Retro 79

Rashard


1. Lebron James, 2011 NBA Finalleri boyunca maçların (5 maç) son 5 dakikalık bölümlerinde ("Clutch time") sadece 2 sayı atabildi. O da dün geceki maçta atıldı ve takım 7 sayı gerideyken, şu hani acil 2 sayı atılır da faul yapılır ya rakibe, onlardandı. Bitime 30 saniye kala. Yani bunu da saymamız gerekir mi, şüphe ediyorum. Çünkü normal maç gidişatında, kafa kafaya ya da geriden gelirken önem taşıyan bir sayı değil. Bu çapta bir oyuncu, NBA Finalleri'nde oynanan 5 maçta, son dakikalarda neredeyse hiç sayı atamıyor. Yoruma falan gerek yok.

2. Finallerin 4. maçında -alırsan 3-1 öne geçeceksin- sadece 8 sayı atıyorsun. Artı 5. maça kadar olan süreçte birtakım söylentiler çıkıyor. Twitter'da "Now or never" deyip, bizzat kendin maçın önemini vurguluyorsun. Senin bütün bunların üstüne çık(art)ıp "masaya vurman" gerekirken, doğru-düzgün potaya gitmiyorsun, yarım-ağız oynuyorsun. Son çeyrekte top kullanmaktan kaçıyorsun. Ve birazcık kassan bile yapacağın gibi triple-double'a imza atıyor, seni sevenlerin eline savunmaları için koz veriyorsun. Ama hayır. Yetmiyor. Yetmez. En gereken yerde dominantlık göstermeyerek büyük hayal kırıklığı yaratıyorsun.

3. Şu videoyu bi' izleyin. Yukarıdakilerin üstüne de böyle bir rezilliğe bulaşıyorsun. Wade de "Bosh ve Lebron kadar itici değil abi" düşüncelerini sikercesine bu işe öncülük ediyor. Tam oluyor.

Lebron James şu saatten sonra zıvanadan çıkıp Final serisini Miami'ye kazandırabilir. Bu sezonla birlikte üstüste 8 sene yüzük kazanabilir. İlerde NBA tarihinin en büyük oyuncusu olarak anılacak da olabilir. Ama belli bir eşiği geçti, ve bu noktadan sonra birçok insanın ona iyi gözle bakması, ona saygı duyması, onu büyük oyuncu olarak kabul etmesi artık hiç mümkün değil.

Retro 78

Rubén de la Red


Bu blogun former bir üyesi olarak bir kereye mahsus bir Real Madrid paylaşımı yapıp kaçacağım. Real'in 2011-2012 sezonu formaları geçtiğimiz gün resmi olarak tanıtıldı ve satışına başlandı. Muhtemelen ilk 2 saatte Galatasaray'ın tüm sezonki forma satış sayısına ulaşmıştır. Neyse; Real Madrid her sezon bir de 3rd forma yapar bildiğiniz gibi. Bu formayı sadece Avrupa maçlarında, deplasmanda giymek için kullanır. Uzun zamandır gelenek olmuş şekilde sürdürüyorlar bu durumu. Ligde asla giymiyorlar, Avrupa'da da lig awayini giymiyorlar. Gerçi bu sene değişebilir bu, neden;

Real Madrid beyaz formasının getirdiği bir zorunluluk olarak dış saha formalarını koyu yapar. Özellikle siyah, mor, lacivert gibi renkler kullanır. Her iki away forması (Avrupa ve lig) koyu renk olur doğal olarak. Bu sene Real Madrid tarihinde oldukça marjinal olacak bir Avrupa forması yaptı. Eh, konuya girebildim sonunda.

Henüz tanıtımı yapılmadı. Bu da bir gelenek; Diğer 2 formadan oldukça geç yapılır, Avrupa maçları beklenir tanıtım için. Ancak dedikodusu yaklaşık 4 aydır, fotoğrafı da birkaç gündür nette dolanıyor. Marjinal dedik, çünkü Real'in kullanmayı pek sevdiği koyu renklerin aksine cart bir kırmızı renkte bu forma.

Ancak tabi adamlar Avrupalı. Forma kültürünü iyi biliyorlar. Kafadan sıkmadılar bu formayı. Real Madrid kırmızı renkli formayı ilk defa 1971 yılında tek maçta giydi. Üzerine bir de 1973'te bir maçta daha giydi. Daha sonra da hiç kullanılmadı. Ta ki bu güne kadar.


1971 yılında televizyondan verilecek olan Kupa Galipleri Kupası maçında Cardiff deplasmanında Real Madrid ilk defa giymek zorunda kaldı bu marjinal rengi. Cardiff lacivert üstlü beyaz şort-çoraplı bir forma giymişti. Real Madrid'in her 2 forması ile de karışan bu renklerin üzerine maçın bir de TV'den verilecek olması ve TV'de de rahat görünsün diye uyarılması sebebiyle Real Madrid ilk defa kırmızı forma giymek zorunda kaldı. 1973'teki durum da buna benzer. Dinamo Kiev ile oynanan maçta Kiev'in sahasını kar kaplaması ve Kiev'in koyu renkli forma giymesi sebebiyle Real'in beyaz formasını da giyememesi, 2 sene önce dolaplara kilitlenen formaların bir kez daha çıkmasına sebep oldu. Bu paragrafın üzerindeki vintage foto da işte bu Kiev maçından. Fotoda pek kar görünmüyor ancak sebep bu.

İşte tarihte sadece 2 maç giyilmiş olan bu kırmızı forma önümüzdeki sezon Real Madrid'in Avrupa awayi olacak. Yakasındaki beyaz detay da 1970'lerde giyilen formadan alıntı. Bu bile düşünülmüş. Sebep eskiye gönderme olsa da formalar konusunda epey katı olan Real için ilginç bir adım kırmızı forma. Kadrosunda 4 Türk bulunduran (biri Real Madrid Castilla'da) bir takımın aynı sezonda birkaç maç olsa da kırmızı beyaz forma giyecek olması da aynı ilginçlikte bir tesadüf. 40 yılda bir yapıyorlar çünkü gördüğünüz gibi.

Bu sene Avrupa'da çok koyu olmayan bir renk kullanması lig awayinin de Avrupa maçlarında kullanılmasına sebep olabilir. Bunu da not düşelim.

Taraftarın kırmızıya tepkisi ise merak konusu.

Retro 77

Alka


Sarışın dayılar Leverkusen'de 2 sezon beraber oynamıştı. Resim o dönemden.

Retro 76

Lakovic


"Ben bu hayatta iki şeyi sevdim Fahrettin abi.

1. Futbol dilencisiyim deyip, Barcelona'ya sallayan genci.

2. Bir de "Gölgede Ve Güneşte" isimli manav açan Morinyo hayranını."

Retro 75

Pat


"El vermek", tam olarak bu olsa gerek.

Retro 74

Nerden Nereye 51