Tony


İki kitap tavsiyesi. Adana Futbolu'nu, sırf Muharrem Gülergin gibi bir spor adamının buralarda (hem de "o zamanlar") nasıl yetiştiğine şaşırmak için bile okumalısınız.

Diğeri, bir derleme. Bütünlüğü yok. Ama çok şık yazıları içeriyor. Birçok farklı açıdan futbol.

İkisi de NadirKitap'ta bulunmakta, oradan uygun fiyata kapatırsınız.



İlk



1 hafta olacak, haberlerde şunu gördüm. "Vay anasını..." filan diyorsunuz tabii. Öyle şey olur muymuş vs. Buna sebep olan şey bambaşka sıkıntı, ona girmiyorum. Dün ise şuna rastladım:

"1890 yılındayız.
Clintonlar Yalısı halkı bir gün, öğleden sonra salonda toplanmıştır ki garip bir tıkırtı işitilir.
Balkona çıktıklarında denizin binlerce büyük balık kafasıyla kaplı olduğunu görürler. Torikler, altıparmaklar, lakerdalar, camgözler topu da sıkışık düzende alay gösteriyorlardır. Denizin birdenbire soğumasıyla su yüzüne vurmuşlardır. Daha doğrusu, kafalarını sudan çıkarmışlar hava almak için ağızlarını açmışlardır. Ağızlarını açıp kapadıkça da o kokorozlu gıcırtı işitiliyordur.
Bütün ev halkı, hizmetçiler, uşaklar, ahçılar, bahçıvanlarla rıhtıma koşar. Arka yoldan geçen birkaç meraklı da koşup gelmiştir. Ağlar yırtılıncaya değin balıklar posta edilir. İçlerinden kimisi de, balıkları, süpürge sopalarının uçlarına bağladıkları tencerelerle denize inen merdivenin basamaklarına çekiyor, oradan da elle topluyorlardır."

Salah Birsel, Yapıştırma Bıyık, sayfa 95.