Turunç


Bizim futbol takımları bu forma konusunda ne zaman doğru şeyleri yapacak bilmiyorum. Bu noktada içinden "herkesin doğrusu kendine kardeşim" çeken varsa, yazının geri kalanını okumasın zaten.
Şimdi efenim biliyorsunuz, her takımın kendine özgü bir forması vardır, karakteristik. İç saha maçlarında ve, farklı rengin gerekmediği dış saha maçlarında onları giyerler. Takım, o desen veya renklerle akılda kalır. Simge o forma ve renklerdir.
Ama ve "fekat", nedendir bilinmez, daha doğrusu "kim karar veriyor bilinmez", bu forma giyimi konusunda hep bir karışıklık var. Örneklere geçelim.

Trabzonspor ilk örneğimiz veya deneğimiz. Biliyoruz ki, Trabzonspor'un birinci forması, bordo-mavi çubuklu formadır. Diğerlerini isterse bok rengi yapsın, bu forma olacak ilk başta!
Ama buna rağmen, ve de inanılmaz bir şekilde, foma sponsoru'nun Nike olduğu bir sezonda, Ts'nin çubuklu forması yok! Yok ulan yook!! Nasıl olmaz! 5 tane forma var. Ki bunların 4'ünü ilk 5 maç itibariyle giymiş bulunmaktalar. Bunlar, full bordo; West Ham, veya Aston Villa usulü diyebileceğimiz, beden bordo-kollar mavi; beyaz ve üst mavi alt bordo. Bir de bunların dışında turuncu var. O da 3-4 sezon önce 2 sezon için deplasman rengi seçilmişti. Oradan kalma bir tercih sanırım.
Gördüğünüz gibi çubuklu forma yok. Sanırım bir Allah'ın kulu da çıkıp "Yav hocam nerde bizim klasik çubuklu forma" demedi. Hadi Konyaspor filan olur da anlarım. Sen bu ülkenin 4 büyük futbol kulübünden birisin. Bir ton şampiyonluğun var. O şampiyonlukları kazanan kadroların özdeşleştiği, belli bir renk ve tasarımda formalar var. Nasıl olur da geleneğine sahip çıkmazsın, gider West Ham'ın formasından giyersin. Eminim o "futbol ile yatıp kalkan" Trabzon ahalisinin de pek sikinde olmamıştır bu konu. Belki bir-ikisinin dikkatini çekmiştir anca.
Rezillik yani kısaca. İnşallah birilerinin dikkatini çeker de, bir şekilde önümüzdeki sezon olmaz bu eksiklik, yaşanmaz.
Daha önce de oldu çubuklu forma giymedikleri sezonlar ama, Nike yapıyor yani formanızı. Olmaz mı şöyle güzel bir çubuklu giyseniz. Yöneticiler vebaşkan filan da uyuyor demek ki. Anca bizim gibi salaklar dert edip, yazar bunu.

Gelelim bu konuda önderlik eden Beşiktaş'a. Daha önce yazmıştım onlar hakkında ama, yine kısaca değineyim. Kendileri yine bu sezon, "erkek adam renkli takım tutmaz" şiarına uyarak, siyah ve beyaz dışında forma giymediler. Bir beyaz, bir çubuklu, biri siyah-gri, biri de siyah-beyaz olmak üzere, 2 de enine çubuklu formaları var;Celtic usulu yani. Yani 3. bir renk yok Bjk formalarında kaç senedir olduğu gibi. Dahası, belirlenmiş bir iç saha forması da yok. Kafalarına göre giyiyorlar. Ki biliyoruz aslında hangisinin 1. forma olması gerektiğini:Beyaz forma. Diğerlerini de giy işte dışarda filan. 4 tane aynı renk formayı da ne yapacaklar o ayrı. Belki de cidden demin o söylediğim Çarşı sloganı'nı kendine yola çıkış cümlesi yapan sivri zekalar vardır.
Bu takımın, benimsenmiş, önceden gelen bir üçüncü rengi var. O da kırmızı. Logolarında bile var. Dahası, savaşta ölen futbolcuları sebebiyle siyah rengi katmadan önce, bu takımın rengi kırmızı-beyazdı. Bunu sanırım çoğu Bjk'li bile bilmiyor. Taraftarı geçtim, forma konusuyla ilgili yöneticiler bile bilmiyor sanırım. Son kırmızı formayı, 02-03 sezonunda giydi Bjk. Son şampiyonluk sezonlarında aynı zamanda. İster misiniz, kırmızı forma giymekle, şampiyonluk kazanmaları arasında bir lanet olsun. Fazla uçtum evet.
Velhasılı kelam, artık herkesin 4-5 farklı renk, 3-4 farklı renkte forma kullandığı, 3 farklı renk formanın farz gibi bir şey olduğu bu durumda, sadece 2 renkle 4 forma yapmak absürd. Hem demin de söyledik, senin zaten bir 3. rengin var halihazırda. Garip anlayacağınız. Bu işlerle ilgilenen bile yoktur belki koca yönetimde.

