Nerden Nereye 194








Önem


Bugün Leicester'ın yenilmesini, tamamen, bu gereksiz forma tercihine yormak istiyorum. Hiç lüzumu yokken, zorunda değilken siyahı giymeleri, dengeleri değiştirmiş olabilir. Tamam, City'yi bununla yendiniz de, o zaman gerekiyordu da giydin. Uğurlu geldi diye bir devre, içerde-dışarda kırmızı giyen 12-13 Beşiktaş'ı gibi hemen yeşermeye ne lüzum var.

Kıyas


A oyuncusu X takımına 62.5 milyon euro'ya,
B oyuncusu X takımına 44.6 milyon euro'ya,
C oyuncusu X takımına 40.0 milyon euro'ya,
D oyuncusu X takımına 32.3 milyon euro'ya transfer oldu.

Aynı ligin Y takımı;

E oyuncusunu 0.50 milyon euro,
F oyuncusunu 0.90 milyon euro,
G oyuncusunu 1.13 milyon euro,
H oyuncusunu 1.24 milyon euro bonservis bedeliyle kadrosuna kattı.

Ne düşünürüz? Öncelikle X takımıyla Y takımının aynı ligde olup olmadığını tekrar sorarım ben, birisi bana böyle bir veriyle gelse ve aynı ligde olduklarının altını çizerek belirtse dahi. Sonra tabii ki oyuncuları merak ederim ve iki takımın sıralamadaki yerlerini, en çok da kendi arasındaki maçları.

Y takımı üç sene önce iki alt kümede mücadele ediyordu. Bu üç senelik süreçte iki kademe atladılar ve şu an geçen sene çıktıkları ligin zirvesindeler. X takımı ise Y'nin bu serüveni yaşadığı üç yılda sırasıyla ikinci, şampiyon ve ikinci oldu. Bu sene ise geçtiğimiz haftaya lider Y'nin üç puan gerisinde ikinci girdi ve kendi sahasında Y ile oynadığı maçı kazansa liderliğe yükselecekti ama Y takımı baştan sona domine ettiği maçı 3-1 kazanarak X'i dördüncülüğe itti ve aradaki farkı 6'ya çıkardı.

X ile Y'nin gizemi kalmadı, biraz da A'dan H'ye kadar olan oyunculardan bahsedelim.

E şu an ligin en formda iki oyuncusundan biri, ligin en formda diğer oyuncusu da aynı takımda: H. Bu ikili geçtiğimiz günlerde Liverpool'a atılan, sezonun en güzel golünün iki kahramanı: E'nin asisti ve H'nin golü. F ile G aynı yıl takıma katıldılar: 2012. F, Kante'yle orta sahanın; G ise Huth'la savunmanın yükünü çeken isim. Bu dört oyuncu, lider Y'nin dört ilk 11 oyuncusu ve toplam bonservis maliyetleri 3.77 milyon euro.

Şimdi biraz subjektif olacağım. A, Liverpool'un X'e kakaladığı kocaman bir balon. Hemen hemen aynı fiziğe sahip ve A'dan daha iyi veya en az A kadar etkili olabilecek bazı topçular: Bakambu, Amrabat, Bruma, Volkan Şen. B ve C, Kompany'nin sakat olduğu maçlarda bazen birlikte oynayan, bazen de Demichelis ile stoper mevkiisini paylaşan isimler. İkisi de iyi oyuncu ama eğer ikisine harcanan toplam para yukarıdaki değerin 1/4'ü falan olsaydı burada bahsetmeye gerek duymazdım. D ise... Agüero'nun sakat veya cezalı olduğu ve forvette Iheanacho yerine D'nin oynadığı her maç, yani bilemiyorum cidden ya. Yazık. Bu dört oyuncu, X'in bu sene sakatlıklardan dolayı genelde 11 çıkan rotasyon (veya geniş kadro) oyuncuları ve toplam bonservis maliyetleri 179.40 milyon euro.

Futbol konuşurken en sevmediğim konu kulüplerin futbolculara harcadıkları paralar, ancak burada öyle istisnai bir uçurum durumu var ki bununla ilgili bir şeyler yazmak istedim. Y harika bir futbol oynuyor ve şampiyonluğun en büyük adayı, X ise bu sene (özellikle de son dört seneyle kıyaslarsak) rezalet durumda ama sadece 6 puan geride. Hala şampiyon olma ihtimalleri var, çünkü daha çok yol var.


Ben en çok Tottenham'ın futbolunu beğeniyorum ve 2015'in sondan ikinci ayından itibaren onların şampiyon olabileceğini zikrettiğim için sırf öngörüm tutsun diye ipi onların göğüslemesini istiyorum. Arsenal'in kazanması Arsene Wenger'i çok sevdiğimden, Y'nin kazanması da futbolu çok sevdiğimden beni son derece sevindirir. X'e gelirsek, iyinin kazandığı kötünün kaybettiği bir dünyada şampiyon olamamaları gerekiyor, hatta bu hafta kaybederek yarıştan kopmaları gerekiyor. İnşallah da böyle olacak.

14 Şubat 2016, Pazar

14:00 Arsenal-Y
18:15 X-Tottenham