Kur


Barcelona'nın siyah şortlu formalarını her zaman çok sevmişimdir. O dönemlerde kulübe ufaktan sempati duymaya başlamamın da bunda payı olabilir. Yıllardır da yeniden böyle bir tasarım kullanmalarının yolunu gözlüyordum. Nihayet geldi.

Şahsen parçalı ve çubuklu formaların hepsinde, formadan farklı renk şort giyilmesi gerektiğini düşünürüm. Ki bir bütünlük yaratsın ve o deseni daha iyi yansıtsın/vurgulasın, ayrıca renk karmaşasına mahal vermesin. Tabii bunu yapabilecekler var, yapamayacaklar var, arada deneyebilecekler var. Galatasaray bile tam oturtmuş sayılmaz mesela, zaman gerek daha. Barcelona bunu Nike giydiği sürece arada yapabilir, geçmişi var. 

Ki bu tasarımın sebebi de, Barcelona-Nike ortaklığının 20 yıla ulaşmış olması. İlk ürün şuydu. Zaten çoraplar da birebir bu sene. Ben açıkçası yeni sezon "18-19" olduğu için, 1999 ve 2009'daki gibi bir parçalı bekliyordum, ama bunu önümüzdeki sezona ertelemiş olabilirler. Umarım öyledir, çünkü kulübün kullandığı ilk forma tasarımını 100. yılda giydikten sonra diğer 10 yılda bir giymeyi devam ettirmek hoş bir gelenek olabilir -- bu kez bir sene kaysa da.

Nike'la anlaştıktan sonra ilk olarak o linkteki çubukluyu, ardından da 100. yıl parçalısını giyiyorlar. 2002-2003'e dek, bütün bu iç saha formaları siyah şorta sahip. Bunu kim düşünmüş, kim uygulamaya koymuş bilmiyorum. Ama şahsen o kişi ya da kişilere teşekkür borçluyum. Bu sene olduğu gibi, ilerde de arada hortlatılabilecek, başvurulabilecek bir ara gelenek yaratmış oldular.

İnce çubuk, tabii kulüp forma geleneklerine ters. Bu kadar ince çubuk hiç yok tarihte. Ama malum, her sezon yeni tasarımın geldiği bir dönemde, elbet böyle bir şey giyilecekti. On bordo çubuk, Katalunya'nun on ilini mi temsil ediyomuş ne, öyle bir detay var. Her sezon bir yere sıkıştırılan Katalan bayrağı için bu kez özel bir yer aramaya gerek kalmamış. Bu sezonun Nike Elit Kategori tasarımlarında ensede dikine ufak bir parça var. Oraya kondurmuşlar bayrağı.

Geçenlerde gavur Barçalılar forma hakkında konuşurken, bir tanesi "fazla mavi ağırlıklı" demişti. Ki bunu geçen sezonun forması için daha da söyleyebiliriz, o deneysel haliyle. Haksız değil, ama Nike'ın son yıllarda seçtiği bu şablonlar, kolları da işin içine katmak için kullanışlı değil. Oluru yok yani. E eskisi gibi kulübe özel kalıp da yapılmıyor, öyle olunca o iş yalan.


İlaveten, bu forma, Iniesta'nın üzerine geçirdiği son Barcelona forması oldu. Hattâ, emin değilim ama, bir kere giymiş olduğu tek Barcelona forması da olabilir. Alıp asacak işte doğrudan.