Nemanja


İki doğma büyüme Manchesterlı oyuncu Scholes ve Neville, ayrıca gelmiş geçmiş en büyük Manchester efsanelerinden olan Giggs sahaya ilk 11 çıkmışken, takımın kaptanı 2006 yılında bu takıma katılan Sırp oyuncu Nemanja Vidic. Olayın iç yüzünü bilmiyorum ancak ilginç.

Toshiba

Farklı renk 2. forma genelde futbol işidir. Ortaya çıkışı renk karmaşasını önlemek içindir ama ortalama futbolsever (sever?) bunu özümseyemez. Her gördüğünde söver sallar. Biz son 3 sezondur malum formalarla bunu biraz kırmış gibiyiz, ama yalnızca "gibi"yiz. Elde somut veri olması zor.

Evet bu karmaşık ve gelişine girişten (gelişine giriş) sonra esas konuya gelelim. Futboldan alışığızdır farklı renk formaya. Ama basketboldan pek değil. Hatta belki hiç değil. Nedir, işte 2 renk vardır ortada büyük ihtimal. Kırmızı ve beyaz diyelim. Bir forma beyaz olur, ayrıntılar kırmızı renktir. Diğeri de tam tersi. Hangisi içerde, hangisi dışarda öncelikli, o ayrı mesele yeğen. NBA'de desen, her takımın 4-5 rengi vardır ayrıntılarla birlikte. Çoğunun da 3 forması vardır.
Farklı renk olayına gerek kalmaz.

Barcelona, futbolda kullandığı farklı renkleri basketbol takımında da kullanıyor ve bu sayede çok hoş bir bütünlük sağlanıyor. Ana 2 rengin koyu olduğu ve her halükarda bir açık renk formanın gerektiği düşünülünce, gayet mantıklı bir karar bu.


Evet, renkleri tanıdınız. Barcelona o sezon hangi rengi kullanıyorsa deplasman formasında, basket takımında da o kullanılıyor. Gerçi böyle diyorum ama, bunu bazıları için kesin bilgi olmadan söylüyorum. Çünkü bazı resimleri bile zor buldum. Sonuçta yıllar uyuşmasa bile, böyle bir gelenek var ortada.
Bir de Barça'nın 01-02'de ve sonraki sezon giydiği altın renk formanın basketbol versiyonu var ki, futbol versiyonu gibi efsane. Ama resmini bulamadım.

Deplasman formalarından bahsettik özellikle ama, aslında bu işin 1. formalardan başladığını da söyleyelim. Gasol'ün henüz sakalsız ve Barcelona'da olduğu zamanlardan bir resim. Biraz zorlarsanız Barcelona'nın bu formanın aynısıyla Beşiktaş'a İnönü'de 3-0 yenilip, Camp Nou'da 5-0 yendiğini hatırlarsınız.



O kadar ki, o sene kullanılan çubuklu deseni bile aynı olabiliyor...

Nerden Nereye 28



Villa-Silva-Mata

66

"İtiraf ediyorum, Ajax tipi, turuncu ve Celtic tipi enine çubuklu formaları Şampiyonlar Ligi odaklı yaptık. Enine çubukluyu, Rangers ile eşleşirsek onlara karşı giyer ibnelik yaparız diye;turuncu ve Ajax tipi formayı da, olur ya Ajax ve Valencia ile oynarsak onların forma popülaritesinden pay kapmak için ürettirdik. Nasıl olsa eleme derdi yok, grup konusunda risk aldık ve yüzde 66 başarılıyız."

İbrahim Yazıcı


Cuma


2009 bahar ayları. Glen Johnson'ın Liverpool'la anlaştığını açıklamadan bir gün önce. Rafael Benitez:

"Siktir git adam gibi saç modeli bul lan kendine, ne bu Cuma gibi amcıkağız".

Thy


Kısa keseceğim. Galatasaray TT Arena'nın her bölümüne sponsor buluyor. Son olarak kale arkalarının çatı kısımlarına THY sponsor olmuş ve o kısımlara, tepeye dev THY logosu konduracaklarmış. Herhalde uçaktan bakanlar görsün diye, bilemedim...

Şimdi; Bu stadın bir açılış maçı olacak mı ? Olacak. THY başka kimin sponsoru ? Barcelona. Cruyff'un temellerini attığı takım ve onursal başkanlığa kadar yükseldiği (sonra bıraktı) takım hangisi ? Barcelona. Cruyff kiminle amca çocuğu ? Neeskens. Oğlu kim ? Rijkaard. Bu adamlar şuan neredeler ? Galatasaray. Kimin stad açılışı olacak ? Galatasaray.

Yeni sponsorumuz THY açılış maçına Barcelona'yı ayarlasın ve Cruyff'u TT Arena'ya getirsin... O kadar.

Robbie Fowler


Ali Ece abi'nin şimdiye dek yazdığı iki kitabı. Aşağıdakini bulup aldım geçenlerde. Üsttekini de buluruz. Ben umutluyum kalite açısından. Tavsiye edilir, haberdar edilir.

TelDaFax



Dikine veya çapraz çift şerit, genelde evey formalarda kullanılan bir tasarım hamlesidir. Örnek vermeye gerek yok, oranlarsak da bayağı bir rakam çıkar evey formalar içinde bu kullanım. Ama ilginçtir, nadiren home formalarda da kullanılıyor. Lyon'u zaten biliyoruz. "Baktığınız zaman", kuruluşundan bu yana Lyon'un formaları düz beyaz-enine şeritler-dikine şeritler ekseninde değişmeli devam etmiş. Geçen sezonki enine şeritlerden sonra bu sezon da çapraz şeritler var ve, bu iyice away havası katıyor.



Leverkusen'inki daha ilginç. Onların iç saha formaları işte kırmızı forma-siyah şort, çubuklu filan olurdu. Yakın tarihi hatırlayınca da bu şekilde. Ama bu sezon nedense hem formanın ana renk değişmiş, hem de deplasman formasıvari bir değişim var.

Benim başka aklıma gelmedi böyle. Gelen olursa yorum kısmına bi' zahmet...

Yemezler


Lan koca Chelsea... Ayıp ya.