Retro-Spurs 11


Abdullah


Başka maçlarda giydiler mi bilmiyorum da, Kasımpaşa maçında seremonide üstlerinde gördüm ilk kez. Real Madrid'in bu sezon maç öncesinde kullandığıyla aynı. Ama renk tercihi yüzünden, arada bayağı kalite farkı var gibi görünüyor. Griyi falan daha fazla kullanabilirlerdi belki.


El-Kol 14


Tam "ulan kale 1.5 ay sende, bırak makara-kukarayı da işine bak" denecek haller Pinto için.

Retro-Spurs 10



Bıdık



Az çok formalara dikkat eden insanlar, hatta formalara bile değil takımlara aşina olan insanlar, sızan 2014 Dünya Kupası Milli Takım formalarını görünce bir gariplik olduğunu anlamışlardır. Hep bildiğimiz takımlar bilmediğimiz şekilde fotoğraflarda, hazırlık maçlarında karşımıza çıkar oldu. Önce neymiş bu değişiklikler, ona değinelim azıcık.

Mesela Almanya düz beyaz forma yaptı. Siyah şortsuz bir Almanya forması gördük, hem de normalde beyaz şort giymesi gereken İtalya'nın mavi şort giydiği bir karşılaşmada gördük bunu. İspanya dümdüz kırmızı formalar ile tanıtım yaptı. Messi beyaz şort, beyaz çorap ile tanıttı yeni "klasik" çubuklusunu. Bunlar şimdilik resmi tanıtımlarda görüp de şaşırdıklarımız. Kim bilir, daha fazla takım formasını tanıttıkça neler çıkacak karşımıza.

Bir kaç hafta önce forumda bu garip durumun bir Fifa kuralı olduğu yazılmıştı, hadi len dedim ben içimden, bu kadar da bokunu çıkartmazlar diye düşündük tabi. Ancak gerçekten böyle bir durum varmış, Fifa'nın kitapçığında yoruma açık olsa da, rakiplerin formalarının hiç çakışmaması için böyle bir değişikliğe gittiğini görüyoruz. Kafamızı karıştıran durumlar da var tabi, onları da yazarız.


Kural kitapçığına göre takımların bir forması koyu tonlarında, diğer forması ise açık tonlarında 2 farklı renkten oluşacakmış. Benim yorumlamam şu (örneklere de bakarsak); forma üstleri için koyu ve açık 2 renk şartı var, şort, çorap kitlerinde ise koyu ve açık 2 farklı ton zorunluluğu var. Yani dümdüz formalar ve kitler görmeyeceğiz. Ancak Kolombiya, Kamerun gibi üst-şort ve çoraplarda 3 farklı renk kullanan takımların bu geleneksel kitleri yalan oluyor yeni kuralla. Arjantin, Almanya gibi 1. kitleri açık üst, koyu alt (ya da tam tersi) olan takımlar ise formadaki hakim renk ya da tondan şort-çorap giymek zorunda kalıyorlar. Bu tabi 1. kitleri olarak geçecek turnuvada. Yani ilk olarak bu kombinasyonu giymek zorundalar. Ancak maçlarda karışma/karışmama durumuna bakarsak 2. kit olarak forma-şort-çorap kombinasyonları yapabilecek takımlar hakem izniyle. Yani Almanya'yı beyaz şorta mahkum etmeyebilirler her maç, fakat klasik kombinasyonu olan beyaz üst siyah şortu giyebilmesi için dış saha formasının mutlaka siyah şortunun olması gerekiyor, bunun için de dış saha formasının ya çok koyu bir forma olması lazım, ya da direkt siyah olması lazım. Aksi halde siyah şortları olamayacak Almanya'nın. Daha belli değil 2. formaları, göreceğiz.


Arjantin'in ise dış saha forması da görücüye çıktı. Lacivert üst ve şortu da lacivert. Yani Dünya Kupası'nda geleneksel Arjantin'i göremeyeceğiz bu kesinleşti. En fazla çubuklularının altına lacivert giyebilecekler hakem izni çıkarsa, yoksa turnuvada 1. kit olarak belirlenen yukarıdaki kombinasyonu kullanacaklar. (Arjantin siyah şort ve çorap da tanıttı ancak giyilebileceğini sanmıyorum, kural öyle diyor. Ya da lacivert formalarının kombinasyonunu turnuva için siyah şort-çorapla yapacaklar, esas Arjantin'i görebilmek için yol açacaklar)

Ev sahibi Brezilya da esas kombinasyonunu birincil kombinasyon yapamayacak bu kurala göre. Sarı-beyaz-beyaz giyecekler yüksek ihtimal. Ancak onların da lacivert bir deplasman kültürü hali hazırda var zaten, bu formanın lacivert şortunu sarının altına hakem izin verirse giyebilirler. Birinci kitleri olamasa da klasik kitleri bu turnuvada, hakem izniyle bir kaç maç görürüz muhtemelen.



İspanya biraz kafamızı karıştırdı. Düz kırmızı tanıttılar formalarını ancak koyu bir lacivert ile giyebilirlerdi iç saha formalarını sanki. Koyu-açık ton ayarını birbirine yaklaştırsalardı klasik kombinasyonlarına izin çıkardı diye düşünüyorum. Örneğin Kolombiya'nın dış saha forması koyu kırmızı+siyah+kırmızı şeklinde. Demek ki İspanya değişiklik istemiş ancak kafamızı karıştırdı ipneler.

Bu tip kurallardan tiksiniyorum tabi. TV'de milletin göz zevki kaçmasın diye yüz yıllık gelenekleri hiçe sayıyor götler. Önce sırtın düz olma kuralı getirildi, şimdi de bu. Umarım bu kuralı UEFA kullanmaz, kulüpler için ise hiç akıllarından dahi geçirmesinler. Olay çıkar çünkü.

Umarım kuralı anlayabilip anlatabilmişimdir.

Kitapçığın alayı burada. 

Nerden Nereye 132