Kimsenin bil(e)mediği bir grup: The Riflemen


Rap dinlemeye başladığım yıllardan itibaren hem Doğu hem de Batı Yakası'ndan bazı MC'leri kendime çok yakın bulmuştum. Kendimi Doğu'ya daha yakın hissetsem de hiçbir zaman diğer tarafa bir nefret beslememiştim. Aksine çok sevdiğim sanatçılar vardı öbür yakada. Bunlardan biri de Kurupt'tı. Bu adamı ilk albümü olan Kuruption! ile tanımıştım. 1998'de çıkan albüm 2 CD'den oluşuyordu. West Coast CD ve East Coast CD adındaki bu iki bölüm sanki birbirinden ayrılmış 2 farklı albüm gibiydi. Kurupt, albümünün West Coast kısmında Batı Yakası MC'leri ile düet yaparken East Coast kısmında ise New York'lu rapçiler ile söylüyordu. Bu albümü dinleyince Batı-Doğu arasındaki savaşın bir daha asla başlamamak üzere sona erdiğinden emindim. 

Kurupt, Dr. Dre, Snoop Dogg, DJ Quik, Nate Dogg, Tupac, Tray Deee, Outlawz, Roscoe, The HRSMN, Bohemia Batı Yakası sanatçılarıyla hep çok yakındı. Dr. Dre, efsane albümü 2001'in üzerinde çalışırken Kurupt'tan büyük yardımlar aldığını ve ona minnettar olduğunu açıklamıştı. Fakat bu isimlerin arasındaki dostluk çok önceye dayanıyordu. California'daki bu rapçilerin çoğu 'Crip Çetesi'nin tanınan yüzleri olduğu için araları iyiydi. Tabii ki Kurupt'ın çocukluk arkadaşı Daz Dillinger'i de unutmayalım. Kurupt, arkadaşı Daz Dillinger ile 1992 DPG'yi (Dogg Pund Gangstaz) kurmuştu. 

1996'da iyice alevlenen Doğu-Batı atışması bu MC'leri daha da kenetlemişti. O dönem mikrofonun arkasına geçen herkes New York'a sayıp sövüyordu. Tabii ki New York'lu rapçiler de geri adım atmıyordu. Peki kim bu isimler? Doğu Yakası'nın asi çocukları. Açıkçası o kadar çok isim var ki... Fakat benim için en özel olan 2 adamdan bahsetmek istiyorum. Kejuan Muchita (Havoc) ve Albert Johnson (Prodigy) Shook Ones'ı dinledikten sonra kalbimde ve beynimde adeta ilahlaşmışlardı. Gruplarının adı Mobb Deep'ti. Kendileri Doğu-Batı savaşında Tupac ve Outlawz'ın yaptığı 'Hit 'em up'ın (Notorious B.I.G ve Doğu Yakası'na karşı söylenmiş en ünlü diss track) hedef aldığı MC'ler arasındaydı. Notorious B.I.G. Doğu Yakası için neyse Tupac da Batı için öyleydi. Artık saflar seçilmiş ve atışmalar başlamıştı. İşte tam bu noktada Kurupt ve Prodigy kariyerlerinde karşı karşıya gelmişlerdi. Birbirlerinden nefret ediyorlardı. Birbirlerini görseler kimse kan dökülmeyeceğini iddia edemezdi. 

Bigge ve Pac'ın ölümünden sonra sular durulmuştu ve Doğu ile Batı birbirleriyle artık daha fazla uğraşmamıştı. Fakat yine de geçmişte yaşananlardan ötürü herhangi bir taraftan bir MC ya da grubun diğer tarafla yakınlaşması imkansız olarak görülüyordu. Tüm bu tarih derslerini öğrendikten sonra Prodigy ve Kurupt'ın birlikte bir düet yapacağını asla düşünmedim. Ve açıkçası bundan dolayı çok üzülüyordum. Piyasada en sevdiğim adamlardan ikisi asla bir araya gelemeyecekti ve onları birlikte dinleyemeyecektim. Sanırım bu dileğimin gerçekleşmesi adına ilk adımı atan Kurupt'a bir teşekkür borçluyum. Teşekkürler Kurupt!


The Riflemen - Riflez (Şarkının Outro'sundan bir kısım | Kurupt söylüyor: Doğu yakasından da dostlarımız var. Zencim Prodigy, P aramızda! Havoc n'aber zenci!)


Tupac'ın öldürülmesinden sonra birçok Batı Yakası rapçisi Death Row Records'a karşı cephe almıştı. Suge Knight sevilmeyen adam haline geldikten sonra şirkette yaprak dökümü başlamıştı. Kurupt da bu zamanlarda Death Row'dan ayrılıp Nate Dogg ile çalışmaya başlamıştı. Daz ile de gruplarını başarılı bir şekilde devam ettiriyorlardı. Tabii ki bu ayrılık en iyi dostlarından biri olan Snoop Dogg ile aralarını açmamıştı. Snoop ile de işler yapmaya devam ediyorlardı. Bu zamanlarda Doğu'da da çok iyi işler çıkıyordu. Nas ve Jay-Z rap piyasasını kavururken. Mobb Deep de yeni albümler çıkartıyordu. 1997'de Biggie'nin öldürülmesinden sonra bu yakadaki MC'ler de birbirine bağlanarak eskisinden de daha sıkı çalışmaya başlamışlardı. Özellikle QueensBridge rapçileri diğerlerinden sıyrılıyordu. Mobb Deep konserlerinin sayısını arttırmaya da yine bu dönemde başlamıştı. Havoc'un sıklıkla Los Angeles'a tatile gitmesi ve Batı Yakası sahillerine olan sevgisi, grubu yavaş yavaş o istikamete doğru kaydırıyordu. En sonunda Batı Yakası'nda verilen konserler ile işler değişik bir boyut kazanmaya başlamıştı. Bu konserlerden birinde Prodigy ve Kurupt bir araya gelmiş ve tüm o saçma atışmaları geride bırakma kararı almıştı. Snoop Dogg, Xzibit ve Dr. Dre gibi isimler de Mobb Deep'le kaynaşmıştı. Tabii ki bu köprüleri atan ilk grup Mobb Deep değildi. Kurupt da Doğu Yakası'nın birçok ünlü ismiyle güzel işler yapıyordu. DPG ve Mobb Deep'in bu dostluğu daha henüz birlikte şarkı yapma seviyesine gelmese de Kurupt'ın 2002 yılında verdiği karar, The Riflemen'in temellerini atmıştı.




