Monk

Henüz ilk maçlar oynandı daha, ancak 2 formasal gariplik meydana geldi bile. UEFA forma kurallarını git gide sıkılaştırıyor. Kesinlikle karışmayacak, onu anladık. Bugün bu konu ile alakalı değişik durumlar ortaya çıktı. Mavi-beyaz giyen takımlar bugün problemliydi.


İlki Dinamo-Porto maçında yaşandı. Bizim öteki blogu okuyanlar şu elit meselesini artık ezberlemiştir, burada kısa özet geçecek olursak, Nike özel tasarım hazırladığı elit kulüplere 2 forma hazırlıyor. 3. bir forma yapmıyor. Genelde bir önceki senenin dış saha formasını 3. forma olarak kullanıyorlar. Dinamo kendi sahasına koyu tonlar hakimiyetindeki lacivert iç saha forması ile çıktı (tabi bir de ligde giydikleri dümdüz lacivert formaları var iç saha olarak, ancak o da çakışır dediler herhalde - Dinamo formalar için tık), Porto bu sebeple ne iç saha, ne de dış saha formasını giyebildi. İç saha zaten renk yakınlığı yüzünden imkansızdı, dış saha da koyu ton çakışması sebebiyle giyilemedi belli ki. Tabi şortlar-çoraplar hepsi düşünülünce bu sene tanıttığı 2 formasını da + geçen seneki yine koyu tonlara hakim dış saha formasını da giyemedi Porto. Çok değişik bir şey yaptılar. Resmi olarak tanıtılmayan ve storelarında satışa çıkmayan ve muhtemelen tanıtılmayacak-satılmayacak bambaşka bir forma ile çıktılar. Bunu nasıl yaptılar ? Kuralardan sonra ön görüp, bu sene Nike'ın onlar için tasarladığı prototiplerden birisini mi seçtiler, bilemiyorum. Ancak resmi olarak şuanda Porto'nun böyle bir forması yok. Dinamo aslında açık renkli dış saha formasını giyebilirdi, porto da dış saha forması ile gelebilirdi. Ancak belki Porto'nun bu imkanı önceden bilindiği için iç sahalarından şaşmadı Dinamo. Porto ise tarihe geçmiş olabilir, araştırmak lazım.


İkinci durum Malaga-Zenit maçından. Malaga'nın iç saha formasını biliyorsunuz. Açık mavi-beyaz çubuklu formaları var (sol üst köşedeki dayı giymiş). Zenit de aynı renklere sahip. Onlar çubuklu giymiyor ancak açık düz mavi iç saha formaları ve beyaz dış saha formaları var. Elit kategori takımı oldukları için 3. bir formaları yok ve Porto gibi havadan forma yaratma durumları da yokmuş demek ki, Malaga'ya İspanya'da dış saha formalarını giydirdiler.

Şimdi buradan ne çıkartmalıyız ? 3rd formaların ne kadar önemli olduğunu ve eğer bir sene önceki dış saha forması, bir sonraki sene 3rd forma olacaksa, bunu hesaba katarak birbirlerini zıtlayacak renk tonlarının seçilmesi gerektiğini.. Bakalım, daha ilk maçlar. Diğerlerinde ne gariplikler göreceğiz.

1 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Benzer bir sorun Arsenal'da da var. Özellikle FIFA 13 demosunda başıma geldiğinden çok merak ediyorum, muhtemel bir Milan-Arsenal eşleşmesinde, San Siro'da kim, ne giyecek?

Ayrıca yine Milan'ın Barça'yla eşleşmesinde de yine San Siro'da neler olabileceğini merak ediyorum. Turnucunun kırmızıya yakınlığı kararlarını ne kadar etkiler? E geçen senenin deplasmanı da siyah, o hiç olmaz.

Gerçi Beşiktaş-Atletico maçındaki manzarayı gördükten sonra (üstelik farklı formalara son derece uygundu) UEFA'nın bu meseleye fazla takılmasını anlayamıyorum.

Konudan çok koptum, şu ilk maçla ilgili ufak yorum yapayım. 2 sene önceki BJK maçı ya da geçen seneki Süper Kupa maçı gibi çubuklu - beyaz şort - beyaz çorap çok rahat yapılabilirmiş. Porto gereksiz abartmış.