Gelenek


Takımların kendilerine has forma tasarımları vardır. Ana formaları odur, kendi evlerinde ve dışarda bir mahsuru olmadığı zamanlarda bu formayı giyerler. Böyle yapmıyorlarsa da yapmaları gerekir.
Basit örnek verelim hemen. Barcelona takımı evindeki maçlarda bordo-mavi çizgili formasını giyer. Bunun istisnası olamaz. Ayrıca dışardaki maçlarda da, karşı takımın forması uyuyorsa (örneğin beyazsa), yine bordo-mavi forma giyilir. Diğer türlü ancak deplasman forması giyilir. Ne renkse artık.
Misal bizim Gs bu kurala neredeyse hiç uymuyor. Ne akla hizmet bilmiyorum, ASY'de siyah veya beyaz giyip duruyorlar. Ulan derbi var, Fb ile. Gidip beyaz giyiyor. Abi yok, öyle bir şey yok ya.

Bu yazıyı yazmamın birçok sebebi var da, en başta geleni Trabzonspor'un yeni sezon formalarından birini görmemiz. Bu forma (yani resimdeki), bildiğiniz Aston Villa forması.
Bu sezon Ts'nin Nike giyeceğini öğrendiğimizde sevinmiştik, kaliteli ürünler olacak diye. Ama en azından şimdilik, bu umudumuz boşa gibi.
Bu takımın birinci forması çizgilidir;veya çubuklu, her neyse. Tutup da başka tasarım kullanırsanız, bu her türlü yanlıştır. Gelenek dışıdır. Ayrıca sen, büyük kulüp olduğunu iddia ediyorsan da, değerlerini korumak zorundasın.
Tabii bütün formaları bilinmiyor Trabzon'un henüz. Çizgili varsa, benm söylediklerim boşa. Ama tersiyse, geçerliliği devam eder. Ki öyle görünüyor.

Siz Milan'a gidip, düz siyah formayı 1. forma yapabilir misiniz? Kıyamet kopar. Mümkünatı yok.
Veya Manutd, kırmızı-beyaz parçalı giyebilir mi? Giyemez.

Bu işleri öğrenmek veya usulune uydurmak için, bu işler üstüne kafa yormak gerek. Bu da genelde pek yapılmıyor. Niyetleri de yok. Tek yapabileceğimiz, beklemek. Kendiliğinden olmasını yani.

Az önce bir arkadaş, bu forma hakkında konuşurken, "abi birinci forma da bayıyor bazen yaa" dedi. Normalde ona söyleyeceğim, kendi takımının (yani Bjk), sahaya siyah-beyaz parçalı veya ne bileyim damalı formayla çıktığını hayal etmesi olurdu ama, bu takım, her tasarımı denedi o renklerle. Ne demek "bayıyor". Ulan adamı sevdiği takımın forması bayar mı? Zaten her sezon en az 3 forma oluyor. Her sezon başka tasarımlar. Nasıl bir istek bu.

Tabii bu benim söylediklerim az kişiyi alakadar eder, onun için çok da ehemmiyeti yok. Gidin kız filan tavlayın mesela.

0 yorum: