9.72


Çok az takip etsem de, atletizmi severim. Belki diğerlerinden vakit kalmıyor, bilinmez. Paralel olarak da az yer alıyor blogda. Ama şimdi yazacağım gibi gelişmelere yer vereceğim tabii ki.

31 Mayıs'ta yapılan New York Grand Prix'sinde Usain Bolt, 9.72 yaparak 100 metre Dünya rekorunu kırdı. Bundan önce rekor, 9.74 ile Asafa Powell'ındı. Bu arada ikisi hemşo, onu da belirtelim-Jamaikalı yani.
Bolt esasen bir 200 metreci-imiş. Orada da Michael Johnson abimizi zorlayacak dereceleri varmış. Onu bilemem ama, eleman artık 100 mt'ci olarak anılır;boru değil, rekoru 0.2 geliştirdi.

Bu rekoru okuyunca, veya haberdar olunca aklıma hemen, her rekor duyduğumda gelen şey takıldı:Atletizm programlarında rekorlar hakkında konuşulurken, sürekli bunun bir sınırı olduğundan, insanoğlunun limitleri olduğu için bu rekorların bir yerde duracağından bahsederler. Aklıma yine bu geldi. Nasıl gelmesin.
1999'da Maurice Greene 9.79 yaptı-çok karizma abiydi bu arada kendisi, feci kasılırdı. Ardından Eylül 02'de (sonradan doping sebebiyle iptal edildi o ayrı) Tim Montgomery 9.78 yaptı. Sonra Haziran 05'te Asafa Powell 9.77 yaptı; Mayıs 06'da Justin Gatlin, ve Haziran ve Ağustos 06'da yine Asafa Powell bu dereceyi eşitledi. 9 Eylül 2007'de Powell rekoru 9.74'e çekti. Ve birkaç gün önce de rekor yine 0.2 geliştirildi.
Diğerlerini bilemem ama 100 mt gittikçe sınırları zorluyor. Nerede durulur, hangi nokta sınır olur, hala muallakta. Demek ki insan bedeni sanıldığından daha iyisini yapabilecek durumda. Bize de yeni rekorları izlemeyi beklemek düşer o zaman değil mi?

Görünen o ki, Pekin olimpiyatları korkunç bir mücadeleye sahne olacak-100 metrede yani.

0 yorum: