Çevir-1: Allen Iverson Kolluğunun Tarihi

Selamın aleyküm ağalar. Birkaç ay oldu, belki hatırlarsınız Bill Simmons'ın dopingle alakalı bir yazısını çevirip buradan yayınlamıştık. Teğmen Bey'le düşündük ve dedik ki neden bu işi seriye bağlamıyoruz? Radarı Bill Simmons'tan daha geniş tutmaya karar verdik ve beğendiğimiz İngilizce spor (kültürü) yazılarını yavaş yavaş bloga kazandırmaya, halkla buluşturmaya karar verdik (vay vay vay).  Demem o ki, okumak istiyorum ama dili beni kasabilir ya da ben okudum, keşke herkes okuyabilse dediğiniz ilginç spor yazıları varsa şu adrese iletmekten çekinmeyin: acsedef@gmail.com. İlk yazı biraz çerezlik oldu ama ilk seferin günahı olmaz. İnşallah devamı daha da doyurucu olacak. Keyifli okumalar.



Basketbol aksesuarları tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Allen Iverson, 21 Ocak günü parkeye sağ kolunda uzun, beyaz külotlu çoraba benzeyen bir şeyle çıktı. Iverson'ın şut attığı kolunun dirseği iltihaplanmıştı, bir süredir gittikçe şişiyordu ve Philadelphia 76ers'ın o zamanki kondisyoneri Lenny Curier, eninde sonunda ameliyat gerektirecek soruna geçici bir çözüm olarak şunu buldu: Sargı bezinden uzun bir şerit kesti ve Iverson'a ağrıyan kolunu bununla mumyalamasını önerdi. Iverson kabul etti. O gece 51 sayı attı, sezonun kalanında 35 sayı ortalamayla oynadı ve 76ers'ı NBA Finalleri'ne taşıdı. Kariyeri boyunca o "külotlu çorabı" takmaya devam etti.

Tıbbi gereklilik kısa sürede modaya dönüştü. Currier  "Sargıyı Allen o günlerde daha az ağrı hissetsin diye kullandık ama bildiğiniz gibi, oyuncular Allen'ın taktığını görünce hemen onu taklit ettiler" diyor. Iverson, birkaç ay sonra yeniden tasarlanmış sargı beziyle ilk maçına çıktı. Under Armour adlı yeni bir spor giyim şirketi Currier'yle iletişime geçmiş ve Iverson kendisi için özel yapılmış naylon kumaş kollukları denemek isteyebilir mi diye sormuştu. "Onların tasarımı daha uzundu ve kırmızı, mavi, siyah ve beyaz renklerde farklı çeşitler vardı. O akşam hangi formayı giyeceksek uyumlu olsun diye... Yaşlı bir kadına elde diktirmişler. Allen gönderdikleri ürünleri öyle beğendi ki kadına imzalı bir formasını gönderdi."

Slam ve ESPN'de çalışmış basketbol yazarı Scoop Jackson, Iverson'ın iltihap sorununu rahatlatmak için pek çok yöntem denediğini ama bu sargı bezinden başka çaresinin kalmadığını söylüyor: "Allen müthiş bir skorerdi ama harika bir şutör sayılmazdı. Şutunda hata yapma lüksü yoktu, dolayısıyla atış mekaniğini etkilemeyecek kadar hafif bir şey gerekliydi."

Bu gece Brooklyn Nets ve Miami Heat arasında oynanacak ikinci tur play-off maçında 10 ilk beş oyuncusunun yarısı büyük olasılıkla kolluk giyerek parkeye çıkacak.(NBA modası, özellikle play-off'lar sırasında oldukça değişkendir ve batıl inançlara dayanır. Geçen yılki finallerin altıncı maçında Lebron'un kafasındaki bandı çıkarıp başka bir oyuncuya dönüşmesi bunun örneği.) Bu oyunculardan hiçbiri bu sezon dirsek sorunları yüzünden bir maç kaçırmadı: Aksesuarın şu anki ligdeki popülerliği sorulduğunda Jackson'ın tepkisi "Ne yani, herkeste iltihap sorunu mu çıkmaya başladı" oldu. Currier'in süperyıldızının ağrılarını geçirmek için sargı bezinden uzun bir şerit kesmesinden 13 yıl sonra, Iverson'ın "şutör kolluğu" herkesin kullandığı bir aksesuar haline geldi. Artık Villanova'nın lacrosse takımıyla çalışan Currier konu hakkında oldukça mütevazı davranıyor: "Ben sadece sakat bir oyuncuya yardımcı olmaya çalışıyordum" diyor. Sonra da yarım ağızla itiraf ediyor: "Keşke patentini almayı da düşünseydim."

Orijinali: newyorker.com

Çevir-2: 2002 Batı Finali'nin Sözlü Tarihi, Kings'in Bütün Adamları. Üç vakte kadar... 

0 yorum: