Winter



90'lı yıllarda gövde kısmı desenli formaların revaçta olduğunu biliyoruz, ama bu çok daha değişik. Benzer örneğinin olduğunu da sanmıyorum. Hani takım logosu deseni filan daha parlak şekilde yer alabiliyordu formanın üstünde, örneği çok (94 Dünya Kupası Brezilya ve İtalya misal), ya da başka şeyler.


Hollanda'nın Euro 96'da giydiği turuncu formanın gövde kısmına çok büyük ihtimalle önceki turnuvadan, ya da yakın dönem eleme maçlarından birinden alınan bir gol sevinci resmini işlemişler. Çok farklı bir motivasyon şekli. Hele de 88'den sonra düşüşe geçtikleri düşünülünce, anlaşılabilir. Peki işe yaradı mı, pek sayılmaz. Çeyrek finalde Fransa'ya penaltılarla elenildi.


Nerden Nereye 59






Retro 110



Kayıp Formalar 10

Şuradakine benzer şekilde tek bir forma değil, bir takımın, hep yeri aynı olan, ama çok az başvurulan formasından bahsedeceğiz:İsveç 2. forması.



Renk ismi vermiyorum, çünkü bu forma mavi ya da lacivert, ya da başka bir koyu mavi tonunda olabiliyor. Bazılarını bulamadım bile. Öyle bir kaybolma.


Villarreal'in "sanki hep sarı giyiyor" sanılması gibi, İsveç de sanki hep sarı formayı giyiyor. Yani sarı forma-mavi şort. Ya da sarı-sarı. Şöyle eskileri bi' düşüneyim dediğimde ise, aklıma neredeyse hiç mavi ya da lacivert İsveç forması gelmedi. Yakınlarda dikkatimi çektiği ve blogda da bahsettiğim için şu çapraz şeritli laci geldi, onun dışında da kafa taa 94'e gitti.



İşte Brolin'ler falan. O turnuvada 3. olmuşlardı sanırım. Şu meşhur Dünya Kupası'nda 3. olup sonraki Avrupa Şampiyonası'na katılamama serisini başlatan takım. Sonrası da Hırvatlar ve biz. Neyse. Bu formayı ben hep çok sevmişimdir. Hemen hemen aynısından Bulgarlar'ın da vardı ama, o daha başka gelirdi gözüme. (Acaba yazar burada erken dönem Fenerbahçelilik eğilimlerinden mi bahsediyor.)

Bu 94'ün beyazı aklıma düşünce, başka beyaz var mı diye araştırayım dedim. Çünkü başka var mı, hatırlamıyordum. Varmış. En azından 2 tane. İkisi de -en azından benim için- hoş formalar. Ama şöyle bir sorun var:Eğer bunlar 2. forma idiyse -ki öyle görünüyorlar. Milli takımlarda 3. forma nadiren olur- neden beyaz? Sarı formanın deplasman versiyonu neden yine açık renk bir forma olur? Akıllarına yatmış, yapmışlar. Ortaya çıkanlar güzel işler. Fakat 2. forma koyu olmalıyken, tutup sarının yanına beyaz yapmaları cidden çok garip.




Sonuç olarak, blog olarak İsveç Futbol Federasyonu'na başvurup, sarı haricinde hangi formaları varsa o şampiyona ya da elemelerde, o formaya da ağırlık vermelerini isteyeceğiz. Lobimiz yok pek ama, para var. Belki sözümüz geçer biraz.


Kafa



Şu iki turnuvanın da Zlatan'ın kariyeri açısından önem arz ettiğini biliyoruz. Ve Panini, sen gel adamı çıkartma albümlerine bu şekilde sok. Şu kafaların duruşuna bak, ilk resim kesin, ikinci de büyük ihtimal monte. Hiç mi bulamadınız resim de...


Retro 109



Seyit



Gelmeden önce, geldiği anlarda, geldikten sonra, bu "Fabregas nerede oynayacak, nasıl oynayacak" muhabbeti bitmeyecek gibi. Bunun birçok şekilde cevabı var. Bunlardan birinden bahsedeceğim ben şimdi.

Seydou Keita 3 sezondur Barcelona oyuncusu. Bu 3 sezonun hiçbirinde ilk 11 oyuncusu olmadı. Rotasyon oyuncusu denebilir. Buna rağmen Barça'daki 3 sezonunda sırayla, ligde çıktığı maç sayıları 29-29-35. Evet bunların belki çoğunda sonradan oyuna girdi, fakat istatistik sonuçta. Ayrıca hiçbir sezonunda 10 Avrupa (yani Ş. Ligi) maçının altına düşmemiş. Orada da rakamlar 12-12-10 şeklinde. Toplamda ise Lig, Kupa, Avrupa -hatta süper kupalar- derken 3 sezonda 146 kez Barça forması giymiş. Eminim gelmeden ona böyle bir sayı verilse "hasiktirin lan ordan" derdi.

Cesc'in ilk planda 11'e yerleşemeyeceğini biliyoruz. Fakat farklı yollar var elbet. En başta da Xavi'nin dinlendirilmesi sayesinde sahada yer alması. Bir diğeri de Iniesta'nın sola kaydığı maçlarda ortada oynaması. Tabii üçlü defansın kullanıldığı dizilişlerde üçünün de ortada oynayabileceği -4 iç gibi- farklı yöntemlerden de bahsediliyor. O da var. Ayrıca en başta "rotasyon" diye bi'şey var, ama insanların kafası oraya hiç gitmediği için, Cesc'in durumundan o şekilde bahsetmek hiç akıllıca değil.

Neyse, kısaca, ben Cesc'in bu sezon 3 kulvarda toplam (11 ya da sonradan girme) en az 40 maçta sahada yer alacağını tahmin ediyorum. Ligde 38 maç, Avrupa'da en az yarı final olsa zaten takım minimum 12 maç oynar, kupada da 10 maç civarı olsa toplamda 60 maç filan var. Ve sonradan girmeler de dahil olsa, ilk sezon sonunda bu adam baksa ve 40 kez oynadığını görse muhtemelen sesini çıkartmaz. Ki Xavi'nin yaş durumunda dolayı gittikçe daha fazla oynayacağını da biliyoruz. Sakatlıkları hesaba katmadan yani.
Keita'nın, çoğu kişiye sorsanız "abi hiç oynamıyor ya" diyeceği ortamda Cesc, kesinlikle en az bu kadar forma giyecektir. Çünkü onun durumu Keita kadar kesin değil. Keita'nın banko 11 oyuncusu olmadığını biliyoruz Cesc ise arada.

Son olarak az önceki törenden resim koyalım, bu da bizim Cesc'in gelişini kutlama postumuz olsun. Ha bir de Cesc'in BarçaToons videosu. Diğerlerinden daha iyi çizilmiş.



Retro 108



Güzel Formalar 66


Bu formayı seriye ne zamandır koymayı düşünüyordum, o arada bu resmi bulmam iyi oldu. Daha güzel oldu. Hiç milli takım forması gibi değil. Lacivertin tonu harika.