Gelelim bizim cenaha. Bu sezon klasiğe yakın bir parçalı geldi diye, şortu beyaz olacak diye sevindik. Ama soruyorum, bu ikiliyi Gs, bu sezon giydi mi? Hayır!! Peki parçalı formayı, herhangi bir şekilde, resmi maçlarda kaç kez giydi Gs? Bir kez! O da ligde değil. İlk resmi maç olan Steaua maçında, ASY'dekinde. Sonrasında ise parçalı formayı hiç giymedik. Evimizde 3 maç oynamamıza karşın. Neden? Bilinmiyor işte bu. Kimin keyfine kalmışsa. Usul-erkan bilmeyen biri. Evdeki lig maçlarından 2'sinde turuncu, birinde ise o 3 parçalı dandirik formayı giydik, ki o maçta da berabere kaldık zaten. Dışarıda, bir maçta beyaz, diğerinde turuncuyu giydik. Dışarıdaki Steaua maçında da beyaz giymiştik. Gariptir, beyazla da henüz galibiyetimiz yok. Ha, bir de;Süper Kupa maçında da turuncuyu giymiştik. Bakarsınız, uğurlu geliyor diye hep turuncuyu giyer bizimkiler. 01-02'de paso beyazın giyildiği gibi.

Fb'ye de bir bakalım da, yeterince sövdük.
Onlar da bu fosforlu sarıyı sevdi sanki. Dışarıda filan hep onu giyiyorlar. Onlarla ilgili gözlemim ise, sarı-beyaz ve beyaz formayı hiç giymemiş olmaları. Hepsini 90 dk. izlemedim tabii ki ama, hepsinden özetlerde de olsa bir şekilde görüntü izlemişliğim var. Hepsinde ya çubuklu, ya da fosforluyu giydiler. Elde 2 forma daha varken, niye bu ikisi hep, bilinmez. Ki, Fb'nin klasik deplasman forması beyazdır. Bu seneki sarı-beyazın giyilmeme sebebi sevilmemesi olabilir. Çünkü geçen sene aynı renkte olan forma gerçekten çok şıktı. Fb iç-dış saha ayarını iyi yapıyor gibi gerçi. Çubukluyu giyiyorlar genelde içeride.

Turuncuya çok değindik. Onunla bitirelim.
Bugün akşam saatlerinde gazete okuyorum. Maç sonuçları filan işte. Bursa-Kocaeli maçının haberini gördüm, bir de resim var. Bir turuncu forma! "Kimin lan bu!" çektim hemen. Diğerine baktım, yeşil-siyah. Ahah dedim, Bursa demek ki. Üst turuncu, alt beyaz giymişler. Kimin fikri, bu da bilinmez. Oldu mu size 3 tane turunculu takım. Belki bakarsınız seneye artar bu turunçgiller. Kimsenin elini kolunu dilini tutan yok nasılsa. Kafasına esen yapıyor.

1 yorum:

Haketo Zaman dedi ki...

Adanaspor'du abi o, Bursa'ya öyle forma olmaz.