En İyi Kadro


Galatasaray maçlarını izledikçe, bu kariyerli, yetenekli, normalde bu kadarı bu ülkede bir arada olmaması gereken futbolcuları gördükçe, bu sezonki Gs kadrosunun, tarihin en iyisi olup olmadığı aklıma geliyor. İsim açısından, veya kağıt üzerinde baktığımızda, bu soruya "evet" cevabı verilmemesi için neden yok. Ama şu var, henüz ortada somut bir başarı yok. Ayrıca ligi kazanmak da, bu kadronun gelmiş-geçmiş en iyi olduğunu kanıtlamaz. Bu takım öyle kadrolarla ligi kazandı ki zamanında, çok büyük başarı olarak görülemez ligi kazanmak. Hem zaten bu kadro, bir tarafını sallasa lig kazanabilecek kalibrede. Yine de belli olmaz, göreceğiz sonuç ne olacak.

Bu kadroyla kıyaslanabilecek olan, sanırım sadece 96-00, veya 00-01 kadrolarıdır. Biri uzun süre devam etmiş, ve taşların "iyice" yerine oturmasıyla bu ülkeye ilk avrupa kupasını getirecek kadar yüksek kaliteye ulaşmış bir kadro;diğeri de, bu ilk kadronun birkaç kişi hariç devamı olan, ekstra 3-4 eklemeyle yola devam edip Cl'de çeyrek finale ulaşan ilk takım olmayı başarmış bir kadro.
Bu kadroların temelini yerli oyuncular oluşturuyordu, çoğunluğu 90'ların başındaki altyapı hamlesiyle yetiştirilen ve Türk futbolunu şimdiye kadar geldiği en yüksek noktaya çıkaran çok kaliteli yerli oyuncular. Ama bu sezonki kadro için böyle düşünmemizin sebebi, geçen sezon neredeyse yabancısız şampiyon olan kadronun üzerine tam 4 çok kaliteli yabancının gelmesi ve geçen sezon doğru düzgün katkı yapamayan yabancıların da devreye girmesi. Hem de bu yabancıların, belli bir kariyere sahip olan, Avrupa futbolunda ismi olan yabancılar olması, hem kalite, hem de isim olarak belli bir noktada olmaları, çok çok fazla güçlendirdi Gs'yi.

Benim bu tezimin veya fikrimin geçerli olması için, en başta tabii ki bu 2000'lerin başındaki başarıların en azından egale edilmesi gerekiyor. Bu zor, ama namümkün de değil. Eldeki kadro birbirine daha da alışsın, daha bir "olması gerektiği" gibi oynasın, kupa hayal olmaz. Çok kişi soruyor, veya lafı geçiyor. "Abi olur mu Uefa?". Ulan zamanında oldu işte, demek ki oluyormuş. O kadroyla olduysa, bunla haydi haydi olur. Umarız olur.
Diğer yandan, başarılardan izole şekilde bakacaksak eğer, başarının ne/neler olduğuna bakmadan, bu kadroyu tarihin en iyisi seçebiliriz. Sonuçta her iyi kadro da başarıya ulaşmıyor, öyle değil mi?

Kewell, Baros, Nonda, Meira, De Sanctis, Lincoln... Düşündükçe garibime gidiyor. Sanki Gs değil de, ne bileyim Avrupa'dan bir takımın kadrosunu sayar gibi.
Dün işte, Meira Kewell'a verdi, o da Lincoln'un önüne. Linc, Baros'la verkaç yapıp golü attı. Bundan daha büyük keyif var mı?
Kötü oynasak bile, anlık bir ivmeyle, böyle bir gol atabileceğimizi bilmek, müthiş.

Bu kadronun 2000 kadrosundan bir farkı da belki, o golleri bu şekilde atan çocukların, "bizim çocuklar" olması. Bu gururu okşar. Ama şimdikiler de, çok üst düzey oyuncular. Onun da ayrı bir sevinci, kıvancı var.

0 yorum: