Baklava


Beşiktaş'ın sezon boyunca en çok dikkatimi çeken olayıdır bu baklava forma. Ben tasarımını beğenirim, güzel bir forma olduğunu düşünürüm. Ancak sezon boyunca çok fazla giyildiğini gördüğüm için, soğuma noktasına geldim. Hatta üst üste o kadar çok giydiler ki bu formayı, bıkkınlık geldi bana. Çok merak ediyordum; Acaba ben mi abartıyorum, yoksa hakikaten çok fazla mı giydiler bu formayı diye. Sonunda da geçen hafta karar verdiğim araştırmamı yaptım. Şimdi çıkarttığım rakamları, siz bakalava severlerle paylaşayım. Genel görüntüden, küçüle küçüle gideceğim;


Beşiktaş şu ana kadar Lig, kupa ve ŞL'de toplam 37 maç yapmış. Bu 37 maçta 21 kez baklava formalarını giymişler. 13 kez Beyaz formalarını (pençe), sadece 3 kez de Çubuklu formalarını giymişler. Bu bütün resmi maçların istatistiği. Görüntü ortada.

Lige bakalım; 27 kez maç yapmış ligde (Ankaraspor maçları yok). Bu 27 maçın 17'sinde Baklava formalarını giymişler. 8 kez Beyaz formalarını (pençe), Sadece 2 kez, evet sadece 2, Çubuklu formalarını giymişler (Biri sezonun ilk yarısı oynanan GS-BJK maçında). Ligde 2. yarı başlayalı 11 maç yapmışlar. Bu 11 maçın 8'inde Baklava formalarını giymişler ! Ayrıca Lig'in 13. haftası ile 20 haftası arasında oynanan maçlarda (arada Ankara maçı yapılmadı) üst üste tam 7 kez Baklava formalarını giymişler. Araya devre arası girmiş ve bu devre arasında kupa maçlarına çıkmış BJK farklı formalarla. Ancak sadece Lig'e bakıldığında, 7 hafta boyunca ev veya deplasman farketmemiş, ligde üst üste aynı formayı giymiş.

Türkiye Kupasına bakalım; Kupada daha grup maçlarında elendi biliyorsunuz. Bu grup maçları da ligin devre arasına denk gelmişti. 4 karşılaşmaya çıkan Beşiktaş, içerde oynadığı 2 maçta da baklava formasını giymiş, deplasmanda oynadığı bir maçta çubuklu diğer maçta beyaz formasını giymiş. Kupada Home forma baklava olmuş anlayacağınız.

Şampiyonlar Ligi'ni de es geçmek olmaz; 6 maça çıktı bu turnuvada. Bu turnuvada oynadığı hiçbir maçta çubuklu formalarını giymediler. 6 maçın 4'ünde beyaz formalarını giydiler, diğer 2 maçta baklavayı tercih ettiler.


Peki bir de bu baklava formanın home away durumuna bakalım. Yine genel görüntüden küçüle küçüle gideceğiz;

Bütün sezon boyunca, hem lig hem kupa hem de ŞL'de; toplam 21 kez giyildiğini söylemiştik bu formanın. Toplam 13 kez İnönü stadında bu formayla mücadele etmiş BJK. 8 kez de deplasmanlara gitmiş. Ligde 11 iç saha maçına bu formayla çıkmış, deplasmanlarda da 6 maçı yine baklava formayla oynamış. Türkiye kupasında, yukarıda da yazdım, oynadığı toplam 2 iç saha maçına da baklava forma giyerek çıkmış, deplasmanlarda ise bu formayı tercih etmemiş hiç. Şampiyonlar Ligi'nde ise tam tersi bir durum; İç sahada Home formamız dedikleri beyaz formaları ile çıkmışlar bütün maçlara, deplasmanda oynadıkları 3 maçın 2'sinde baklavayı tercih etmişler. Diğer deplasman maçında da beyazı giymişler. Çubukluyu hiç kullanmadıklarını söylemiştik.


