İstatistik

Az önce bir yerde şu cümleyi okudum:"İstatistik mini etek gibidir. Çok fazla şey gösterir ama esas görülmesi gereken şeyi göstermez". Sözün sahibi Alex Ferguson. Söz zaten büyükken, bir de o söylüyorsa, duracaksın.
Çoğu zaman bu futbol denen merette bir nevi bahane olarak sunuluyor istatistikler. Hani "ben vurdum da gol olmadı" gibisinden. Bir kere bu dayanaksız bir sav kafadan. Ne maçlar biliyoruz, A takımı 20 şut vurur, 15'i uzaya, 5'i tıngır mıngır kaleciye. B takımı da daha pozitif oynar, 2 şut atar, 2'si de gol olur, maçı alır gider.
Maalesef her şeyi istatistik kağıdına dökemiyorsunuz. O oyun içindeki doğru hareketleri, atakları vs. Genelde Yiğiter Uluğ'dan duyduğumuz bir söz var:İstatistik, yalan söylemenin bilimsel yoludur. Bu işi bundan daha iyi özetleyen cümle zor çıkar sanırım. Zamanında Gs'nin 20 korner kullanıp kazanamadığı maç da gördük mesela, ee nerde istatistik.
Her şeyi açıklayamıyorsunuz işte istatistikle.

Bir de olaya Nba tarafından bakalım. Bir ton oyuncu var, iyi istatistiklere sahip olan, ama bunların katkısı, takımdan takıma değişiyor. Veya bakıyorsun adama, işte ortalama üstü rakamları var, ama hiçbir işe de yaramamış. Yüzde 30'la şut atmış mesela. Bu rakamlar da Gm'leri filan yanıltıyor, sonra al sana fiyasko transfer. Daha derinlemesine bakmalı.

0 yorum: