Robert Green


Real Madrid'in bir kaç aydır gelecek sezon formaları internette dolaşıyor. Kesinleşen forma yukarıdaki gördüğünüz iç saha forması. Kol uçları ve yakaların; çok koyu lacivert renk ve o koyuluğu çevreleyen daha açık lacivert renk ile detaylandırılması güzel. Bu sezon giydikleri forma ilk çıktığında mükemmel demiştim. Tarihlerinde giydikleri en güzel formalardan biri, hatta ilk sıraları zorlar diye düşünüyordum. Ancak bizim gibi Madrid sevdalıları (!) formada lacivert detay arıyormuş. İlk 4-5 aydan sonra fena sıkıldım o formadan. Allah'tan gelecek sezon özlediğimiz renklere döneceğiz.

Bu forma post atmak için bahane. Ancak esas bomba konu gelecek sene çıkması muhtemel yeşil bir ŞL forması. Real Madrid son 3 sezondur nostalji yapıyor. Geçmiş 2 sezonun nostaljisini biz bloga yazmıştık. Geçen sezonki mor forma 1986 UEFA zaferine gönderme yapmıştı. Millet bu sezon başı kırmızı formaya anlam verememiş ola dursun, büyük bir hizmet yapıp onun da hikayesini şu postta yazmıştık. Şimdi sıra önümüzdeki sene giyecekleri yeşil formada. Tabi ki bi' taraflarından uydurmadılar bu rengi de.

Real Madrid 1965 yılında Güney Amerika turuna çıkıyor ve 7 maç yapıyor. Bu maçların listesi de şudur. Son maç River Plate ile. Real Madrid forma konusunda en katı kulüp, bu Güney Amerika gezisine de tek bir forma ile gidiyorlar. Dümdüz beyaz formaları ile. Ancak River Plate de Caracas'taki maça klasik forması ile gelince işler karışıyor. Real Madrid'e yeşil bir forma buluyorlar (tişört demek daha doğru olur) ve o maçı tarihinde ilk ve son kez yeşil renk formalar ile tamamlıyorlar. Ta ki bugüne kadar.

Koskoca Real Madrid, 9 kez en büyük kupayı kaldırmış takım gidip UEFA kupası formasından veya tek maçlık mecburi sebeplerden giyilmiş formalardan kendisine tarih yaratmaz. Bu farklı renk formaların sebebi; İç, hatta dış saha formasında kaskatı olan kulübün ŞL'de de olsa alternatif renk arayışlarına girmek istemesi diye düşünüyorum. Çünkü mor da, kırmızı da büyük ilgi gördü, yeşil ile de devam etme istekleri bundandır. Kafadan renk sallamamak için de bu ince tarihsel detaylardan faydalanıyorlar. Galatları falan karıştırmıyorlar yani.

1965 yılından o formanın fotoğrafını çok aradım, ancak yok. Bu sezonki forma çıkarsa meydana, burada yine paylaşırız.

7 yorum:

rtamer18 dedi ki...

o formanın fotoğrafını bende aradım dün forumda muhabbeti açılınca o sezon ki diğer maçlardan görüntü fotoğraf felan buldum tamamı düz forma ama önemli olan ton
ha bide bu forma cidden 25-8-1965 ile ilgili bir şekilde tanıtılırsa real taraftarlarının aklına başka bir 25-8 gelebilir

Burak Eken dedi ki...

Bu seneki formayı hiç sevememiştim. Yan rengin ana renge yakın olması formayı çok silik gösterir. Bu sene de tam bu durum oldu. Altın rengi isimde ağır ama beyazın üstünde olmuyor; ne kadar koyulaştırırsan koyulaştır. Üstelik Real giyiyorsa... Tasarım olarak bakınca fena formaya benzemiyor ama Real forması değil. Real Madrid'in beyaz formasında siyah ya da lacivert mutlaka olmalı. En azından fontlarda kesinlikle olmalı.

Bu formaya da ilk sızdığı andan itibaren çok kanım kaynadı. Olmuş bu. Fontlar da adam akıllı olursa bu sene Real'i izlemek çok daha güzel olacak.

Deplasman forması konusundaysa yenilik güzeldir ama Real'in deplasman formaları olarak siyah ve mavi çok güzel bir ikili. En son 2008-2009'da yapılmıştı yanılmıyorsam. Epey de olmuş. Bu yeşil maceradan sonra artık özüne dönmeli kulüp.

Yalnız Real'i bayağı sahiplenmiş gibi yazdım. Öyle değil. Objektif yazıyorum bunları. Şu an Real tarafında olsam da muhtemelen 1-2 yıl sonra alâkam kalmayacak. Bizim iş de böyle zor; sürekli oradan oraya... Neyse; Premier Lig burada açık kanala geçene kadar bizim adam Ada'ya dönmese bari...

N. Burak dedi ki...

Bu sezonki Real formasını batıran nokta fontlardır, ben bunu bilir bunu söylerim. Abi millet bir de utanmadan o rezil fontun aynısını kullanıyor (misal: Levante). Bir de formayı almaya karar kıldım bir gün, yanımdaki kız arkadaşım alakasız olmasına rağmen "Bu formanın logosu çok kötü duruyor." dedi. Hakikaten de plastiği alıp uhuyla yapıştırmışlar gibi. Vazgeçtim. Deplasman formasında da Barça'yla pişti olma durumu var zaten, ona girmiyorum. Ama kırmızıymış, yeşilmiş; bence hiç gerek yok yani dünyanın en çok forma satan kulübüne.

L dedi ki...

valla hacım, senin gibi bu işlerden anlayan bi adama son cümleyi yakıştıramadım. söylemeden geçemiycem :)

N. Burak dedi ki...

Abi şimdi bak siyahın var, mavin var, efaltunun (morun) var. Ve sen dünyada beyazlar olarak tanınıyorsun. Öyle ün yapmışsın. 2288 olayına ihtiyacın yok. Real Madrid'in bunu yapması artık bir şeylerin tamamen kaybolduğu hissi uyandırdı bende. Hem de iki sezon üst üste. Kırmızı tamam bir nebze, kaleci forması olarak sık sık kullandıkları bir renk, İspanya filan ama hasbelkader giyilmiş bir formayı alıp bir sezonda bolca giyeceğin bir forma yapmak ne kadar doğru? Fransa da yarın yeşil beyaz çubukluyla çıkarsa şaşırmayacağım artık.

L dedi ki...

ajdıoalkfafj yok artık. abi yine satıyor zaten. yani ben bunun satışa yönelik bir iş olduğunu pek sanmıyorum.

Burak Eken dedi ki...

"Deplasman formasında da Barça'yla pişti olma durumu var zaten..."

Buna Barça formalarından konu açılınca değinsek daha doğru olurdu sanki. Real'in, 2288 yıllık deplasman formasını yaparken Barça'yı dikkate alacak hâli yoktu.