Forma

Cidden bazı insanlar, hatta çoğu insan bazı meseleleri anlayamıyor, kafa basmıyor. En güzel örneklerinden biri, formalar.
Tabii malum, bizim evde çok sık maç izleniyor. Annem filan ayda bir der Galatasaray için, malum bizimkiler de çok meraklıdır farklı renk giymeye "neden bunlar beyaz giymiş oğlum, sarı-kırmızı renkleri dururken". Bunu diyen kadın da, futboldan anlayan versiyonu ha. Anlamayanı siz düşünün. "Anne" diyorum, "karşı takım bizmkine benzer bir forma giydiyse, biz farklı forma giymek durumundayız" gibisinden anlatmaya çalışıyorum. Ama bir süre sonra yine sorabiliyor. Neyse.

Hadi kadınları anlarız bir nebze de, futbolla çok ilgilenen, hatta futboldan "anladığını" iddia eden güruhu ne yapacağız? Mesela Gs'nin Kayseri'yle maçı var, Kayseri de kırmızı renk forma giymiş ( gerçi onlar da Gs gibi habire siyah-beyaz-gri formalar giyiyor ya, neyse), ve evsahibi Kayseri. Gs ne yapacak bu durumda? Siyah veya beyaz renk formasını giyecek. Kırmızı nispeten koyu renk olduğu için, beyaz giymesi daha doğru tabii, ama farketmez. Bu durumda amca çıkıp şunu diyebiliyor: "ulan bok mu var kendi formanızı giysenize, renginizden mi utanıyorsunuz şerefsizler!!". Al işte. Lafa bak.

Bir şekilde bu forma mevzuunu özümsemeliler. Ama bu isteğim maalesef başka şeylerle de alakalı. Yani şöyle ki:bunu anlayabilseler veya bu tip çok şeyi kavrayabilseler, şu anda bu ülke u halde olmazdı. Bu kadar fazla "mal" a sahip olmazdık.

Forma konusuna federasyon bir el atmalı. Bir düzene kavuşmalı ama, umurlarında olduğunu sanmıyorum. Yani mesela takım o maçı kendi sahasında yapıyorsa, deplasman formasını giyemesin. Galatasaray mesela, 2 maçın birinde siyah veya beyaz formayı giyiyor içerde. Bundan da kaç kişi rahatsız oluyordur, merak ediyorum. Acaba Barcelona Camp Nou'da turuncu formayı giyse neler olur, düşünebiliyor musunuz? Veya Real Barnebau'da siyah formayla çıksa. Böyle şeylerin olma olasılığı neredeyse sıfıra yakın. Çünkü adamlar formalarına, renklerine sadık. Onu da bırak, her şeyin bir usulu vardır yav.

Her takımın, esas forması dışında bir açık bir de koyu renk olmak üzere 2 deplasman forması olmalı. Ki herhangi bir şekilde karışıklık önlenmiş olsun. Evinde de kendi formasını giymek şart olmalı. Madem kulüpler gevşek, federasyon kurala bağlasın da o şekilde yola gelsinler.

Kendi formaları dışında 2 adet deplasman forması olsun diyorum da, bu ülkenin en büyük 3 kulübünden biri olan Beşiktaş'ın bu sezon, ne bu sezonu (yanılmıyorsam) 02-03'den beri siyah ve beyaz renk dışında forması yok! O güzelim kırmızı formaları piyasada yok 5 seneyi aşkın süredir. Umarım bunda şakayla karışık söyledikleri "erkek adam renkli takım tutmaz" mottosunun payı yoktur. Bu kadar saçmalamıyorlardır inşallah...
Hele bu sezon. 4 forma var. Biri full siyah, biri full beyaz, biri çizgili, diğeri de ortasında beşiktaş logosuna benzer bir şekil olan beyaz ağırlıklı forma. Bu yani olay.
Geçen sezon da Fb'nin artık resmi 2. forması haline gelmiş olan beyaz forması yoktu mesela. 2. forma olarak altın-lacivert forma vardı. Umarım onun için de "yüzüncü yılda beyaz forma olur mu, aaa" dememişlerdir.

Son bir örnekle yazıyı bitireceğim, konu çok sündü.
Ekşi'de Chelsea-Barça maçlarıyla ilgili entry lere bakarken şöyle bir şeyler gördüm: "nerde barcelona'nın bordo-mavi forması ya. ne güzel forma dururken ne bu sarı forma. ne alakası var vs". Lafa bak. Ulan karşıdaki takım mavi forma giyiyor. Salak mısın sen. Adam mavi formanın karşısına "bordo-mavi" ile mi çıksın. Allah allah ya. Bunu bile göremiyor, anlayamıyorsa bu adam/kadın, pes yani artık.

Bu forma meselesi o kadar çok sinir ediyor ve düşündürüyor ki beni, daha 10 fasıl yazarım buraya.

0 yorum: