2020


Daha en başından pişmiş kelle gibi sırıtan Platini hayvanına bakınca adil olmayan bir oylama yapılacağını ve "kıl payı görüntüsü" verilerek ,Fransa'nın "sözde" az farkla kazanacağını anlamıştım. O sebeple pis herifin suratını gördüğüm zaman kapatıp TV'yi dışarı çıktım, hava mis. Ancak sunumları falan izledim tabi. Şimdi sunum ve proje olarak hakikaten kıyas kabul etmeyecek kadar üstündük. Açıkçası ben Kongolu olarak tarafsız katılsam, "helal be" deyip turnuvayı Türkiye'ye verirdim, sadece logomuz ve manası bile fark atar. Ancak şunu da unutmayalım. Diğer 2 ülke -sunumlarında da zaten sırf bu özelliklerine vurgu yaptılar- hazırlar. Yani deseler ki heriflere, yarın yapacağız 2016'yı. Eyvallah baba deyip, kafayı yastığa vurup uyurlar. Diyeceksiniz ki, hazır olan ülkeye mi verecekler hep. Tabi ki hayır. Yoksa zaten kalkıp 6 sene öncesinden karar vermezler. Ancak şunu da biliyoruz ki, bu kadar kapsamlı bir işe girişirken hazır olmak veya çat diye hazır olabileceğini daha önceden ispat etmiş olmak, büyük etken. Yine de Platini köpeği olmasaydı bu turnuva bizimdi. Benim demek istediğim aslında şu;

Bilmem kaç şehirde bilmem kaç tane stadın yapılacağını biliyoruz. Ayrıca yedek 3 şehir ve yedek 3 stad daha var projelerde. Olimpiyat stadı, TT Arena ve yedek şehirlerden Gap Arena dışında yapılmış hiçbir stadımız yok. Benim merak ettiğim, şimdi ne olacak ? Bu stadlar kağıt üzerinde çizim olarak kalacak mı ? Ne de olsa kazanamadık, 2020 yılına daha janjanlı tasarımlar yapıp, daha güzel bir sunum hazırlayıp, insanların önüne bir daha koyarız mı diyecekler ? Yoksa adam gibi 2016 için yapılması gereken stadları yapacaklar mı ? He tabi bu söylediğim sadece stad için değil. Aynı soruları; ulaşım, konaklama alt yapı vs... çalışmaları için de soruyorum. Yakın zamanda biri çıkıp bunu sorar ve cevabı alınır zaten. Umarım bu projeler kazanamadık diye rafa kaldırılmaz. Aksi halde hiç bir zaman hazır olmayan bir ülke olarak aday olacağız her turnuvaya. Senin, adamlara her 4 senede bir, başka tasarımlar ile stadları çizip göstermen mi önemli ? Yoksa bakın biz bu stadları yaptık, yarın turnuva var deseneniz yapabiliriz demen mi önemli ? Fransa ve İtalya kaç stad yapacaklardı yeni ? Adamlar bütün gün ekonomik krizden bahsettiler. Böyle bir Dünya'da "bizdeki projeler 1500" demek mi önemli ? Hazır olduğunu somut olarak gösterebilmek mi önemli ? Bu sebeple adam gibi biz bu 2016 stadlarını yapalım ve 4 sene sonra, bakın bizim stadların hepsi modern, yeni yaptık. Alt yapımız da tamam. Hazırız diyelim. Önlerine başka janjanlı projeler koymaktan çok daha etkili olur eminim. Ama gelin görün ki hiç zannetmiyorum.

1 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Yarın turnuva olsa, Fransa'da da İtalya'da da düzenlenemez. O çürük stadlarıyla Avrupa Şampiyonası düzenlemeyi bırak; Avrupa Halı Saha Şampiyonası olsa, onu bile zor düzenlerler.

Onların bize göre iki avantajı vardı. Biri, daha önce 2'şer kez Avrupa Şampiyonası, 2'şer kez de Dünya Kupası düzenlemiş olmaları. Yani "Daha önce yaptık, oldu." diyebilmeleri.

Diğer avntajları da, stadların çoğunu sıfırdan yapmak yerine, yeniden düzenleme şeklinde yapacak olmalarıydı.

Kazanamadık işte! Söylenecek çok şey var da, boş ver...