İtiraz

Türk futbolu'nda yaygındır hakeme itiraz etmek. Yani diğer ülke ligleriyle kıyaslarsak ne durumdadır bilemem ama, bazı belirgin örnekleri ele/dikkate alırsak eğer, önde gelenlerden biriyiz sanırım.
Kesin kararı verilmiş bir pozisyon hakkında dakikalarca tepinip itiraz edebiliyor bir futbolcu. Hem de bazen haksız olduğu halde. Yani isterse haksız olsun, sonuçta o karar geri çevrilemez. Yanlış bile olsa. Birileri bunu futbolculara anlatmalı sanırım.
Az önce Süper lig özetlerini izlerken, sıkça rastladığım bir örneğe yine denk geldim. Ceza sahasının içinde bir pozisyon. Oyuncunun vurduğu top, rakip takımdan birinin bir yerine çarpıyor, tam hatırlayamıyorum, zaten o anda tam anlamamıştım. Bunun önemi de yok ki. Neyse işte, sonra oyuncu topa vurabilecekken, hala tehlike yaratabilecekken, kesinlik olmasa bile pozisyon yaratma ihtimaline sahipken, dönüp hakeme itiraz ediyor. Ulan önündeki boku yesene sen. Madem itiraz edeceksin, pozisyon bitsin bari. Senin bu yaptığın arkadaşlarına, takıma, hocana, taraftara ihanet. Önce işini doğru düzgün yapsana sen. Bir de onla birlikte 2-3 kişi daha hakeme doğru hücum ediyor. Ya, zaten hakem gördüyse veya bir şey varsa çalar. Ne ki bu?

Böyle ne örnekler var, anlatmakla bitmez. Oyuncu orta açıyor mesela, top önündeki savunmacının bir yerine çarpıp dönüyor, eleman hemen "hoca, faul!!". Ve o anda top önünde, hala orta açabilir. Ben o oyuncunun hocasının yerinde olsam, sanırım oyuncuyu dövebilirim. Bu kadar ahmaklık olabilir.
İşin kötüsü, bu adet Avrupa maçlarına da taşınıyor. Herifçioğlu tınlamıyor tabii ki, sonrasında da oyuncu topu/pozisyonu kaybettiğiyle kalıyor. Türk futbolu da böyle ".." gibi yerinde sayıyor.

0 yorum: