Heri Kivıl


Ben böyle ısmarlama yazıları sevmiyorum ama, yazacağız bir şeyler artık.
Evet, Kewell artık en üst düzey için yeterli bir oyuncu değil. Ki zaten öyle olsa, gelmezdi Gs'ye. Dahası bence, 2-3 yıldır o seviyede değildi Kewell. En azından bence. Ama bir şekilde takımda yer buluyordu. Rafa'nın cinsliği diyelim.
Zaten kendisi de "en cazip teklif Gs'ninkiydi" diyerek, bir nevi "emekli transferi" yaptığını açık açık söylüyor. Burada emekli transferi'nden kasıt, kariyerin sonlarına doğru, yüksek kontrat seçilerek yapılan gidişlerdir. Bu tip transferler aslında etik değil ama, söz konusu mesleğin yapısını düşününce hak veriliyor. Futbolculuğun en fazla 15 yıl sürdüğünü -ki çoğu da 10 yıl civarı oynayıp bitirir- düşünürsek, futbolcuların takım ve kontrat tercihlerinde, en azından belli bir süreden sonra parayı öncelikli tutmasını anlayabiliriz. Örnekleri çok.

Gs, üstte söylediğim manada en üst düzey bir kulüp olmadığı için, Kewell transferi bizim için "büyük transfer" kısmına giriyor. Sonuçta bütün kariyeri EPL'de geçmiş, Leeds ve L'Pool'da yıllarca oynamış, Cl kazanmış bir oyuncu söz konusu. Ve henüz çok yaşlı da değil. Kariyerinin olgun döneminde. 3-4 yıl gibi bir süre Gs'ye katkı yapabilir. Kimya uyuşmasına bağlı tabii.
Ben ligimizde (sağlam kaldığı taktirde) çok iş yapacağını düşünüyorum. Bakalım.

Bu transferin en önemli kısmı, hiçbir şekilde dışarı sızdırma olmadan yapılması. Eğer bu transfer, ne bileyim şu yıllardır alamadığımız Pires, Figo filan gibi olsaydı, biz bir halt anlamazdık bu işten. Ama ani olması, ilk duyumda halledilmiş olması, bu hamleyi değerli kılıyor. Sonuçta biliyorsunuz, bir kavram ne kadar çok konuşulursa, hakkında fikir yürütülürse, o kadar dejenere olma ihtimali vardır. Genelde de olur bu.

Umudumuz şu:Kewell umarız ki Lincoln'ün geçen sezonki hali gibi olmaz. Çünkü Kewell da sakatlıklarla çok haşır neşir bir oyuncu. Son 2-3 sezonda Liverpool'da oynadığı maç sayısı çok az. Belki banko oyuncu değil evet ama, Pennant denen adamın bile ne kadar süre aldığını görünce, potansiyel alabileceği süreyi anlıyor insan. Geçen sezondan Lincoln örneğini yaşayan Gs taraftarı, bu konuda iyi dileklerini eksik etmemeli açıkçası.
Sağlam birer Lincoln ve Kewell'la, hem lig, hem de Cl'de çok çok büyük işler yapabiliriz.

Bir de Baptista söylentisi var biliyorsunuz, eğer bu da gerçek olursa, ki gelen duyumlar gerçekleşmeye yakın olduğunu gösteriyor, ne olacağı bilinmez gerçi, Gs korkunç bir hücum hattına sahip olacak.
Şöyle:

arda-lincoln-kewell
baptista-nonda


Yani size abartı gibi gelmesin ama, bu hücum hattı Cl alabilecek kapasitede. Dikkat! Hücumdan bahsediyorum. Futbolda sadece hücum yetmiyor, biliyorsunuz. Çünkü böyle bir sistemde orta sahada tek oyuncu bulunmalı. Ve de formda Topal ve sakatlıktan dönen Linderoth var elde ve bunların hangi birini kesebilirsiniz ki? Zaten biliyorsunuz, tek defansif o.sahalı sistem avrupa'da olmuyor;olmaz da. Onun için Skibbe'ye "çok iş düşüyor".
O yüzden bir yandan Baptista'nın gelmesini istemiyorum. Çünkü demin dediğim gibi, ortada 2 defansif oyuncu olunca, bunların hepsi oynayamaz. Kimi keseceksin ulan.
Neyse, bunları Baptist (bilerek böyle yazdım ha) gelince düşünürüz.

Bir de takımın geneline değinmişken, stoper lazım. Umarım bizimkiler Toraman'ı almayı akıl eder. Song gitti, Emre ve Servet sakat, acil stoper lazım takıma. Onun dışında da 1-2 yabancı alınabilir sanırım, malum boşluk var yabancı kontenjanında.
Lucas Neill deniyor, ben isterim. Türkiye açısından çok iyi oyuncu.

Velhasılı kelam, bu transferi kim akıl ettiyse Allah razı olsun. Havada uçuşan isimlerden çok farklı ve yerinde bir tercih. Tutarlı. Umarım sakatlık belasına çok bulaşmaz da, takıma katkı yapar, elemanlara alışır, hocayla anlaşır, golünü atar, ortasını açar, frikiğini çakar...

2 yorum:

Panda dedi ki...

Baptista yüzde %90 gelmez diyenlerdenim bende..Çünkü en iyi ihtimal bonservisi 15 milyon euro..kendisi şunu bunu dersek 20 milyon euro..zaten Galatasarayın transfer bütcesi okadar..Diğer bölgeleri unutmak lazım o zaman..

transfer durumlarına gelince..Forvete de stopere de birer transfer lazım..kaleci olmasada olur..zira getirilecek kalecilerin bir taferell olmayacağı kesin..gelen bizimkilerden iyi olmayacak..

peki nasıl sahaya çıkmalıyız..Bana kalırsa artık düzen çift ön libero düzeni..4-5-1 en uygun düzen..ilerde forvet nonda mı olur karan mı olur yada yeni gelen birisi mi(olmadı yaser,serkan:D)? bilemem..rekabetin olması iyi..liberolarda belli linderoth,m.topal(ayhan da yedekleri)..orta saha ise kaynayan kazan olacak..arda,kewell,lincoln,h.şaş birbirlerinin yerinde oynayabilecek oyuncular..barışı kessen yazık..Aydın yeni arda olabilir..sabri iyi bek olamasa da kanatta iş görebilir..Ayhan solda da oynar..Balta da Yaman da öyle..Yani bayaa bir rekabet olacak..Tabi tek korkumuz defans..

L dedi ki...

aydın'a iyi değinmişsiniz. biz hep bu sezon oynamasını istediğimizi belirtiyorduk ama, kewell'ın gelişi işi zora soktu. yine de şans bulabilir tabii ki skibbe'ye bağlı.