit gibi hatta siyah-mavi'yi biraz daha sık kullanmışlar.

L dedi ki...

aga "normal"i var. yani üretici bir kere bok yemesin, otursun yerine. bir kere işin renk sırası var. gelenek var. kırmızı ağırıklı forma giyen takımın 2. forması "daha" açık renktir. nike'ın uygulamasını biliyorum. ama bu konuda varolan mantığa ters o da.

işin güzel görüntüyle de alakası yok. hem neye göre güzel? sen seversin ben sevmem. bu işlerin zevk kısmı öznel.

Burak Eken dedi ki...

Bir kere ManU'nun yıllardır oturmuş bir away kültürü var. Bir sene koyu away çıkarırlar (mavi yada siyah), bir sene açık (genellikle beyaz). Önceki senenin away forması da o yıl alternatif forma olarak kullanılır. Bu sene de hâliyle United'ın deplasman forması mavi-siyah. Geçen sezonki beyaz da 3'üncü forma.

Arsenal'a gelince. Onlarda tam böyle bir sıra yok, genellikle her sezon değişiyor. Ama onlarda da bu sene deplasman forması mavi-lacivert Monaco...

Sen kendince olması gerekeni söylüyorsun ama gerçekler bu, Lappap Usta. Bu sezonki forma dizilimlerine göre şu görüntüler "olması gerektiği" gibi.

ManU-Liverpool maçlarıyla ilgili de bir şeyler söylemek gerek. Liverpool'un Old Trafford istatistiği pek tutarlı değil. Bazen açık giyiyorlar, bazen koyu. Bazen away, bazen alternatif. ManU'nun beyaz şort-siyah çorap kombinasyonu da bu kararsızlıkta etkili oluyor. Hatta öyle ki; 2 yıl önceki -Torres'in kuyu kazdığı- maçta 3'üncü formanın altına gökten gelen (daha önce hiç giymedikleri) şort ve çorap giydiler.

L dedi ki...

abi olayı "bence" seviyesine getirdiğin an, bana küfretmekten daha beter bir şey yapmış olursun. neyse eyvallah ikinize de.

Burak Eken dedi ki...

Abi ne küfürü... Ben sadece saptama yapıyorum. "İç saha forması kırmızı (yani koyu) olan takımın deplasman forması açık renk olmalıdır." Bu senin savunduğun bir görüş. Ben de bu görüşün, takımların bu sezonki uygulamalarıyla çakışmadığını söylüyorum.