Ulak


Ne zamandır gidecektim, yine çoğu filme olduğu gibi ucundan kıyısından yetiştim. Biraz da "neye niyet neye kısmet" oldu. Ama olması gerektiği için, oldu.
Bir kere bu "sadece" bir film değil. Yani bu filmi izleyip de "iyi film" veya "kötü film" demek hiçbir şeyi tam olarak karşılamıyor. Çağan Irmak bu filmde neredeyse bariz misyonerlik yapmış. Peki bu kötü mü? Kesinlikle hayır! Eğer aşılanmak istenen şey "iyi"yse misyonerlik yapmanın hiçbir mahsuru yoktur.

Türk ahalisi Semum ve Ulak'ı izlemeli. Hatta birinden çıkıp birine girmeli. Arka arkaya izlemeli. Ülkemizde insanlar inanç konusunda cidden çok büyük sorunlar, ikilemler taşıyorlar. Bunların bir an önce çözülmesi lazım ki, daha sağlam, daha "ne yaptığını bilen" bireylere kavuşalım. Bu 2 filmde de "inanç" mevzularıyla ilgili çok sağlam göndermeler var. Yapan olmaz evet ama bir yolunu bulsam, insanlara bu filmi bedava izletmenin yollarını ararım. O derece yani.
Aktüel dergisi filmle ilgili yaptığı haberde "Çağan Irmak yeni bir din mi öneriyor" filan deniyor. Hayır. Bu film, artık gelen zaman gereği, insanların "aydınlanmasına", "kendini bulmasına" yönelik bir film. Çok çok önemli bir film. Yani evet böyle tekrarlamak da bir şey anlatmıyor ama, izleyen anlayacaktır-umarım.

Evet "umuyorum" çünkü basit bir film değil bu. Ekşi'de yorumları okursanız, birçok kişinin benim de beklediğim biçimde "herhangi" bir film olarak yapımı ele aldığını görüyoruz. Buna "yanlış" demeyeceğim. O kişiler, "olayı" anlamamış. Yazık. Keşke onlar gibiler yerine, bu filmden mesaj alabilecek kişiler gitse, görse.

Ne bileyim, biri demiş "village" gibi, diğeri demiş "pan'ın labirenti" gibi. Falan filan. E yazık yani.
Bazıları da abartıp şey demiş, "verdiğim paraya yazık". Hasiktir ordan. Filmi anlamadıysan, sövmenin alemi ne.

Filmde dinler tarihi ile ilgili birçok gönderme var. Anlayana tabii ki. Ama kafası klişelerle dolu ekşisözlük gençliği anlamaz bunları. Aslında filmin içinden de anlatacağım çok şey var ama, "spoiler" davasına hiç bulaşmayacağım o kısma. Zaten izleyecek olan adam, bu söylediklerimden anlar ne olduğunu ve gider de.

Bilmiyorum bizim kıçı kırık blog'da kaç kişi okur bu yazıyı ama son söyleyeceğim şudur ki:bu "şeyi" sadece bir film olarak ele almayın. "Anlamaya çalışın" demeyeceğim, zaten anlamanız gerekiyorsa, anlarsınız. Eyvallah.

0 yorum: