Topuk Yaylası


Geçen bir video izlerken (yine) gözüme çarptı. Abi şu top ne kadar boktandır ya. "Voleybol topu" bile denmez hani. Sanırım o zamanlar daha Şampiyonlar Ligi'nde top standardı yok, kafaya göre kullanılıyor. İlk elden bilgim yok ama, maç fotoğraflarına bakınca (kaliteli blogculuğun 3. kuralı üşenmektir) 00-01 finalinden itibaren Finale'in kullanıldığını görüyoruz, öncesinde başka toplarla oynansa bile. 99-00 finalinde ise, iki Adidas takımının finalinde, Nike top var. Neyse, asıl söyleyeceğim bu değil.

Şu yukarda ve aşağıda gördüğünüz, sadelikten ölen, üstünde sadece Swoosh bulunan top, sanırım futbol topuna benzemeyen futbol toplarının atası. Belki de Nike'ın ilk futbol topudur, ürettiği. Ona da bakmak lazım. Kalsın hem, konu olur.



Allah aşkına şuna da "ay bana göre güzel" çıkmasın abi, -söylemeye gerek yok, elbet seven vardır- bahsettiğim şey, bizim kafamızdaki "klasik" futbol topu konseptine uygunluk. Onun da ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat Nike, formalarda da sıkça yaptığı gibi, garip tasarımlarla kafamızdaki o "futbol topu şekli"ne köstek vuruyor.



Mesela top havada dönerken, hiç bilmesen eğer, plastik top sanırsın filan. Ya da sürerken o çizgilerin yarattığı görüntü. Çok başka bir şey oluşuyor yani.



Geçen sezonki top ise (aşağıdaki) o en yukardaki toptan sonra ikinciliği alabilecek kabiliyette. Bu sezonkiler yine idare ediyor. Bizde ve diğer büyük liglerde Nike'la anlaşılmış olması bu açıdan kötü. Yani Şampiyonlar Ligi, başka konularda olduğu gibi, bu konuda da kurtarıcı görevi görüyor.

2 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Şampiyonlar Ligi'ndeki top standardı (finaller değil, tüm sezon) 2006-2007 sezonunda başladı.

O sade topları ben de sevmiyorum. Ama Nike'ın bu konudaki seviyesiyle ilgili liste yapılacaksa 2006'daki Joga Bonito da unutulmamalı.

Ben ilk Total 90'ları çok seviyordum. Topun falsosunu çok iyi gösteriyorlardı.

Muratonovic dedi ki...

Nasıl nostalji formalar yapılıyorsa, böyle futbol topu için de klasik, damalı desenli bir futbol topu yapılsa ?