NBA Takımlarının İsimlerinin Kökenleri - 2

(Yazının orijinali için tık.)

GOLDEN STATE WARRIORS


Philadelphia Warriors, 1946-1947'da oynanan BAA'nın açılış sezonunda şampiyonluğa ulaştı. Warriors, 1961-1962 sezonunun ardından San Francisco'ya taşındı ve ismi aynı kaldı. Takım, Oakland'a taşınınca da, adı Golden State Warriors'a dönüştü.

HOUSTON ROCKETS


Houston Rockets, esasen San Diego'da kurulmuştu. Rockets ismi, bir takıma-isim-ver yarışması vesilesiyle seçildi, ve oranın "Hareketli Şehir" temasına uygundu. Aynı zamanda, likit yakıtla üretilen Atlas füzeleri de, San Diego'da üretiliyordu. Takım 1971'de Houston'a taşınınca, NASA'ya evsahipliği yapan bir yerde bu ismi korumak mantıklı geldi.

INDIANA PACERS



Michael Leo Donovan'ın takım isimleri üstüne yazılan kitabı, Yankees'den Fighting Irish'e: Takımınızın İsmi Nasıl Oluştu'ya göre, Pacers ismi, 1967'de avukat Richard Tinkham'ın da aralarında bulunduğu ilk yatırımcıları tarafından seçildi. Bu isim, Indiana'nın zengin binicilik ve otomobil sporları tarihine atfen konulmuştu. "Pacing" (rahvan gitmek), Indianapolis 500 yarışlarında en önde giden "Pace car"ın yaptığına benzer şekilde, binicilikte kullanılan at binme şekillerinden birini anlatıyor.

LOS ANGELES CLIPPERS



Buffalo Braves 1978'de San Diego'ya taşındığında, takım sahipleri, ismi değiştirmek istediler. Ve --19. yüzyılın popüler gemi tiplerinden biri olan-- "Clippers"ta anlaştılar. San Diego, 1970'ler boyunca Conquistadors ve Sails isimli ABA takımlarına evsahipliği yapmıştı. Donald Sterling, 1981-1982 sezonunda Clippers'ı aldı ve, kendi memleketi olan Los Angeles'a taşıdı. Takım, San Diego için bütün anlamını yitirdi, ama Clippers adını korumuş oldu.

LOS ANGELES LAKERS



Los Angeles'ta kaç tane doğal göl bulunuyor? Kısa cevap: 10.000'den az. 1947 sezonundan önce NBA takımı Detroit Gems'i Minneapolis'e taşımaya karar verdiğinde, takımın, yeni evine uygun bir isim taşıması gerektiğini düşündüler. Minnesota için söylenen "Onbingöller Yöresi" yakıştırmasını alıp, Lakers haline getirdiler. Lakers, 1960 sezonundan önce Los Angeles'a taşındığında, takımın köklerinin Minnesota'dan gelmesi sebebiyle, isimleri sabit kaldı.

MEMPHIS GRIZZLIES


1994'de, sonraki sezon için Vancouver'ın lige bir takım sokacağı kararı verildiğinde, takım sahiplerinin, ismin Mounties olmasına ilişkin bir ön fikirleri vardı. Kanada polisi ve taraftarlar bunu pek beğenmediler, böylece yeni bir isim aranmaya başlandı. Bir yerel bir gazete, yetkililerin Ravens yerine, yöreye daha uygun Grizzlies ismini seçmeden önce göz attıkları bir takıma-isim-ver yarışması düzenledi. Takım 2002-2003 sezonundan önce Memphis'e taşındığında, FedEx, takıma Express ismi verilmesi için 120 milyon dolarlık bir teklif sundu, fakat NBA bunu reddetti.

MIAMI HEAT



Ekim 1986'da, yeni takım Miami'nin sahipleri, aralarında Sharks, Tornadoes, Beaches ve Barracudas'ın da bulunduğu 20.000 önerinin arasından, Stephanie Freed'in "Heat" önerisini seçti.

MILWAUKEE BUCKS



Wisconsin'deki avcılık geleneğini hesaba katacak olursak, 1968'deki takıma-isim-ver yarışmasında "Bucks"ın birinci gelmesine şaşıracak bir nokta bulunmuyor. Bir hayvanı düşünecek olursak, taraftarlar daha kötüsünü de seçebilirdi: Seçenekler arasında Skunks (Kokarcalar) da bulunuyordu.

NBA Takımlarının İsimlerinin Kökenleri - 1

(Böyle takım isimlerinin ortaya çıkışlarıyla ilgili toplu bir yazı.)

ATLANTA HAWKS


1948 yılında, --o zamanlar ortaklaşa şekilde Tri-Cities olarak bilinen-- Moline (Illinois) ve Davenport (Iowa) şehirleri, NBA'e bir takım sokmaya karar verdiler. Takımın adı, Chicago'nun hokey takımı gibi, Sauk Kızılderililerinin şefi Kara Şahin'den ("Black Hawk") geliyordu. Takım 1951'de Milwaukee'ye taşındığında, isim kısaltılarak, Hawks yapıldı. Sonraki şehir değiştirmelerde de (St. Louis ve Atlanta), isim aynı tutuldu.

BOSTON CELTICS


Takım sahibi Walter Brown, 1946'da Boston'ın BAA takımı için Whirlwinds, Olympians ve Unicorns yerine Celtics'i seçmeyi tercih etti.  Tanıtım ekibinden birinin "İrlandalı isme sahip hiçbir Boston takımı başarılı olamadı" şeklindeki uyarılara rağmen, Brown, bu ismin sahip olduğu kazanma geleneğini seviyordu: New York Celtics, 1920'lerin en başarılı kulüplerinden biriydi.

CHARLOTTE HORNETS


Charlotte'ın 2004'teki takıma-isim-ver yarışmasındaki üç finalist; Bobcats, Dragons ve Flight idi. Takım sahibi Bob Johnson, BOBcats'i sevmişti, ama ligdeki bazı oyuncular, bundan pek etkilenmiş gözükmüyorlardı: Steve Kerr, gazetecilere "Kulağa bir kız softball takımı ismi geliyor" demişti o dönem. "Bence bu, takımlar için pek fazla iyi isim kalmadığına delalet." Belki de Kerr Haklıydı. Bobcats, 2014'te kulübün ilk kurulduğu şehre geri dönerek, tekrar Charlotte Hornets oldu.

Peki "Hornets" ismi nereden geliyor? 1987'de, George Shinn'in sahibi olduğu grup, Charlotte'ta kurulacak muhtemel takımın isminin "Spirit" olacağını duyurdu. Taraftarlar rahatsızlıklarını belirttiler; ve bu, bazı taraftarların, bağış toplama faaliyetleri için, Charlotte Observer gazetesi tarafından hakkında araştırma yapılan Charlotte merkezli evanjelik tv programı PTL Club ile ortaklık kurmasına engel olamadı.

Shinn, bir takıma-isim-ver yarışması düzenlemeye karar verdi ve altı seçenek sundu. Gelen 9000 oyun sonucunda Hornets ismi, ezici bir üstünlükle, Knights, Cougar, Spirit, Crowns ve Stars isimlerini geride bırakarak seçildi. Sonrasında, Shinn, seçilen ismin bazı tarihî atıflar da içerdiğinden söz etti: Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında bir İngiliz komutanın, bölgeden "bir eşek arısı yuvası" olarak bahsetmişti.


CHICAGO BULLS


Chicago Bulls Ansiklopedisi'ne göre, takım sahibi Richard Klein, 1966'da yeni takım için isim arıyordu ve Chicago'nun, dünyanın et başkenti olduğunu anlatan bir isim istiyordu. Oğlu, "Baba, bunlar bir sürü boğa!" diye haykırdığında Klein, Matadors ve Toreadors isimlerini düşünüyordu. Gerisi --biraz şüpheli de olsa-- tarih.

CLEVELAND CAVALIERS


Taraftarlar 1970'de Cleveland Plain-Dealer'ın yaptığı anket sonucunda Cavaliers ismini seçti Diğer finalistler arasında, Jays, Foresters, Towers ve Presidents vardı. The Presidents ismi muhtemelen, o güne kadarki Amerikan başkanlarından yedi tanesinin Ohio'da doğmuş olmasına bir göndermeydi. Yarışmada Cavaliers ismini öneren Jerry Tomko, şöyle yazmıştı: "Cavaliers ismi, bir grup korkusuz, cesur, asla vazgeçmeyen, ne olursa olsun geri adım atmayan bir grup adamı temsil ediyor."

DALLAS MAVERICKS


Dallas'taki bir radyo istasyonu, bir takıma-isim-ver yarışması düzenledi ve finalistleri, en sonunda Mavericks ismini Wranglers ve Express'in önünde seçecek olan  takım sahibi Donald Carter'a yolladı. Mavericks ismini öneren 41 taraftar, sezon açılışı için bir çift biletle ödüllendirildi, ve aralarından biri olan Carla Springer, sezonluk kombine için yapılan çekilişi kazandı. Bir serbest yazar olan Springer, Mavericks ismi için "bağımsızlığı ve Dallas halkının gösterişli tarzını temsil ediyor" diyordu. Bu kesinlikle takımın şu andaki sahibi Mark Cuban için de çok yerinde bir tanımlama. 

DENVER NUGGETS



Denver'ın ABA takımı esasen Rockets olarak biliniyordu. Takım 1974'de NBA'e geçmek için hazırlanırken,  yeni bir isme ihtiyaç duydu, ki Rockets ismi zaten Houston tarafından kullanılıyordu. Nuggets ismi, şehrin madencilik geleneğine ve 1850'lerin sonundaki Altına Hücum akımına bir gönderme olarak, bir takıma-isim-ver yarışması sonucunda seçildi.


DETROIT PISTONS


Pistons'ın izlerini, Fort Wayne, Indiana'ya, Zollner Pistons olarak bilindikleri yere kadar takip edebiliyoruz. Bir "Zollner Piston" nedir? O zamanki takım sahibi Fred Zollner tarafından üretilen, işinin ardından takıma da ismini veren bir piston. Takım 1957'de Detroit'e taşınınca, Zollner kendi ismini geri çekti, fakat Pistons adı sabit kaldı. Bu isim, "Motor City" lakabına cuk oturuyordu. 


Nerden Nereye 202





Ek olarak da şu.

Ad


Her sene en az bir tane böyle "pişti" olacak ya. Bu seviyede iki takımda gerçekleşmesi de, artık "talihsizlik" diyelim. Bir de karşılaşırlarsa sezon içinde, tam olur.