Kurupt ani bir kararla 2002 yılında Death Row'a geri dönüp başkan yardımcılığı görevini kabul ettiğini açıklamıştı. Death Row'a karşı hâlâ tavırlı olan Daz Dillinger, Kurupt'ın artık DPG'nin bir parçası olmadığını ve kendisinin yarı yolda bırakıldığını söylemişti. Bu andan itibaren bu iki eski dost birbirleriyle diss'leşmeye başlamıştı. Kurupt'ın verdiği karara kızan sadece Daz değildi. Eski dostu Snoop Dogg da kendisine karşı cephe almış ve diss'lerini yazmaya başlamıştı. Tüm bu yaşananların Kurupt'ı nasıl etkilediği bilinmez fakat pek bir şeye aldırıyormuş gibi gözükmüyordu. Kurupt, kafasında her zaman ikinci bir grup kurma (yan grup) planının olduğunu söylüyordu. O da eski dostları ile bir araya gelmeye karar verdi. Batı Yakası MC'leri Jayo Felony ve 40 Glocc'ı yanına alan Kurupt, The Riflemen adında bir grup kurdu. Ama sanki bir kişi eksik gibiydi. O kişi de uzun zamandır birlikte çalışmak istediği New York, QueensBridge rapçisi Prodigy'den başkası değildi.

2004'ün başlarında kurulan The Riflemen ve ilk projelerini Death Row'dan çıkartmayı düşünüyorlardı. Albümlerinden önce sağlam bir Mixtape ile piyasaya giriş yapmak isteyen grup albümlerinde, Snoop, Daz, Al Sharpton, Dipset, Lil Wayne, The Game, Young Buck gibi isimlere diss attı. İnternette bulunması neredeyse imkansız olan ve Ice Cube'un radyosu Cali Untouchable'ın katkılarıyla hazırlanan mixtape'teki şarkılar şöyle:

1.AL Capone Friendly Game of Baseball Intro
2.Kurupt, 40 Glocc, and Jayo Felony-Riflemen(Daz Dillinger Diss)
3.Kurupt, 40 Glocc, and Jayo Felony-The End of The Road
4.40 Glocc Featuring Prodigy-No Love Wins
5.Jayo Felony-Daz is Dead
6.40 Glocc-N.W.A.(Disses Dipset and The Game)
7.Prodigy featuring 40 Glocc-Million Dollars and Guns
8.Mobb Deep featuring Tony Yayo, 40 Glocc-Murda Murda(Game Diss)
9.50 Cent featuring 40 Glocc and Prodigy-Serial Killer
10.40 Glocc-Whats Beef(Dissing Daz)
11.40 Glocc featuring Jayo Felony, Village Boo, and Eminem-We Came to Party
12.40 Glocc- War
13.Mobb Deep-Back To Cali
14.Samuel L Jackson Pulp Fiction skit
15.Mobb Deep-When We Ride(Over Tupac beat)
16.Jayo Felony=Du low Gang
17.Kurupt-Yall Better Play our shit!
18.Homer Simpson on Gays(3 Amigos skit)
19.40 Glocc-3 Amigos(Disses Young Buck, Game, Lil Wayne)
20.Kurupt, Mobb Deep, Jayo Felony- Gunz, Razors and Nines
21.Mobb Deep-California Love
22.Mobb Deep featuring Cashis-Who the Fuck is This
23.Kurupt featuring Jayo Felony and Cormega-Deep Blue Sea


Hip-Hop, Doğu ile Batı'yı buluşturan bu eşsiz çalışmayı kazandığı gibi kaybetti desek herhalde yeridir. Kurupt aylar sonra, yaşanan gerginlikleri sona erdirmek için DPG'ye geri dönmüştü. Hemen hemen aynı dönemde Mobb Deep de G-Unit'e katılmış ve Blood Money albümlerinin hazırlıklarına başlamıştı. The Riflemen adeta kurulmasıyla aynı anda sona ermişti. Tabii ki etrafa sızan şarkılar sayesinde Prodigy ve Kurupt'ı bir arada dinleme şansına eriştik. Fakat keşke tüm bu kavga gürültü olmasaydı da biz de sevdiğimiz MC'leri bir arada dinleyebilseydik. 



The Riflemen - Hoods 
(Şarkının Outro'sundan bir kısım | Kurupt söylüyor: 40 Glocc ile ilk tanıştığımda, 'birbirimize vahşice' davranıyorduk. Jayo Felony ile ilk tanıştığımda ona, 'hayırdır' diyordum. Tamam ikimiz de Batı Yakası'ndandık ama o San Diego'daydı anlarsın ya. Zencim Prodigy ile tanıştığımda, 'hayırdır siz ne ayaksınız?' diyordum. Dostum biz savaştaydık anlıyor musun? Doğu-Batı savaşı. Şimdi hepimiz birleştik ve bu bomba gibi şarkıyı yaptık. İşte bu işler böyle.)