Peki Beşiktaş bu formayı neden giyiyor. Onlara uğurlu mu geliyor, yoksa sadece görüntüsünü mü beğeniyorlar ? Bunu da araştırdım. Baklava formalarını giyip çıktıkları maçların kaçını kazanmışlar, kaçında berabere kalıp yenilmişler, bunlara da bir bakalım. Acaba gerçekten uğurlu mu bu forma;

Toplam bu forma ile oynadıkları 21 maçın 12'sini kazanmış Beşiktaş. Baklava forma ile oynadıkları 7 maçta berabere kalmışlar ve bu formayla oynadıkları maçların sadece 2'sinde kaybetmiş Beşiktaş. Lige baktığımız zaman sadece tek maçını kaybetmiş bu forma ile oynadığı. Yine ligde, 10 maçı kazanmayı başarmışlar ve 6 kez de berabere kalmışlar bu forma ile. Türkiye kupasında ise orantılı bir sonuç var. 2 kez bu formayla oynadıklarını söyledik yukarıda. Bu maçların birini kaybedip birini kazanmışlar. Şampiyonlar Ligi'nde ise bu formayla çıktıkları toplam 2 maç var ve o 2 maçı da kaybetmemişler. Bir beraberlik ve bir de galibiyet var ki, BJK'nın Manchester United'ı İngiltere'de yendiği ve kupadaki tek galibiyeti olan maçta giyilmiş bu baklava forma. Yani şöyle bir bakıldığında bu formanın BJK'ya uğurlu geldiğini söyleyebiliriz. Bu formayı sırtlarına geçirdikleri 21 maçta sadece 2 mağlubiyet. Fakat formanın şöyle bir de uğursuz tarafı var. Epey berabere kalmışlar bu formayla. Ancak galibiyet sayıları beraberlik sayılarından fazla (tabi öyle olacak).


Konumuz Baklava formaydı ve bunu yazdık, ancak araştırmayı bu kadar kapsamlı yapınca zaten az buz giyilmiş Beşiktaş'ın diğer 2 formasının da istatistiklerini yazayım bari.

Beyaz formayı toplam 13 kez giymişti BJK. Toplam 5 iç saha maçında ve 8 deplasman maçında giymişler beyaz formalarını. Ligde sadece 2 İnönü maçında beyaz formayı giymişler. Onlar da 4. ve 6. haftalarda. Ancak bu forma ligde 6 deplasman maçı görmüş. Ligde 3 kez bu forma ile kazanmış, 3 kez berabere kalmış ve 2 kez de mağlup olmuş. Türkiye Kupası'nda ise 1 kez giyildiğini söylemiştik, o da deplasman maçına denk gelmiş ve o maç kaybedilmiş. ŞL'de ise en çok giyilen forma olmasına rağmen, en cenabet forma olmayı başarmış. 4 kez giyilmiş 6 maçta ve bu 4 maçın 4'ünü de kaybetmiş Beşiktaş. 3 kez İnönü de Şampiyonlar ligi maçına çıkılmış bu formayla, 1 kez de deplasmana gidilmiş.

Sıra geldi en kolay formaya. Çubuklu forma... Bu forma zaten topu topu bütün resmi maçlarda (37) sadece 3 kez giyilmiş. Şampiyonlar Ligi'nde hiç giyilmemiş. Lig'de, biri GS maçı olmak üzere, sadece 2 kez giyilmiş. Bu 2 maçın 1'i kaybedilmiş (GS), diğeri kazanılmış. Yine bbu 2 maçın biri iç saha, diğeri dış saha. Lig dışında tek maç Türkiye Kupası'ında deplasmanda giyilmiş ve Beşiktaş bu maçı kaybetmiş.


Araştırma sona erdi. Türkiye'nin rezalet olan forma kültürü konusuna 3 büyüklerin bir takımını örnek göstererek size sunmaya çalıştım. Aynı araştırmayı Fenerbahçe için de yapacağım. Galatasaray'ın kini ise sezon sonu diğer blogda yazacağım. Beşiktaş'ın baklava forma takıntısı benim abarttığım kadar varmış gerçekten. Yani çok giyildiğini düşünerek bu araştırmayı yaptım, yanılmamışım. Bir diğer konu da çubuklu forma meselesi. Bu sene Home forma olması planlanan çubuklu formalarını 37 maçın sadece 3'ünde giymişler. Bu rakam oldukça skandal.

Bu araştırmadan sonra canınız baklava çektiyse. Güllüoğlu'nu hatırlatayım. Ancak logosunda hitit güneşi olanı değil (yani heryerde olanı), Galata kulesi olanı tercih edin derim. Yani sadece tek şubesi olan (Karaköy) Güllüoğlu.

4 yorum:

Burak Eken dedi ki...

Abi, Kayserispor'un bu sezonki iç saha forma istatistiğini incele ve şok ol! Bu kadar söylüyorum! Türkiye'de böyle bir şeyin olabildiğine inanamayacaksın!

L dedi ki...

abi eminim doğru söylüyosundur. kayseri bu konuda dehşet...

ahmetcan_48 dedi ki...

başkan ne yaptın ya :D gece gece baklava krizine soktun bizi :D

L dedi ki...

abi bizim mahalleden baklavacı hilmi abiyle gizli anlaşma yaptık. ondan sebep bu entry.