Oha...

Direk kopyalar.

"

1 EKİM 2008'DEN SONRA GEÇERLİ OLACAK KURALLAR

FIBA Dünya Yönetim Kurulu'nun yaptığı toplantı sonunda, 1 Ekim 2008 tarihi itibariyle geçerli olacak oyun kurallarındaki değişiklikler şu şekilde:

- Yeni kurallar kapsamında oyuncular formalarının altına hiçbir şey giyemeyecekler.

- Bir oyuncu, maç içerisinde top kontrolündeyken, yere düşerse, yerde kayarsa bu hatalı yürüme sayılmayacak.

- Dripling yapan bir oyuncunun geri sahasından, ön sahaya geçmiş kabul edilebilmesi için, oyuncunun her iki ayağının da ön sahaya temas etmesi gerekiyor.

- Oyun esnasında, oyuncu, kendi sahasından sıçrayıp, havada yeni bir top kontrolü sağlarsa, kendi sahasına düştüğünde bu geri pas ihlali olmayacak.

- Eğer bir oyuncu, çemberin altına elini sokup topa temas ederse, bu topa müdahale sayılacak ve sayı rakip takıma verilecek.

- Eğer bir savunma oyuncusu, maç içerisinde arkadan veya yandan fast break'e giden oyuncuya temas ederse ve hücum oyuncusu ile çember arasında herhangi bir başka savunma oyuncusu yoksa bu tür temaslar sportmenlik dışı faul kabul edilecek.

- Bir oyuncu, maç içerisinde dirseklerini hızlı bir şekilde sallarsa, rakip oyuncuya temas olmasa bile, bu pozisyon teknik faul olarak değerlendirilecek.

2010'DAN SONRA GEÇERLİ OLACAK KURALLAR

Türkiye'de gerçekleştirilecek olan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan sonra yürürlüğe girecek diğer kurallar ise şöyle:

- Kısıtlamalı alan (3 saniye koridoru) dikdörtgen şeklinde olacak.

- Üç sayı çizgisi 6.75 metreye çekilecek.

- Hakem masasının karşısındaki kenar çizgiye, dip çizgiden ölçüldüğü zaman 8.325 metre (3 sayı çizgisinin tepe noktasına eşit) iki çizgi çizilecek. Dördüncü periyotun ve uzatma periyotunun son 2 dakikasında kendi sahasından topu oyuna sokma hakkı olan takım mola alırsa, ön sahadaki bu yeni çizgilerden oyuna başlayacak.

- Çemberin altı, yarım daire şeklinde işaretlenecek. Bu yarım dairenin uzaklığı, çemberin orta noktasından 1.25 metre olacak. Eğer savunma oyuncusu bu yarım dairenin içinde ise hücum oyuncusu savunma oyuncusuna şarj (hücum faul) yaparsa, hiçbir zaman hücum faul çalınmayacak.

- Eğer geri sahadan ya da ön sahadan top oyuna sokulurken kurallara göre 24 saniye başa alınması gerekiyorsa başa alınacak. Oyun durduğunda 24 saniye cihazında 14 saniye ya da daha fazla bir süre varsa 24 saniye cihazı başa alınmayacak, kaldığı yerden devam edecek, 13 saniye ve daha az varsa 24 saniye cihazı 14 saniyeye ayarlanacak."



E bari FIBA'nın başına da David Stern geçsin tam olsun.

0 yorum: