Törkiş Rep



Şimdi efenim biliyorsunuz biz Rap severler için işin Türkiye ayağına bakmak hep hüzünlüdür. Niye mi? Çünkü zaten iki elin toplamı etmeyecek adam var, (aslında bir el toplamı kadar ama, hadi böyle olsun) bir de bunlar genelde kavgalı oluyor. Öyle olunca, hiçbir zaman huzurlu bir ortam meydana gelmiyor.
Bir tanesi zaten iyice hukukçu kesildi başımıza;diss atana dava açıyor. Rap'in de anasını sikiyor. Ulan diss'e karşılık dava ne demek?!

Şöyle genel bir bakalım, ne olup bitiyor.
Ceza'dan yakında yeni albüm gelecek. Diskografisine bakınca her 2 senede bir albüm çıktığını görüyoruz. En son 06'da Yerli Plaka çıkmıştı, 08'e de yeni albüm gelecek büyük ihtimal.
Son albümde tarzını bayağı bir değiştiren (sebeplerini bilen bilir), değiştirmekle kalmayıp, kaliteyi de düşüren Ceza, kendisine duyulan saygıyı arttırmak için, belki de kariyerinin en iyi albümünü yapmak zorunda.
Ama bu zor. Çünkü Ceza artık Almanya'da Killa Hakan ve tayfasıyla birlikte, ve o tayfa ile yapılacak herhangi bir işten fayda gelmeyeceği gün gibi ortada. Ha, herkes ne yapacağına kendi karar verir, bu işler böyle ama. Bir de Ceza dışardan bakmalı bu işe.
Bunları söylesem de, son olarak yaptığı Maxi single'ın umut verici olduğunu söylemeliyim. Hem de bayağı bi. Beatleri artık Louis adındaki bir eleman yapıyor ve işini iyi becerdiğini söyleyebilirim. Bu maxi single da olmasa oldukça kötümser karşılayabilirdik yeni albümü.
Ceza konusunda bir haber de, Fuchs ile artık daha yakın olduğu, daha fazla birlikte takıldığı yönünde. Hatta bir yerlerde ortak proje (belki Nefret yeniden) yapabileceklerini bile duydum. Keşke olsa.

Ceza'dan Ayben'e atlayalım. 45 senedir beklediğimiz albümü çok uzun olmayan bir süre önce piyasaya sürebilmişti Ayben. Maalesef benim açımdan bu albüm de beklenildiği gibi çıkmadı (yine de çok sevenler çıktı birkaç). İnsanın "Ayben feat.lerde kalsa keşke" diyesi geliyor, ama bu da saçma tabii. Diğer albüme darısı diyeceğim ama, o da kaç sene sonra çıkar allah bilir. İlkini beklemekten kurdeşen dökmüştük de.
Ayben'in yeni dış görünüşüyle ilgili de ufak bir eleştirim olacak naçizane:albüm çıkarmak illa da amerikan r&b şarkıcıları gibi olmak anlamına gelmiyor. Aşırı süslenmekle iyi albüm de ortaya çıkmıyor. Neyse.

Sago'ya gelirsek, o da yakın zamanda (mart gibi) Kötü İnsanları Tanıma Senesi'ni piyasaya sürmüştü. Cidden çok iyi albüm. 2-3 tane basit parça varsa da, geneli bozmuyor.
Sago'nun bu albümü çıkarmasından sonraki bazı demeçleri, yakında müziği burakacağına dair ipuçları taşıyordu. Ne yapar bilinmez.
Sago'yla ilgili bir olumsuz haber de, bu "ahalim" olayını abartması. Nette bulduğumuz ve benim de blogda yayınladığım bir resimde (buldum resmi, yukardaki resim yani) kendisi bildiğin tarikat şeyhi gibi poz vermişti, eller yukarda, elemanlar arkada filan. Dine düşkün olmasına kimse bir şey diyemez de, bu ne?!
Abartmasa bari. Ego bu, malum.

Kolera'nın da temmuzda İnziva isimli 2. albümü piyasaya çıkmıştı. Yine çok parlak bir albüm olduğunu söyleyemeyeceğim. Kolo hayranları yine yıkama yağlama yaptı tabii, o konuda sorun yok.

Fuat'ın bildiğim kadarıyla son zamanlarda pek sesi soluğu çıkmıyor. En son Ayben'in Kork bizden isimli şarkısının klibinde gördük. O klipte yer alması, Ceza ile arasının düzeldiğine alamet mi, onu bilemeyiz. Ama bir klipte Ceza, Ayben, Killa, Fuat ve Fuchs'u birlikte görünce insan heyecanlanıyor doğal olarak. Bir Sago eksik işte orda. O da olsa keşke.
Bakalım bu "klip birlikteliği", bir ortak projeye de yol açacak mı;veya yakınlaşmaya, o da olur.

Son olarak underground hakkında da bir-iki şey söylemek istiyorum.
Önceden daha fazla ilgilenirdim, olup biten hakkında da haberim olurdu. Ama artık o kadar tiksindim ki, underground kelimesini duyunca kaçasım geliyor. Bazı arkadaşlar lafını açıyor, duyuyorum birkaç bir şey, öyle.
Elemanların neredeyse hepsi, niye underground'da kaldıklarını kanıtlarcasına basit işlerle uğraşıyorlar. Aynı döngüde devam ediyorlar. Undergroundsever için hepsi "süper" ama kazın ayağı öyle değil ki.
Kimseye ne yapıp yapmayacağını söyleyecek değiliz ama, bizim de gördüklerimiz ve söyleyeceklerimiz var tabii.
Bir kere şu var:rap, dış görünüş itibariyle "basit" bir müzik icra şekli olduğu için, bir şekilde içinde olduğuna inandığı potansiyeli dışarı fırlatmak isteyen ergen genç, rap'e yöneliyor. Bunda son dönem yükselen trend olmasının da payı büyük. Yani arabesk seven eleman, 1-2 rap şarkı sevdi diye hemen rap yapmaya başlayabiliyor.
Böyle olunca da, hemen bir cesaret rap yapmaya girişiyor. Zaten underground'da yer bulmak kolay. İnternet dünyasındayız, 2 forumda takılıp şarkılarını yayınlayıp çevre edinmek iş bile değil. Bunun sonucunda ergen bünyenin götü kalkıyor ve ne yapıp yapamadığına bakmaksızın "rapçi" oluveriyor. Daha fazla anlatmak istemiyorum, çünkü sinirim bozuluyor.
Kısacası, böyle herkesin rapper olduğu ortamda tabii ki kalite de düşük olacak.

0 yorum: